«Μόνο με πολύ προσεκτικές κινήσεις θα αποφευχθεί ο κίνδυνος νέου Μνημονίου»

«Μόνο με πολύ προσεκτικές κινήσεις θα αποφευχθεί ο κίνδυνος νέου Μνημονίου»

Το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά που θα αφήσει σημαντικά τραύματα στην οικονομία, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Cyprus Institute of Marketing

Το CIM είναι το κατεξοχήν Κυπριακό Ίδρυμα όσον αφορά στην εκπαίδευση στελεχών, αφού προσφέρει αποκλειστικά βραδινά μαθήματα και η όλη φιλοσοφία του στηρίζεται στην ανάπτυξη των στελεχών των επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής στο Cyprus Institute of Marketing – The Cyprus Business School, κ. Γιάγκος Χατζηγιάννης, μας συστήνει το CIM που επενδύει στη «Δια Βίου Μάθηση», ενώ απαντάει και σε όλα μας τα ερωτήματα σε σχέση με τους ενδεχόμενους κινδύνους στην οικονομία.

To Cyprus Institute of Marketing (CIM) ιδρύθηκε το 1978. Ως γνώστης της ιστορίας και πορείας του, θα ήθελα να μας πείτε ποιες ήταν οι τότε προκλήσεις της εποχής και ποιες συναντάτε σήμερα ως Εκπαιδευτικό Ίδρυμα;

To Cyprus Institute of Marketing (CIM) ιδρύθηκε το 1978 και είναι έτσι το πρώτο κυπριακό Business School. Ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 1978 από τον Θεοφάνη Χατζηγιάννη και μια ομάδα διακεκριμένων καθηγητών, με κύριο σκοπό να δώσει μία άλλη διάσταση στα ακαδημαϊκά δρώμενα της Κύπρου και να συμπληρώσει ένα κενό που υπήρχε στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του τόπου. Τα τελευταία 42 χρόνια έχουν αποφοιτήσει πέραν των 10,000 φοιτητών από Κύπρο και εξωτερικό και η μεγαλύτερη του επιτυχία, έγκειται στην τεράστια επιτυχία των αποφοίτων του, οι οποίοι διοικούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε Κύπρο και εξωτερικό. Θα αντιλαμβάνεται κανείς ότι όταν το 1978, τέσσερα μόλις χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή, εισαγάγαμε τις έννοιες του «Μάρκετινγκ» και «Μάνατζμεντ» στην Κύπρο, ήταν όροι άγνωστοι και χρειάστηκε πολλή δουλειά και συνέπεια για να καθιερωθούμε ως το 1ο κυπριακό Business School.

Το CIM, έχει επηρεαστεί από την περιρρέουσα οικονομική κατάσταση και αν ναι, με ποιο τρόπο;

Το Ίδρυμά μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής ζωής του τόπου αφού φοιτούν κυρίως στελέχη επιχειρήσεων. Λόγω της πανδημίας και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης έπρεπε να προσφέρουμε την απαραίτητη ευελιξία τόσο όσον αφορά στις μεθόδους διδασκαλίας, όσο και στις πληρωμές. 

6578788
Φώτο: Pixabay

Τα μαθήματά σας είναι βραδινά. Αυτό επειδή προσαρμόζονται στις ανάγκες των εργαζομένων;

Ακριβώς. Είμαστε το πρώτο Ίδρυμα που έθεσε σαν προμετωπίδα τη Δια Βίου Μάθηση -με το γνωστό «Learning Never Ends»-, πολύ πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλήσει για αυτή. Όλα μας τα προγράμματα προσφέρονται αποκλειστικά με βραδινά μαθήματα, ενώ πέραν από αυτόν τον παράγοντα, γενικότερα όλη η φιλοσοφία μας και η δομή είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του εργαζόμενου φοιτητή. Εξάλλου, το Cyprus Institute of Marketing είναι το κατεξοχήν Κυπριακό Ίδρυμα όσον αφορά στην εκπαίδευση στελεχών, αφού προσφέρει αποκλειστικά βραδινά μαθήματα και η όλη φιλοσοφία του στηρίζεται στην ανάπτυξη των στελεχών των επιχειρήσεων.

Έχετε παρατηρήσει αύξηση των εργαζόμενων φοιτητών τα τελευταία χρόνια ή μείωση, και πού οφείλεται το γεγονός;

Τα τελευταία 12 χρόνια παρατηρούμε μια ετήσια αύξηση του αριθμού φοιτητών, περίπου 10-15%, με την πλειοψηφία αυτών να είναι εργαζόμενοι. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί αντιλαμβάνονται την αξία της συνεχούς εκπαίδευσης, ενώ άλλοι αναγκάζονται να σπουδάσουν κάτι διαφορετικό από τις αρχικές τους σπουδές, λόγω του ότι η καριέρα τους είναι «καθηλωμένη». Είναι γνωστό ότι το CIM προσφέρει τη μεγαλύτερη απόσβεση στην επένδυση των φοιτητών, ως εκ τούτου, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου. Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις επιχορηγούν το προσωπικό τους, για σπουδές κοντά μας. 

