Οι γυναίκες υποαντιπροσωπεύονται σε κάθε επίπεδο δημόσιας ζωής της χώρας

Οι γυναίκες υποαντιπροσωπεύονται σε κάθε επίπεδο δημόσιας ζωής της χώρας

Καθώς και στην πολιτική όπως υποστηρίζει η Ελένη Πιριπίτση

Η Ελένη Πιριπίτση, δημιουργός του brand «Island Dream Sandals»-κυπριακά, βιοδιασπώμενα σανδάλια-και όντας νεαρή μαμά με επαγγελματικά όνειρα, αποφάσισε να τα μετατρέψει σε στόχους, αναζητώντας τα κατάλληλα εφόδια για να το επιτύχει.

Συνέντευξη στη Νίκολα Καρατζιά

Η απόφαση να συμμετάσχει στο «Women Fit for Business», ένα πρόγραμμα υποτροφιών για γυναίκες, φαίνεται πως ήταν η ορθή, αφού κατάφερε μέσα από αυτό να δημιουργήσει δυνατές σχέσεις ζωής, να ενδυναμώσει την αυτοπεποίθησή της, να αποκτήσει σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες, προσθέτοντας χρήσιμα «όπλα» στην φαρέτρα της. Η ίδια, ρεαλιστικά, αναγνωρίζει τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει καθημερινά στη χώρα μας μία γυναίκα, μαμά ή όχι, καριερίστρια ή μη, ελεύθερη ή παντρεμένη. Η ίδια όμως και πάλι, αισιόδοξα, προσβλέπει στην αλλαγή της κοινωνίας μας, με τρόπο που να γίνει ισάξια ευνοϊκή για ανθρώπους που στην ταυτότητα δεν αναγράφεται «Άρρεν» ως φύλο. Αυτό, ευκολότερα θα συμβεί όταν βγούμε από τη ζώνη ασφαλείας μας, νιώθοντας πιο έτοιμες και άνετες να προβάλουμε τον εαυτό μας... Όπως δηλαδή αισθάνεται σήμερα και η Ελένη.

 

Island Dream Sandals, τα εντελώς βιοδιασπώμενα σανδάλια. Πώς προέκυψε η ιδέα αυτή και πότε υλοποιήθηκε;

Η ιδέα αυτή δε προέκυψε τυχαία αλλά όταν αποφάσισα να υιοθετήσω ένα πιο συνειδητό τρόπο ζωής, αφού είχα πληροφορηθεί για το αντίκτυπο στο περιβάλλον που προκαλείται από τα εργοστάσια μαζικής κατασκευής ειδών μόδας, κυρίως στην Ασία. Σε αυτή την περίοδο της ζωής μου, σταμάτησα να ψωνίζω από μεγάλες αλυσίδες και άρχισα να αγοράζω προϊόντα κυρίως από μικρές τοπικές επιχειρήσεις.

dcsa

Υπάρχουν αρκετές επιλογές για κάποιον που αποφασίζει να ακολουθήσει έναν τέτοιο τρόπο ζωής στη χώρα μας;

Είχα προσέξει ότι στη Κύπρο υπήρχαν επιλογές σχετικά με προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον αλλά όχι τόσο στον τομέα της μόδας. Ακριβώς γι΄αυτό, αποφάσισα να ασχοληθώ συγκεκριμένα με τα σανδάλια. Έτσι «γεννήθηκε» το Island Dream Sandals πριν από μερικούς μήνες. Η φιλοσοφία του brand είναι να προσφέρει σανδάλια εντελώς βιοδιασπώμενα, με μη τοξικές βαφές, τα οποία κατασκευάζονται στην Κύπρο σε ένα μικρό εργοστάσιο που λειτουργεί από το 1960 και πληρώνει δίκαιους μισθούς στο προσωπικό. Τα υλικά εισάγονται μόνο από χώρες της Ε.Ε όπου εφαρμόζονται πιο ελεγχόμενες πρακτικές σχετικά με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, σε σχέση με την Ασία. Επίσης, τα υποδήματα μας, κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα σπατάλης. Τα επόμενα βήματα είναι να προστεθούν περισσότερα προϊόντα στην γκάμα μας, πάντοτε όμως ακολουθώντας τις προϋποθέσεις που μόλις ανάφερα.

«Όταν αναγκάζεσαι να αντλήσεις γάλα στις τουαλέτες, στο δεκάλεπτο διάλειμμα που έχεις, τότε καταλαβαίνεις ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά και κάτι πρέπει να αλλάξει».

svdfghdf

Έχουν απήχηση στο παρόν στάδιο ή οι Κύπριοι δεν είμαστε ακόμη τόσο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογίας;

Αυτός ήταν σίγουρα ένας προβληματισμός που είχα αρχικά, όμως τον τελευταίο καιρό βλέπουμε τα πράγματα στο νησί μας να αλλάζουν. Οι Κύπριοι αρχίζουν να υιοθετούν πιο οικολογικές συνήθειες αλλά και να συμμετέχουν, καθώς και να ξεκινούν σε πολλές περιπτώσεις, διάφορες πρωτοβουλίες για προστασία του περιβάλλοντος.

