Ίσως η πιο σύγχρονη και κοσμοπολίτικη περιοχή της Λευκωσίας

Ίσως η πιο σύγχρονη και κοσμοπολίτικη περιοχή της Λευκωσίας

Κάποτε (όχι και τόσο πολύ παλιά) ήταν άδεια χωράφια!

Για όλους όσοι είδαμε την εφηβεία μας να ανθίζει κάπου στα 90's, μπορούμε να πούμε ότι η Μακεδονίτισσα στην Έγκωμη αποτελεί μία απ’ τις περιοχές στη Λευκωσία που έχει κυριολεκτικά γίνει αγνώριστη

Τις θερμές μας ευχαριστίες στον Δήμο Έγκωμης για την παραχώρηση των ρετρό φωτογραφιών

Πρόκειται για ένα σημείο της πόλης που φέρει τη δική του ιστορία, αφού, εκτός απ’ την κοντινή Κρατική Έκθεση και το Tivoli που κάποτε μεσουρανούσαν προσελκύοντας πλήθος κόσμου, την επισκεπτόμασταν σταθερά για συγκεκριμένα πράματα. Αρχικά για παγωτό, αλογάκια και Pacman στα ηλεκτρονικά του Παπαφιλίππου, έπειτα για ice skating στο σημείο όπου σήμερα στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αργότερα για σινεμαδάκι και το πρώτο φιλί μας στο Οθέλλος το σινεμά κι έπειτα για clubbing και φλερτ στο πάλαι ποτέ “B52”. 

Μιλάμε για ένα διάστημα που διόλου δεν φανταζόμασταν την περιοχή ως έχει σήμερα αφού, ομολογουμένως έχει μεταμορφωθεί σε μία απ’ τις πιο hype περιοχές. Στην μεταμόρφωσή της συνέβαλε, βεβαίως, η ζωή που έχει πάρει απ’ τους φοιτητές, που ‘χουν δώσει άλλο αέρα και vibe στην περιοχή αλλά και η ανάπτυξή της ως ένα ξεχωριστό, εμπορικό και εκπαιδευτικό κέντρο. 

ηδηδηδ

Από τις γλυκιές και νοσταλγικές εποχές περασμένων δεκαετιών, διακτινιζόμαστε λοιπόν στη νέα, σημερινή Έγκωμη και τολμάμε να δηλώσουμε πως την αγαπάμε ιδιαίτερα για μια σειρά από λόγους. Ίσως να μην συναντά κανείς τα ιστορικά και διατηρητέα κτήρια που υπάρχουν σ' άλλες, πιο παραδοσιακές γειτονιές, το αεράκι ωστόσο που φυσά σ' αυτήν τη γωνιά της πόλης είναι ολίγον τι διαφορετικό: Aν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με σαφήνεια, αυτό μάλλον οφείλεται στη μούλτι - κούλτι φυσιογνωμία που έχει αποκτήσει πια η περιοχή, σήμερα.

Χωρίς αμφιβολία, η αναβάθμιση της 28ης Οκτωβρίου έχει αλλάξει άρδην την εικόνα της, καθιστώντας την κεντρική αυτή οδό ως ένας από τους πιο εμπορικούς δρόμους της πόλης. Πέραν από τα καταστήματα της περιοχής, συναντάμε το γυμναστήριο UFIT (του Πανεπιστημίου Λευκωσίας), καφετέριες και εστιατόρια, παγωταρίες και άλλους χώρους εστίασης που παραμένουν ανοιχτά μέχρι το βράδυ, δίνοντας μία 24/7 φωτεινότητα στην περιοχή απ’ το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ. 

hdhdhd

Ξεχωριστή θέση έχουν βεβαίως τα περίφημα ζαχαροπλαστεία Τερκενλής και Σαββίκος, τα οποία, πέρα απ' το ότι δεν χρειάζονται συστάσεις (τι να πρωτοπούμε!) δεν προσφέρονται μόνο για το τυπικό κυπριακό και βιαστικό take-away, αλλά και για να καθίσεις επί τόπου με την παρέα σου, απολαμβάνοντας τα διάφορα κολασμένα καλούδια με την ησυχία σου και σ' ένα πολύ elegant περιβάλλον.