DSDSDS
Φώτο: cottonbro

Το CIM βοηθάει και αποφοίτους του να αποταθούν σε συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους -κατάλληλους για τον καθένα ξεχωριστά-, με αποτέλεσμα να εργοδοτηθούν ευκολότερα;

Με βάση τις έρευνες έχουμε τον πιο υψηλό δείκτη εργοδότησης στην Κύπρο. Πέραν από τις δεκάδες επιχειρήσεις που δείχνουν προτίμηση στους απόφοιτούς μας λόγω της ποιότητας εκπαίδευσής τους, έχουμε πλέον συνάψει 16 στρατηγικές συνεργασίες με τις κορυφαίες κυπριακές επιχειρήσεις και παγκόσμιους κολοσσούς, προσφέροντας έτσι τις καλύτερες ευκαιρίες στους απόφοιτούς μας. 

Εκτός από Γενικός Διευθυντής στο Cyprus Institute of Marketing – The Cyprus Business School, είστε και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΒ. Ως εκ τούτου, θα ήταν χρήσιμο να μας πείτε πώς βλέπετε αυτή τη στιγμή την οικονομία της χώρας μας και ποια θα είναι, θεωρείτε, η εξέλιξη εντός των αμέσως επόμενων ετών. Υπάρχει ορατός κίνδυνος ή ευκαιρία;

Δυστυχώς η πανδημία Covid-19 έχει επιφέρει ένα τεράστιο πλήγμα στην κυπριακή οικονομία. Από τη μια έχει μειωθεί σημαντικά το ΑΕΠ λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας ένεκα του «lockdown», και βεβαίως, λόγω της μειωμένης εισροής εσόδων λόγω του αντίκτυπου στον τουρισμό, καθώς και εξαιτίας της διόγκωσης του δημοσίου χρέους. Η εκτίμηση για μείωση της τάξης του 7% είναι φυσιολογική και μακάρι να επαληθευθεί, γιατί πολλά σενάρια εκτιμούν τη μείωση του ΑΕΠ κάπου στο 10%. Το δεδομένο είναι ότι το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά που θα αφήσει σημαντικά τραύματα στην οικονομία, μετά από πέντε χρόνια ανάπτυξης. Το μεγάλο στοίχημα είναι πλέον να περιοριστεί όσο γίνεται η ζημιά το τελευταίο τρίμηνο του έτους και να υπάρξουν οι βάσεις για ανάπτυξη το 2021. 

Θεωρείτε ότι το ουσιαστικό μέγεθος του πλήγματος λόγω της πανδημίας, θα διαφανεί τους επόμενους μήνες, αφού με τον τερματισμό της κρατικής επιδότησης σε επιχειρήσεις θα υπάρξουν πολλές απολύσεις υπαλλήλων που μέχρι τώρα ήταν «προστατευμένοι» λόγω προνοιών του σχεδίου;

Επειδή υπήρχε η στήριξη των επιχειρήσεων τους τελευταίους πέντε μήνες, θα πρέπει να δούμε τον τελικό απολογισμό στο τέλος του έτους, που πολύ φοβάμαι ότι θα είναι χειρότερος από ότι υπολογίζαμε. Είναι δεδομένο ότι τα δημόσια οικονομικά δεν μπορούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό πλέον. Η μεγάλη μείωση του ΑΕΠ σε συνδυασμό με την αύξηση του δημόσιου χρέους, φέρνουν τα δημόσια οικονομικά στα όρια τους και χρειάζεται πολύ προσοχή για να μην εκτροχιαστούν σε σημείο που να μην είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μόλις πριν μερικά χρόνια, το κράτος μας κήρυξε πτώχευση με όλα τα συνεπακόλουθα. Μόνο με πολύ προσεκτικές κινήσεις θα αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός νέου Μνημονίου.

Δυστυχώς οι απολύσεις είναι αναπόφευκτες κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης όπως είναι και οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων. Ο στόχος δεν είναι να μηδενιστούν οι απολύσεις αλλά να συγκρατηθούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Δεν μπορεί επ’ άπειρον το κράτος να στηρίζει την εργοδότηση αλλά και ούτε να υπάρχει απαγόρευση απολύσεων σε μια ελεύθερη αγορά. Πέραν από τις απολύσεις είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν μειώσεις μισθών αλλά και δομικές αλλαγές στους όρους εργασίας, που θα δίδουν περισσότερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με απώτερο σκοπό να μειωθούν τα έξοδα και να πτωχεύσουν όσον το δυνατόν λιγότερες επιχειρήσεις.

656656
Ο Γενικός Διευθυντής στο Cyprus Institute of Marketing – The Cyprus Business School, κ. Γιάγκος Χατζηγιάννης

Κ. Χατζηγιάννη, αλήθεια, πόσες ώρες την ημέρα επενδύετε στην ενημέρωσή σας σχετικά με θέματα οικονομίας και επιχειρηματικότητας;

Πέραν από το γεγονός ότι καθημερινά έχω επαφή και συναντήσεις με στελέχη επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, σίγουρα αναλώνω αρκετό από τον χρόνο μου για να παρακολουθώ τις εξελίξεις που αφορούν στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Δεν διδάσκουμε μόνο τη «Δια Βίου Μάθηση» αλλά είναι ο τρόπος ζωής μας!

Βρείτε το Cyprus Institute of Marketing (Cyprus Business School) στην οδό Ζαννέτου 25 στον Άγιο Ανδρέα στη Λευκωσία, στην οδό Στέλιου Κυριακίδη 7 στη Λεμεσό και στα τηλ. 22778475 και 25343556.

Επίσης: WebFacebookInstagram

Μπορείτε να συνδεθείτε με τον κ.Γιάγκο Χατζηγιάννη και στο Linkedin.

 

Loader