ΟΝΕΚ: Πέντε καλλιτέχνες, χιλιάδες μάσκες, ένας σκοπός

ΟΝΕΚ: Πέντε καλλιτέχνες, χιλιάδες μάσκες, ένας σκοπός

Ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου θέλοντας να κάνει τις προστατευτικές μάσκες πιο ελκυστικές για τους νέους, επέλεξε πέντε Κύπριους καλλιτέχνες, οι οποίοι δημιούργησαν τις δικές τους μάσκες, βάζοντας σε αυτές τον δικό τους χαρακτήρα, αλλά και τα μηνύματα που θέλουν να περάσουν μέσω αυτών, στην κοινωνία.

Με μήνυμα «Μεινίσκω ασφαλής» ο εικαστικός Twenty Three δημιούργησε μία ροζ μάσκα στην οποία καταγράφεται ένα κυπριακό μοτίβο.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, η τοπικότητα και η παγκοσμιοποίηση είναι έννοιες που συνεχώς εξελίσσονται, αλληλοσχετίζονται και κάποτε αλληλοαναιρούνται.

«Η κυπριακότητα μέσα σ’ αυτά το μοτίβο είναι ένας τρόπος να κατανοούμε την ταυτότητα μας και την σχέση μας με τον τόπο και την γλώσσα», προσθέτει. Από την πλευρά της η Ερμίνα Εμμανουήλ, η μάσκα της οποίας απεικονίζει ένα χέρι που αφήνει ελεύθερα πουλιά, τα οποία συμβολίζουν την ελευθερία, την ειρήνη και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.

φαφαφα

Η Άντρια Αλαμπρίτη, σχεδιάζοντας μία μάσκα με μήνυμα «Spread love not germs» (Διαδώστε αγάπη, όχι μικρόβια), καλεί τους νέους να προστατέψουν τον εαυτό τους, αλλά και τους γύρω τους, φορώντας τη μάσκα τους σε δημόσιους χώρους και να κρατάνε απόσταση όταν είναι απαραίτητη.

φαφαφα

γσγσγσ

Η μάσκα η οποία σχεδίασε ο Φίλιππος Βασιλειάδης, η οποία απεικονίζει ένα κράνος του μεσαίωνα, αποτελεί έναν συμβολικό συσχετισμό της προστασίας των ιπποτών στα μεσαιωνικά χρόνια, με τον «πόλεμο» ενάντια στον κορωνοϊό. Τέλος, η Άννι Δαμιανού με σλόγαν «If you can read this you are too close» (Αν μπορείς να το διαβάσεις αυτό, τότε είσαι πολύ κοντά) γραμμένο σε μία μαύρη μάσκα, παρουσιάζει μια χιουμοριστική πλευρά της κατάστασης που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο, ευελπιστώντας να προκαλέσει χαμόγελα έστω και κρυμμένα πίσω από τις μάσκες. 

γσγσγσ

Για τον σκοπό της διάθεσης των μασκών, θα πραγματοποιηθούν από τον ΟΝΕΚ συγκεκριμένες εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών, το Σάββατο 14 Νοεμβρίου από τις 12.00 μέχρι τις 16.00, θα στηθεί περίπτερο διανομής μασκών στο The Mall of Cyprus στη Λευκωσία.

Η προστατευτική μάσκα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που έχουμε αυτή τη στιγμή στη μάχη κατά της πανδημίας. Η χρήση της είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία, καθώς μόνο έτσι μειώνουμε τις πιθανότητες εμείς ή κάποιος συνάνθρωπός μας να μολυνθεί με τον κορωνοϊό. Η μάσκα δεν είναι αγγαρεία, είναι υποχρέωση.

 

 

Loader