bdfhdhdhd

Έπειτα είναι όλα τα γνωστά εμπορικά κέντρα της περιοχής, που αποτελούν μια καλή εναλλακτική αν δες θες να πήξεις στη βαβούρα και στην πολυκοσμία των μεγάλων malls ενώ αβαντάζ θεωρείται σίγουρα η πιο κεντρική τοποθεσία στον ευρύτερο χάρτη της πόλης.  Σουβλάκι θες, ταβέρνες, καφέδες, μπεργκεράδικα, you name it και θα το βρεις! 

gsgsgs
Το ιστορικό λούνα παρκ του PAPAFiLiPOU υπάρχει ακόμη, αισθητά αναβαθμισμένο κι αυτό

Η περιοχή σήμερα τα έχει κυριολεκτικά όλα ενώ θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στον καλοφτιαγμένο πεζόδρομο, ο οποίος εξαπλώνεται σε συνολικό μήκος 1.4 χιλιόμετρα και προσφέρεται τόσο για περπάτημα, όσο και για ποδηλασία και επιπλέον συνδέεται με δύο γραμμές λεωφορείων. Σε αυτόν προσδίδουν μία ανεπανάληπτη πολυπολιτισμική νότα οι φοιτητές από την Αμερική, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες που τον αξιοποιούν για την καθημερινή τους άσκηση.

gdsgsgs
Το τότε Intercollege, το μακρινό 1994! Δείτε πως ήταν η περιοχή και πως έγινε σήμερα

νφνφ

Επιπλέον, οι εντυπωσιακές και καλαίσθητες πανεπιστημιακές εστίες (“SIX”, “TRIANGLE” και” U”) έχουν δημιουργήσει νέα landmarks στην περιοχή που γειτνιάζει με την παραδίπλα βιομηχανική. Οι εστίες πλέον πρωταγωνιστούν στο αστικό τοπίο, προσδίδοντας τόσο μέσα από την αρχιτεκτονική τους όσο και μέσα από τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των ενοίκων τους (προερχόμενους από 44 χώρες, με την πλειοψηφία τους να προέρχονται από Ελλάδα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) έναν κοσμοπολίτικο αέρα. Όλα αυτά πολύ κοντά στην πανεπιστημιούπολη της περιοχής, την UNIC City.

Ακολουθώντας μια από τις κύριες τάσεις στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση παγκοσμίως, που είναι η παροχή μιας ολοκληρωμένης και υψηλού επιπέδου φοιτητικής εμπειρίας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει προχωρήσει σε επενδύσεις πέραν των €100 εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια σε υποδομές και εγκαταστάσεις για τη δημιουργία του UNIC City, της πιο ραγδαίας αναπτυσσόμενης πανεπιστημιούπολης της Κύπρου, που απαρτίζεται από 20 ειδικά οικοδομημένα ή ανακαινισμένα κτήρια. Η ευρύτερη περιοχή προσανατολίζεται επίσης στις ανάγκες των φοιτητών, με περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, υπεραγορές και εμπορικό κέντρο. Το Πανεπιστήμιο στοχεύει σε επιπλέον επενδύσεις, οι οποίες θα εμπλουτίσουν τη φοιτητική ζωή, προσθέτοντας σε μια μοναδική, διεθνούς επιπέδου μαθησιακή και κοινωνική εμπειρία.

δηδηδ

UNIC Residences

Οι νέες φοιτητικές εστίες για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, UNIC Residences, είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στη σύγχρονη και σφύζουσα από ζωή πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου. Οι εστίες αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση σε πανεπιστημιακή υποδομή στην Κύπρο, συμβαδίζοντας με τη φιλοσοφία του Πανεπιστημίου για συνεχή αναβάθμιση. Αποτελούνται από τρία κτηριακά συγκροτήματα, SIX, U και TRIANGLE και συγκαταλέγονται στις πιο εντυπωσιακές και αρχιτεκτονικά πρωτοποριακές φοιτητικές εστίες της Ευρώπης. Tο έργο SIX, μάλιστα, προτάθηκε ως υποψήφιο για το περίφημο Ευρωπαϊκό Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής «Mies van der Rohe», το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια προς επιβράβευση της ποιοτικής αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη. Οι εστίες βρίσκονται δίπλα από τα κεντρικά κτήρια του Πανεπιστημίου. 

