Island Seeds: Η ελπίδα της Κύπρου που ΔΕΝ χάθηκε

Island Seeds: Η ελπίδα της Κύπρου που ΔΕΝ χάθηκε

Mια υπέροχη ομάδα σχεδόν 40 μουσικών από όλο το νησί αποδεικνύει πως η διαίρεση της Κύπρου δεν είναι μόνο θέμα υπεράνω πολιτικής συγκυρίας αλλά και προσωπικής στάσης και επιλογής

Οι Island Seeds κυκλοφορούν το τραγούδι/βίντεο «The Time Is Ripe» σε μια πρόσκληση για συνεργασία στην Κύπρο με απήχηση σε ολόκληρο το νησί

Φωτογραφίες Αntonis Pouliasis / Κεντρική εικόνα George Karpasitis

Με τα αυστηρά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και τα σημεία διέλευσης μεταξύ των Ελληνόφωνων και Τουρκόφωνων Κυπρίων στην Κύπρο – των δύο μεγαλύτερων κοινοτήτων του νησιού – να κλείνουν για πρώτη φορά μετά το ιστορικό τους άνοιγμα το 2003, μια μεγάλη ομάδα μουσικών από όλο το νησί ενώνει δυνάμεις. Το αποτέλεσμα, ένα τραγούδι που θυμίζει πως καμιά πολιτική διαίρεσης δεν μπορεί να εμποδίσει την επανένωση των δύο κοινοτήτων. Ηχογραφημένο από τους Island Seeds, μια ομάδα σχεδόν 40 μουσικών από όλο το νησί, το «The Time Is Ripe» είναι ένα τραγούδι που εκδηλώνει την πρόσκληση των καλλιτεχνών για συνεργασία, προς όλο τον κόσμο.

Δυνάμωσε ένταση ήχου και απόλαυσε:

Η μουσική και οι τρίγλωσσοι στίχοι στα Αγγλικά, Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά, συντέθηκαν από τον τραγουδοποιό Λευτέρη Μουμτζή, μουσικό/ποιητή Βασίλη Φιλίππου και ποιητή Gürgenç Korkmazel. Η κυκλοφορία του τραγουδιού έρχεται με ένα βίντεο από τον Αντώνη Πουλιάση, που απεικονίζει σκηνές από τους καλλιτέχνες των Island Seeds, οι οποίοι βιντεογραφούν το δικό τους κομμάτι στο τραγούδι σε στούντιο και τα σπίτια τους στην Κύπρο, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελλάδα, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

κξκλ
Inal Bilsen

Η κολεκτίβα Island Seeds γεννήθηκε μέσα από τη μουσική σκηνή που προωθεί το πρόγραμμα United by Sound του Σπιτιού της Συνεργασίας, ένα κοινωνικό-πολιτισμικό κέντρο που βρίσκεται στην ελεγχόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη νεκρή ζώνη, στην πρωτεύουσα του νησιού που παραμένει διαιρεμένη για πάνω από σαράντα χρόνια. Προωθώντας βραδιές όπως τα Thursday Lives, Rooftop Thursdays και τα Home Café Concerts, το Σπίτι της Συνεργασίας φιλοξενεί συναυλίες μουσικών και από τις δύο κοινότητες. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι απλώς ένα σημείο συνάντησης για τους Κύπριους καλλιτέχνες. Έχει επίσης οδηγήσει άλλες μουσικές σκηνές να φιλοξενήσουν μουσικούς που προέρχονται από όλο το νησί, πέραν της υφιστάμενης διαίρεσης.

