Οι Κήποι του Μέλλοντος στη Λευκωσία

Οι Κήποι του Μέλλοντος στη Λευκωσία

Μία διαφορετική πρωτοβουλία, κόντρα στις δυσκολίες της πανδημίας, έρχεται να αναβιώσει και να μεταμορφώσει ένα ξεχασμένο κήπο στην καρδιά της πρωτεύουσας, σε Κήπο του Μέλλοντος.

Ο πυρήνας αυτής της συλλογικής προσπάθειας αποτελείται από 8 άτομα με διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό και ηλικίες, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για ένα κοινό όραμα: να δημιουργηθεί κουλτούρα βιώσιμης ανάπτυξης και να προωθηθεί μια νέα αστική ταυτότητα με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίχτυπο.

Η σχεδιαστική προσέγγιση του χώρου ακολουθεί την zero-waste προσέγγιση – μηδενικής σπατάλης και περιλαμβάνει κατασκευές πρωτοποριακές που αξιοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κατασκευαστικά υλικά τα οποία ακολουθούν την φιλοσοφία της επαναχρησιμοποίησης.

Το πρότζεκτ πήρε το 2ο Βραβείο στην Κύπρο στα Global Climathon Awards 2019 και αναγνωρίστηκε ως μια από τις 1000 καλύτερες ιδέες διεθνώς για την κλιματική αλλαγή.

Είναι επίσης η εθνική νικητήρια πρόταση της εκστρατείας της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων παγκύπρια. Μέχρι στιγμής το έργο έχει είδη την θερμή στήριξη από τον Δήμο Λευκωσίας, Επίτροπο Περιβάλλοντος, Επίτροπο Εθελοντισμού, Συμβούλιο Προσφύγων, το Ενεργειακό Γραφείο και Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου καθώς και περισσότερο από 20 ιδιωτικούς οργανισμούς και εταιρείες.

Η πιο μεγάλη στήριξη όμως έρχεται από τους ίδιους τους πολίτες. Περισσότεροι από 200+ ενεργοί πολίτες από όλη τη Κύπρο έχουν είδη εμπλακεί στις καλοκαιρινές δράσεις του Κήπου.

Το Gardens of the Future είναι μια δράση σε εξέλιξη που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Τα στάδια δημιουργίας και υλοποίησης της δράσης αυτής έχουν συμμετοχικό χαρακτήρα ( Participatory
design) με στόχο να εμπλέξουν ενεργά και άμεσα στις δραστηριότητες της κάθε φάσης δημότες, φοιτητές πανεπιστημίων, οργανισμούς ακόμα και αιτητές ασύλου. Ξεκινώντας τον Μάιο του 2020 τις εργασίες δημιουργίας του πρότυπου κήπου, το πρώτο στάδιο του ‘Καθαρισμού’ και προετοιμασίας του χώρου ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το επόμενο στάδιο αφορά το ‘Φύτεμα’ με ημερομηνία έναρξης 28 Οκτωβρίου για περίπου μία βδομάδα. Παράλληλα με την ολοκλήρωση του κήπου, στοχεύοντας την ολοκλήρωση και εγκαινιασμό του χώρου την Άνοιξη του 2021.

Απώτερος σκοπός μέσα στα 500 τ.μ. αυτής της ξεχασμένης γης, δεν είναι μόνο η αναβίωση του σε
 καταπράσινο παράδεισο προσβάσιμο για όλους, αλλά επίσης και η δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου οι άνθρωποι μαζεύονται, συν-δημιουργούν, μαθαίνουν και πειραματίζονται, ανταλλάζοντας ιστορίες και εμπειρίες μαζί. Ένας κήπος που δημιουργήθηκε για τους ανθρώπους από τους ανθρώπους. Μέσα από τον πρώτο πιλοτικό κήπο ευχόμαστε να ‘ανθίσει’ η φιλοσοφία αυτή σε ένα δίκτυο κήπων (σχολικούς κήπους, τάφρους, ιδιωτικούς λαχανόκηπους, μπαλκόνια κτλ) και σε άλλες πόλεις.

Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε ενεργά στην υλοποίηση του έργου μέσω της εμπειρίας σας ή και
των πόρων του οργανισμού σας, μπορείτε να συμπληρώσετε τα στοιχεία σας στην ιστοσελίδα
www.gardensofthefuture.com

Loader