Πέρα από μια καλαίσθητη και προσιτή επιλογή στέγασης, προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες ψυχαγωγίας, από τις πιο ελκυστικές σε ολόκληρο το νησί, αφού περιλαμβάνουν εστιατόρια και καφετέριες, γυμναστήρια εξπρές, χώρους μελέτης και αναψυχής, αλλά και το UNIC Clubhouse, που βρίσκεται υπό κατασκευή στον 12ο όροφο του SIX και προσφέρει μοναδική, θέα 360 μοιρών της περιοχής.

ηδηδηδ

Να σημειώσουμε ότι εξαιτίας της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η περιοχή της Έγκωμης έχει καταστεί προορισμός ψυχαγωγίας, όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Μεταξύ άλλων προσφέρει αίθουσες συνεδρίων, χώρους μελέτης, όπως το COFFEEOLOGY101, την καφετέρια που βρίσκεται στην Πανεπιστημιουπολή του UNIC, σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει μεγάλη εργονομία σε χώρους μελέτης και σημεία φόρτισης. Πέρα από την ολοήμερη λειτουργία του, το COFFEEOLOGY101 παραμένει επίσης ανοιχτό ως χώρος μελέτης από τις 20:00 μέχρι τα μεσάνυχτα.

gsgsggssg

Επιπλέον, μία από τις αγαπημένες αίθουσες κινηματογραφικών προβολών, το CineStudio, σημαντικό σημείο ψυχαγωγίας για τους σινεφίλ της κοινότητας του UNIC, της περιοχής της Μακεδονίτισσας αλλά και της ευρύτερης Λευκωσίας, το οποίο φιλοξενεί επιπλέον διάφορες εκδηλώσεις φορέων εκτός του Πανεπιστημίου. Σημαντική είναι και η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας η οποία φιλοξενεί 100 χιλιάδες βιβλία, μισό εκατομμύριο ηλεκτρονικά βιβλία και 30 χιλιάδες ηλεκτρονικά περιοδικά.

λξλξλ

Επίσης, επί της 28ης Οκτωβρίου, βρίσκεται και το πολύ μοντέρνο γυμναστήριο UFIT Fitness Centre, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, αίθουσες άθλησης και έμπειρο, εξειδικευμένο προσωπικό, παρέχει υπηρεσίες άθλησης για το σύνολο της κοινότητας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και όχι μόνο. Το Κέντρο Άθλησης και Ευεξίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα κέντρα άσκησης στην Κύπρο και παρέχει στους χρήστες του εξαιρετικές υπηρεσίες υπό την επιστημονική παρακολούθηση εξειδικευμένων επαγγελματιών στο χώρο της άθλησης και της υγείας. Το γυμναστήριο διαθέτει το πρωτοποριακό μηχάνημα εκγύμνασης Ikaros Virtual Reality, με το οποίο οι χρήστες μπορούν να γυμναστούν εντός μιας… εικονικής πραγματικότητας. Πιο πρόσφατα, το γυμναστήριο συνήψε συνεργασία με την διεθνούς εμβέλειας εταιρεία Under Armour, στο πλαίσιο της οποίας προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να συμμετέχει σε αθλητικές προκλήσεις, τις γνωστές “Under Armour Challenges”, που απαιτούν μεγάλο σθένος και έντονη προετοιμασία.

Άλλες ενδιαφέρουσες φοιτητικές και όχι μόνο εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή είναι σίγουρα οι: TEDx, UNIC Music Vibes, Halloween party, American Sports Day, Carnival Party και βεβαίως το International Film Days, με το τελευταίο να μην πραγματοποιείται στην περιοχή αλλά να διοργανώνεται εντός της. Σχετικά βίντεο μπορείς να δεις στο Youtube

Χαριτωμένες και γλυκούλικες λοιπόν οι παλιές φωτογραφίες και αναμνήσεις, η σημερινή εικόνα ωστόσο της συγκεκριμένης περιοχής δεν μπορεί παρά να μας γεμίζει με ικανοποίηση, αφού ίσως και να μιλάμε για την πιο σύγχρονη και κοσμοπολίτικη περιοχή της πόλης. Μια περιοχή ζωντανή, με επιλογές και με ένα πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, που δημογραφικά τουλάχιστον, σηματοδοτεί το παρόν και το μέλλον που θέλουμε και ευχόμαστε για την ευρύτερη κοινωνία μας.

Για να ενημερώνεσαι για τις σχετικές εκδηλώσεις ή για να πάρεις μία γεύση δες εδώ

Loader