Συγκεκριμένα, αυτοί οι καλλιτέχνες αποτελούν τη νέα γενιά ανερχόμενων Κύπριων καλλιτεχνών που βλέπουν τη μουσική σκηνή και τον έμφυτο ενθουσιασμό που πηγάζει από τη συν-δημιουργία ως «απάντηση» στο γνωστό «κυπριακό πρόβλημα». Έχοντας πρόσφατα γιορτάσει τα ένατα γενέθλιά του, το Σπίτι της Συνεργασίας παραμένει αφοσιωμένο στην ανοικοδόμηση της ειρήνης και στην διαπολιτισμική επαφή, ένα ζωντανό παράδειγμα διακοινοτικής συνεργασίας.

fsfsf
Ezgi Akgurgen

Ο Μουμτζής, ως Συντονιστής των μουσικών προγραμμάτων στο Σπίτι της Συνεργασίας, χρησιμοποίησε τη δική του εμπειρία στη φιλοξενία συνεργασιών μεταξύ καλλιτεχνών από τις δύο κοινότητες, ως λυρική έμπνευση. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ενέτεινε ακόμη περισσότερο την επιθυμία του για ενότητα, αλλά και τη σημασία της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης: «Ο τίτλος υποδηλώνει πως μετά από τόσα χρόνια πόνου, ήρθε η ώρα να θεραπεύσουμε αυτήν τη συλλογική πληγή και να έρθουμε κοντά ως άνθρωποι για να συνυπάρξουμε και να συν-δημιουργήσουμε». Ο Korkmazel προσθέτει, «Για να επισπεύσουμε τις διαδικασίες που θα ρίξουν κάτω τους τοίχους, και για να ενισχύσουμε το δεσμό μεταξύ των κοινοτήτων, πρέπει πρώτα να αναμιχθούμε! Πρέπει να γράψουμε ποιήματα, να τραγουδήσουμε τραγούδια, να πιούμε και να φάμε μαζί, να χορέψουμε, να κάνουμε έρωτα.»

Πρέπει να γράψουμε ποιήματα, να τραγουδήσουμε τραγούδια, να πιούμε και να φάμε μαζί, να χορέψουμε, να κάνουμε έρωτα

jhkhjkhjk
Demetris Mesimeris

Το τραγούδι προσφέρει μια φρέσκια νότα στο μουσικό τοπίο της Κύπρου: παραδοσιακοί εορταστικοί ρυθμοί χορού συναντούν funky grooves, η προφορική λαϊκή ποίηση συνδυάζεται με φωνητικά ακροβατικά από soul, και τα quarter tone του σάζι ακολουθούν συνδυασμούς ηλεκτρικής κιθάρας.

Το Σπίτι της Συνεργασίας έχει προωθήσει πολλά και διάφορα είδη μουσικής στις μουσικές βραδιές του, ενώ τώρα καλεί τους καλλιτέχνες του Island Seeds να δώσουν τη δική τους νότα στο τραγούδι «The Time Is Ripe» - είτε αυτό είναι μέσα από ανανεωμένες παραδοσιακές κυπριακές πρακτικές, σόλο τζαζ συνδυασμούς ή ψυχεδελικές ροκ συγχορδίες. Πρόκειται για μια σύμπραξη που αντικατοπτρίζει τη σημερινή μουσική κουλτούρα της Κύπρου: ανοιχτόμυαλη, εκλεκτική, χωρίς δεσμεύσεις σε οποιεσδήποτε ατζέντες. Επιπρόσθετα, πολλοί καλλιτέχνες από τους Island Seeds, μουσικοί Παλαιστινιακής, Λιβανέζικης και Αρμενικής καταγωγής, αντικατοπτρίζουν τον αριθμό των εθνικών κοινοτήτων που συναποτελούν εδώ και καιρό την ταυτότητα της Κύπρου.

«Για εμένα, ένα από τα πιο όμορφα συναισθήματα είναι όταν οι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη τους μαζί, μέσα από την τέχνη – είτε γνωρίζοντας ο ένας τον άλλο, είτε όχι! Μέσα από τους στίχους και τη μουσική που έγραψα, θέλω να κατευθύνω τη ματιά του καθενός προς τη φύση, όπου είναι πολύ πιο εμφανές ότι η συμβίωση όλων των πλασμάτων είναι αρμονική, τόσο μέσα από την ευτυχία, όσο και μέσα από τον πόνο». «Ας μάθουμεν που τα δεντρά, Οι κλώνοι μας ν’απλώσουν / Τζιαι μέσα στες αγκάλες μας, Πλάσματα να μερώσουν», δηλώνει ο Βασίλης Φιλίππου.