JHKJH

Πόσο πολύ επενδύεις στο σχέδιο και από πού αντλείς έμπνευση;

Επενδύω αρκετά στο σχέδιο αλλά επίσης και στην ποιότητα. Για μένα δεν είναι αρκετό να είναι απλώς όμορφα και να κολακεύουν τα πόδια αλλά ταυτοχρόνως να είναι άνετα. Πολλά από τα σχέδια μας, μπορούν να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους. Γενικότερα, ακολουθούμε απλές, μίνιμαλ γραμμές που αναδεικνύουν τη θηλυκότητα. Είναι σχέδια που μπορούν να φορεθούν από το πρωί μέχρι το βράδυ, από την πόλη μέχρι και την παραλία. Έμπνευση μου αποτελεί ο Μεσογειακός τρόπος ζωής, η ζωή σε ένα νησί, η αίσθηση που μας αφήνουν οι διακοπές.

xcxfgdf

Υπάρχει ενδεχόμενο και εξαγωγής τους στο εξωτερικό και αν ναι, υπάρχουν ήδη συμφωνίες με κάποιες χώρες ή αντιπροσώπους;

Η συνεργασία με αντιπροσώπους στο εξωτερικό είναι ένας από τους στόχους μας και είναι ένα ενδεχόμενο που συζητούμε για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2020.

Αλήθεια, γιατί μία γυναίκα με ήδη «κτισμένη» επαγγελματική πορεία, αποφασίζει να συμμετάσχει στο Women Fit for Business; Τι ήθελες να κερδίσεις μέσα από αυτό το πρόγραμμα;

Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα συνέπεσε με μια περίοδο έντονων αλλαγών στη ζωή όπου προσπαθούσα να υλοποιήσω ένα όνειρο μου, να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση, να αλλάξω δηλαδή πορεία επαγγελματικά. Συμπληρώνοντας την αίτηση συμμετοχής, είχα υπόψη μου ότι θα αποκομίσω εφόδια που θα με βοηθούσαν στη μετέπειτα πορεία μου. Τελικά, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Για μένα το Women Fit For Business ήταν μια πολύτιμη εμπειρία. Απόκτησα σημαντικές δεξιότητες που θα συντελέσουν όχι μόνο στην υλοποίηση των στόχων μου στον επαγγελματικό τομέα αλλά και γενικότερα στη ζωή μου. Οι εκπαιδευτές και συντονιστές, μας στήριξαν και κατάφεραν να βγάλουν στην επιφάνεια τον καλύτερο μας εαυτό. Εκτός από τα σεμινάρια που παρακολουθήσαμε για απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, όλες οι κοπέλες έχουμε πάρει εξατομικευμένη καθοδήγηση η κάθε μια στο δικό της τομέα μέσα από την διαδικασία mentoring.

«Μέσα από το πρόγραμμα, έχουμε μελετήσει τους παράγοντες που στέκονται εμπόδιο στην επαγγελματική ανάπτυξη των γυναικών και την ισότιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και φυσικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

dfvdsf

Θα παρότρυνες άλλες γυναίκες να το παρακολουθήσουν;

Σαφώς και θα παρότρυνα άλλες γυναίκες να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Μέσα από αυτό επιτυγχάνεται η ενδυνάμωση των γυναικών σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Η κάθε γυναίκα μπορεί να βρει απαντήσεις σε προβληματισμούς, να ξεκαθαρίσει τους στόχους της και να οργανώσει ένα πλάνο υλοποίησης για οτιδήποτε έχει ονειρευτεί. 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:Εθνική διάκριση για την Δρ. Νατάσα Χρίστου ως «Γυναίκα Πρότυπο της Χρονιάς»

Μέσα από αυτό, δημιουργούνται ενδεχομένως και φιλίες ή σχέσεις ζωής;

Αυτό είναι από τα πιο όμορφα και σημαντικά κομμάτια της εμπειρίας μου στο Women Fit for Business θα έλεγα. Όλες οι κοπέλες έχουμε δεθεί, έχουμε γίνει μια ομάδα. Μια ομάδα από δυναμικές γυναίκες που πιστεύουμε η μία στην άλλη και αλληλοστηριζόμαστε. Φιλικές σχέσεις, έχουν επίσης δημιουργηθεί και με τους διοργανωτές και συντελεστές του προγράμματος, οι οποίοι ήταν πάντοτε στο πλευρό μας. Είμαι σίγουρη ότι σε μερικά χρόνια θα μιλάμε σίγουρα για σχέσεις ζωής.

dgjmuikli

Τι περιλαμβάνει το Women Fit for Business και κατά πόσο πιστεύεις ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην προετοιμασία γυναικών για θέσεις λήψης αποφάσεων;

Το women fit for Business είναι ένας συγκερασμός πραγμάτων. Περιλαμβάνει καταρχάς σεμινάρια για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων όπως digital marketing, social media, leadership κλπ. Περιλαμβάνει όμως και μαθήματα για soft skills, όπως public speaking και branding. Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες δικτύωσης μέσα από εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Μέσα από το πρόγραμμα, έχουμε μελετήσει τους παράγοντες που στέκονται εμπόδιο στην επαγγελματική ανάπτυξη των γυναικών και την ισότιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και φυσικά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Όραμα του Women Fit For Business είναι η ενδυνάμωση των γυναικών σε όλα τα στάδια της ζωής τους, η εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων στην εργασία και η ισότιμη συμμετοχή αντρών και γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εμπνέει την κάθε γυναίκα να θέλει να δημιουργήσει αλλαγή στην κοινωνία.

