Ο Soros θέλει να ιδρύσει παγκόσμιο πανεπιστήμιο

Ο Soros θέλει να ιδρύσει παγκόσμιο πανεπιστήμιο

Στόχο θα έχει την εναντίωση στον αυταρχισμό και την κλιματική αλλαγή

Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος δήλωσε ότι θα δεσμεύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να ιδρύσει ένα παγκόσμιο πανεπιστήμιο για την καταπολέμηση των αυταρχικών κυβερνήσεων και της αλλαγής του κλίματος – θέματα που ο ίδιος θεωρεί ως τις δύο κορυφαίες προκλήσεις που απειλούν την επιβίωση του πολιτισμού μας.

Το Πανεπιστημιακό Δίκτυο για την Ανοικτή Κοινωνία (Open Society University Network) θα προσφέρει μια διεθνή πλατφόρμα διδασκαλίας και έρευνας, δήλωσε ο 89χρονος Σόρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Το πανεπιστήμιο θα ξεκινήσει μέσω μιας σύμπραξης του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης (Central European University), που υποστηρίζεται από τον Σόρος, και του Κολλεγίου Bard.

«Ως μακροπρόθεσμη στρατηγική, η βασική ελπίδα μας έγκειται στην πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση, και συγκεκριμένα σε μια εκπαίδευση που ενισχύει την αυτονομία του ατόμου καλλιεργώντας την κριτική σκέψη και δίνοντας έμφαση στην ακαδημαϊκή ελευθερία», ανέφερε ο Σόρος.

Στην ομιλία του και στις ερωταπαντήσεις που ακολούθησαν, ο Σόρος κάλυψε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της «υπερθερμανθείσας» αμερικανικής οικονομίας, της κυριαρχίας του Facebook, και της αυταρχικής εξουσίας των Xi Jinping, Narendra Modi, Jair Bolsonaro και Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο αποκάλεσε «απατεώνα και κορυφαίο ναρκισσιστή».

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως προς το κλίμα αλλά και τις παγκόσμιες αναταραχές, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το 2020 και τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν την τύχη όχι μόνο του Xi και του Τραμπ, αλλά και του κόσμου ολάκερου», ανέφερε.

Ο Σόρος, για άλλη μια φορά, επέκρινε το Facebook για την αποτυχία του να αστυνομεύσει το δίκτυό του.

«Δεν υπάρχει τίποτα να μπορεί να τους σταματήσει και νομίζω ότι υπάρχει ένα είδος άτυπης συμφωνίας παροχής αμοιβαίας βοήθειας μεταξύ του Τραμπ και του Facebook», είπε ο Σόρος. «Το Facebook θα εργαστεί υπέρ της επανεκλογής του Τραμπ και ο Τραμπ θα εργαστεί υπέρ της προστασίας του Facebook».

Ο Τραμπ, είπε ο Σόρος, είναι υπεύθυνος για την υπερθέρμανση της οικονομίας. «Μια υπερθερμανθείσα οικονομία δεν μπορεί να ‘βράζει’ για πάρα πολύ καιρό», επεσήμανε.

Ο Σόρος έχει θίξει αυτά τα θέματα και σε προηγούμενες ομιλίες του στο Νταβός. Πέρυσι, ο γνωστός φιλάνθρωπος και κερδοσκόπος προειδοποίησε για τον «θανάσιμο κίνδυνο» της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης από την Κίνα για την καταπίεση των πολιτών της υπό την ηγεσία του Xi, τον οποίο χαρακτήρισε ως τον πιο επικίνδυνο αντίπαλο των δημοκρατιών.

Ο ίδιος έχει επίσης στραφεί εναντίον των κολοσσών των κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook και η Google, λέγοντας ότι πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμιστούν. Πέρυσι, τα συνέκρινε με εταιρείες τυχερών παιχνιδιών που προωθούν τον εθισμό των χρηστών και τόνισε ότι τα μέσα αυτά εκμεταλλεύονται τα δεδομένα που ελέγχουν.

Ο Σόρος βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα εξαιτίας των πολιτικών του απόψεων και των φιλανθρωπικών του προσπαθειών. Εδώ και χρόνια οικονομικός υποστηρικτής πολιτικών των Δημοκρατικών, έχει γίνει στόχος ακροδεξιών ακτιβιστών.

Ο Σόρος έκλεισε το hedge fund του και μετέτρεψε την επιχείρησή του σε οικογενειακό γραφείο. Πλέον, το Σόρος Fund Management με στοιχεία ενεργητικού 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων διαχειρίζεται κυρίως τα χρήματα για τα Open Society Foundations, ένα παγκόσμιο δίκτυο οργανισμών φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Πηγή 

Loader