Μέλη της Οργάνωσης Παραπληγικών στη λεωφόρο Κυριάκου Μάτση

Μέλη της Οργάνωσης Παραπληγικών στη λεωφόρο Κυριάκου Μάτση

Ανακοίνωση και φωτογραφίες από τον Δήμο Λευκωσίας.

Η Λευκωσία μεταμορφώνεται. Μέσω των αναπλάσεων και των αναβαθμίσεων λεωφόρων και δρόμων αναβαθμίζεται αισθητικά και λειτουργικά και γίνεται προσβάσιμη για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες.

Μέλη της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, συνοδευμένα από το Δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυκλοφοριακού και Χώρων Στάθμευσης Χρύσανθο Φάκα, πραγματοποίησαν την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 επίσκεψη στην αναβαθμισμένη λεωφόρο Κυριάκου Μάτση. 

Τα μέλη της ΟΠΑΚ είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο δίκτυο πεζοδρομίων που δημιουργήθηκε στην περιοχή το οποίο διασυνδέει τις γειτονιές με την πολυσύχναστη λεωφόρο. 

«Πλέον οι δημότες μας, σε αρκετές περιοχές της Λευκωσίας όπως οι Άγιοι Ομολογητές, το Καϊμακλί, ο Άγιος Ανδρέας, η Παλλουριώτισσα μπορούν να διακινηθούν άνετα και με ασφάλεια μέσω του δικτύου πεζοδρομίων που διασυνδέει τη γειτονιά τους με λεωφόρους (Κυριάκου Μάτση, Καλλιπόλεως, Μετοχίου κ.α) για τις καθημερινές τους ανάγκες» δήλωσε ο κ. Γιωρκάτζης. 

Σημείωσε παράλληλα ότι «όπου έχει δημιουργηθεί δίκτυο πεζοδρομίων βλέπουμε όλο και περισσότερους δημότες μας να περπατούν, αποφεύγοντας το αυτοκίνητο».

ξφξφξ

Ειδικώς για τη λεωφόρο Κυριάκου Μάτση ο Δήμαρχος τόνισε πως είναι ένα έργο προσβάσιμο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα.  «Τα πεζοδρόμια είναι πλατιά, υπάρχουν κόλποι στάθμευσης για ΑμεΑ επί της λεωφόρου και στις παρόδους, έχει τοποθετηθεί μοντέρνος αστικός εξοπλισμός και έχουν φυτευτεί δεκάδες ώριμα δέντρα, αναρριχητικά και καλλωπιστικά φυτά», είπε εκφράζοντας χαρά και ικανοποίηση που ο κόσμος αγκάλιασε το έργο και χρησιμοποιεί τα πεζοδρόμια για τις διακινήσεις του.

Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρης Λαμπριανίδης έκανε λόγο για ένα εξαιρετικής σημασίας έργο κυρίως για τα άτομα με αναπηρία. «Η αναβάθμιση των πεζοδρομίων, των δρόμων, των γειτονιών επιτρέπει στους πολίτες να διακινούνται άνετα και με ασφάλεια», είπε και τόνισε πως τα τελευταία χρόνια η Λευκωσία μεταμορφώνεται. 

Για το έργο της Κυριάκου Μάτση ο κ. Λαμπριανίδης σημείωσε ότι «για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να διακινούνται με ασφάλεια και άνεση στη λεωφόρο». Πρόσθεσε ότι η ανάπλαση της Κυριάκου Μάτση αποτελεί παράδειγμα για έργα που πρέπει να γίνουν σε άλλα σημεία της Λευκωσίας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. 

 

Από την δική του πλευρά ο κ. Φάκας ανέφερε ότι ο Δήμος Λευκωσίας έχει επιτελέσει ένα τεράστιο έργο σε ότι αφορά τις αναβαθμίσεις λεωφόρων και οδών που έχει αλλάξει τη Λευκωσία προς το καλύτερο. Υπογράμμισε ότι όλα τα έργα που εκτελούνται έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και το περιβάλλον τονίζοντας ότι η προσβασιμότητα των ΑμεΑ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο Λευκωσίας. 

«Δικαίωμα στην προσβασιμότητα έχουν όλοι ανεξαιρέτως: τα άτομα με κινητικά προβλήματα, οι ποδηλάτες, οι ηλικιωμένοι κ.α»,  δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι η Κυριάκου Μάτση είναι, μετά από δεκαετίες, μια προσβάσιμη λεωφόρος, λειτουργική, όμορφη, με πράσινο και μοντέρνο αστικό εξοπλισμό».

Από τον Δήμο Λευκωσίας

18 Μαΐου 2021 

 

ηδηδη

Loader