«Μέσα από το πρόγραμμα, έχω βγει αρκετές φορές από τη δική μου ζώνη ασφαλείας (comfort zone), έχω δοκιμαστεί σε διαφορετικά πράγματα. Αισθάνομαι πιο έτοιμη και πιο άνετη να προβάλω τον εαυτό μου. 

 

hjtyjt

Θεωρείς ότι στην χώρα μας, η γυναίκα «βάλλεται» από ένα πατριαρχικό σύστημα το οποίο δύσκολα την αφήνει να επιτύχει, να ανελιχθεί και να κερδίσει όλα όσα της αξίζουν ή αυτό είναι ένα παρατραβηγμένο τελικά σενάριο;

Βεβαίως και συμβαίνει αυτό. Το βλέπουμε δηλαδή γύρω μας. Για παράδειγμα, οι γυναίκες υποαντιπροσωπεύονται σε κάθε επίπεδο πολιτικής και δημόσιας ζωής της χώρας μας. Δεν πιστεύω όμως ότι οι γυναίκες δεν επιθυμούν την εμπλοκή τους στα κέντρα εξουσίας. Υποαντιπροσώπευση παρατηρείται επίσης και σε διευθυντικές θέσεις στις επιχειρήσεις. Ο «ρατσισμός» αυτός, υφίσταται τόσο στο μισθολογικό κομμάτι όσο και στη διαδικασία προαγωγής.  Αποτελεί αναγκαιότητα να προβληματιστούμε και να ζητήσουμε αλλαγή. Πιστεύω πολύ στην δύναμη των γυναικών και στο ότι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη βελτίωση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας μας. 

;ogja

Εσύ προσωπικά, αισθάνθηκες ποτέ θύμα διακρίσεων, κυρίως στον επαγγελματικό τομέα, λόγω φύλου;

Η εκπαίδευση, ο δικός μου επαγγελματικός τομέας-απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κύπρου στον κλάδο επιστημών της Αγωγής-, είναι γυναικοκρατούμενος θα έλεγα και έτσι δεν μπορώ να πω πως έχω νιώσει έντονα θύμα διακρίσεων. Παρόλ’ αυτά, έχω νιώσει αυτή τη διάκριση στη παρούσα περίοδο της ζωής μου ως νέα μητέρα. Οι μητέρες, πέφτουν συχνά θύματα διακρίσεων, αφού δεν εφαρμόζονται πρακτικές στον εργασιακό χώρο που να σέβονται την περίοδο εγκυμοσύνης ή γαλουχίας. Αναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους πολύ νωρίς, όταν το μωρό είναι σε πολύ μικρή ηλικία, βλάπτοντας έτσι την ιδιαίτερη σχέση μητέρας και βρέφους και δυσχεραίνοντας το θηλασμό. Ακόμη, δεν υπάρχουν οι υποδομές για άντληση μητρικού γάλακτος που είναι η ιδανική τροφή για ένα βρέφος. Όταν αναγκάζεσαι να αντλήσεις γάλα στις τουαλέτες, στο δεκάλεπτο διάλειμμα που έχεις, τότε καταλαβαίνεις ότι κάτι δε λειτουργεί σωστά και κάτι πρέπει να αλλάξει.

oilylyoi

Το Women Fit for Business, νιώθεις ότι έχει ενδυναμώσει την αυτοπεποίθησή σου και αν ναι, με ποιο τρόπο;

Θεωρώ ότι το Women Fit for Business έχει όντως ενδυναμώσει την αυτοπεποίθηση μου. Νιώθω πλέον ικανότερη να ξεπεράσω τα όποια στερεότυπα αφορούν στις γυναίκες. Μέσα από το πρόγραμμα, έχω βγει αρκετές φορές από τη δική μου ζώνη ασφαλείας (comfort zone), έχω δοκιμαστεί σε διαφορετικά πράγματα και αυτό θεωρώ έχει συνεισφέρει στην ενίσχυσή της αυτοπεποίθησής μου. Επιπλέον, αισθάνομαι πιο έτοιμη και πιο άνετη να προβάλω τον εαυτό μου. 

* Tο πρόγραμμα WF4B είναι μία συνεργασία μεταξύ της AIPFE Κύπρου - Γυναίκες της Ευρώπης με την ΕΥ Κύπρου και το Cyprus Institute of Marketing.

Φωτογραφίες: Daena Skinner

Loader