Εν τέλει, το «The Time Is Ripe» προασπίζει τη συνεργασία μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, όπως ακριβώς η μουσική και πολιτισμική παράδοσή τους έχουν ενσωματωθεί στην ιστορία του νησιού. Οι στίχοι εκφράζουν την πρότασή τους με απλούς όρους: Ας ενώσουμε τις φωνές μας. Χωρίς θεατρική επιθετικότητα, χωρίς φλύαρο ακαδημαϊκό λόγο. Απλώς ένας ένθερμος εορτασμός αρμονίας και συν-δημιουργίας.

fafafa
Antonis Antoniou

Το «The Time Is Ripe» κυκλοφορεί από το Σπίτι της Συνεργασίας, και στηρίζεται από: την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο, το Active Citizens Fund, τα EEA and Norway Grants 2014-2021, την Πρεσβεία της Πολωνίας, την Πρεσβεία του Βασιλείου της Ολλανδίας, την Πρεσβεία της Σουηδίας, την Πρεσβεία της Ελβετίας, την Πρεσβεία της Γερμανίας, και την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Κύπρο. 

fafafafa

Κολεκτίβα Island Seeds:

Αντρέας Παντελή – πλήκτρα (από Fuzz Bus)

Αντωνία Χαραλάμπους – φωνητικά 

Αντώνης Αντωνίου – τζουράς (από Monsieur Doumani, Trio Tekke)

Bulut Akbilek - τύμπανα (από Mental Soup)

Cahit Kutrafali – ηλεκτρικό μπάσο (από Mighty Sugarcane)

Χαράλαμπος Παντελή – λαούτο, σάζι 

Δημήτρης Μεσημέρης – φωνητικά 

Δημήτρης Γιασεμίδης – τρομπόνι (από Monsieur Doumani)

Ed Sezener – φωνητικά, κιθάρα (από Mental Soup)

Ελεονόρα Ρούσου – φλάουτο 

Ερμής Μιχαήλ – κιθάρα (από Fuzz Bus, Amalgamation Project, Chunky Funky)

Ezgi Akgürgen – φωνητικά 

Fehim Taşarkan – φωνητικά (από Mental Soup)

Φρειδερίκη Τομπάζου – φωνητικά (από Anemourio)

Γιώργος Καρπασίτης – κιθάρα 

Gül Sev – φωνητικά 

Inal Bilsel – συνθεσάιζερ 

Jessica Jenkins – φωνητικά

Λευτέρης Μουμτζής – παραγωγός, ηλεκτρικό μπάσο, φωνητικά, ακουστική κιθάρα (από Freedom Candlemaker, Fuzz Bus, Trio Tekke)

Μάριος Νικολαΐδης – φωνητικά, ακουστική κιθάρα (από Marios Nicolaides Trio)

Μάριος Τακούσιης – πιάνο, συνθεσάιζερ (από Mighty Sugarcane, Takoushis Karapatakis Project)

Náma Dama – φωνητικά 

Νάσια Τραχονίτου – φωνητικά 

Νικόλ Αρδανίτου – φωνητικά (από Nabuma)

Παναγιώτης Τσαππής – νέυ

Παναγιώτης Γεωργίου – φωνητικά (από Arcadian Child)

Πάρης Παράσχος – φωνητικά 

Σάββας Λαγού – βιολί 

Στέλιος Ξυδάς – τύμπανα (από Fuzz Bus, Mighty Sugarcane)

Táltsie – φωνητικά 

Θεοφανώ Παπαχρίστου – φωνητικά 

Ulaş Öğüç – τύμπανα (από The Great Flood, Lütfiye Özipek)

Umut Boyoğlu – απαγγελία

Βασίλης Φιλίππου – φωνή, κρουστά (από Larva, Sol Aurorae) 

Wave – φωνητικά, ακουστική κιθάρα 

Zara Der Arakelian – φωνητικά 

Zeyn Mroueh – φωνητικά 

Loader