Όταν οι φοιτητές βοηθούν μαθητές και η Κύπρος βραβεύεται

Όταν οι φοιτητές βοηθούν μαθητές και η Κύπρος βραβεύεται

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το λεγόμενο ΜΕΝΤΩΡ, διέπρεψε τις πρoάλλες στην Ινδία ανάμεσα σε 300 υποψηφιότητες και 60 φιναλίστ από 20 χώρες

Τι είναι αυτό το ΜΕΝΤΩΡ; Είναι ένα μη ακαδημαϊκό, μη κερδοσκοπικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στo πλαίσιo της κοινωνικής προσφοράς του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Μέσω αυτού, φοιτητές του Πανεπιστημίου, οι οποίοι επιλέγονται μέσα από μία αρκετά συγκεκριμένη και «αυστηρή» διαδικασία, γίνονται μέντορες για μικρά παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών. Πρόκειται για παιδιά με προοπτικές και ικανότητες που όμως  προέρχονται από μη προνομιούχες οικογένειες, με μειωμένες ή ανύπαρκτες ευκαιρίες για σχολική, προσωπική ή κοινωνική ανάπτυξη. Όπως αποδεικνύεται μέσω της εφαρμογής του προγράμματος, τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλά, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους φοιτητές. Οι φοιτητές που συμμετέχουν είναι εθελοντές που λειτουργούν με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος ενώ λαμβάνουν και σχετικό training. 

Λειτουργώντας υπό την εποπτεία των αρμοδίων στελεχών του προγράμματος και χωρίς να αντικαθιστούν ρόλους ψυχολόγων, ειδικών δασκάλων ή κοινωνικών λειτουργών, οι μέντορες - φοιτητές διαμορφώνουν σημαντικές σχέσεις με τα παιδιά, καθώς τα συναντούν ανελλιπώς, δύο φορές τη βδομάδα, για δύο ώρες. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αυτών, οι φοιτητές βοηθούν τα παιδιά με το σχολικό τους διάβασμα ενώ συμμετέχουν μαζί τους και σε βιωματικές δραστηριότητες, όπως μία βόλτα στο πάρκο, αθλητικές δραστηριότητες κλπ.

Το πρόγραμμα στοχεύει σε μακροπρόθεσμα κοινωνικά οφέλη. Οι φοιτητές, συγκεκριμένα, κερδίζουν βιωματικές εμπειρίες που σχετίζονται με τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της χώρας και ενισχύουν τις ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη και ανέλιξη ενώ τα μικρά παιδιά έχουν την ευκαιρία να διασυνδεθούν με μέντορες, θετικά και υγιή πρότυπα. Μιλάμε, άλλωστε, για παιδάκια που αντιμετωπίζουν κοινωνικές δυσκολίες και εμπόδια στο περιβάλλον τους με αποτέλεσμα να έχουν λιγότερες ευκαιρίες να αναδιπλώσουν τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους.

ηδηδηδ

 

Όπως ωστόσο τονίζεται από τους αρμοδίους που τρέχουν το πρόγραμμα, το ΜΕΝΤΩΡ δεν είναι ένα πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών κλινικής φύσεως αλλά ένα καθαρά υποστηρικτικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η σύνδεση μικρών παιδιών με ένα υποστηρικτικό ενήλικα αυξάνει τις πιθανότητες τους για ανέλιξη στη ζωή, ενώ συμβάλλει και στη ψυχική ανθεκτικότητά τους. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται και στο εξωτερικό, το UNIC πριν μερικά χρόνια την έφερε στην Κύπρο και για την αποτελεσματικότερη υλοποίησή της συνεργάστηκε με αρκετούς άλλους φορείς. 

Τώρα, όπως έχει αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία, το πρόγραμμα αποδεικνύεται win - win, όχι μόνο για τα παιδιά και τους φοιτητές αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, αφού το βραβείο “Community Engagement Initiative of the Year” (Πρωτοβουλία Κοινωνικής Δράσης της Χρονιάς) απονεμήθηκε στο ΜΕΝΤΩΡ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στο πλαίσιο των εναρκτήριων βραβείων Asia-Pacific Triple E (Entrepreneurship & Engagement Excellence) Awards, που διοργάνωσε το Accreditation Council for Entrepreneurial and Engaged Universities (ACEEU).

ξγξγξ

 

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε στο Kochin της Ινδίας την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, φορέων αλλαγής, πρωτοπόρων και ηγετών στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο να αναδείξει τα επιτεύγματα πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της κοινωνικής δραστηριοποίησης και της βιωσιμότητας. Στην τελετή απονομής των βραβείων παρουσιάστηκαν μερικές από τις πιο καινοτόμες και εμπνευσμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στις ζωές των φοιτητών, των συναδέλφων, των παιδιών και των πολιτών γενικότερα, κατά το προηγούμενο έτος.

Το ΜΕΝΤΩΡ διέπρεψε ανάμεσα σε 300 άλλες υποψηφιότητες και 60 φιναλίστ από 20 χώρες ανά τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι συμμετοχές αξιολογήθηκαν και επελέγησαν βάσει αυστηρών κριτηρίων, από μια εξωτερική ομάδα κριτών, εμπειρογνωμόνων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας από την περιοχή Ασίας -Ειρηνικού.

Το σάιτ του πρότζεκτ εδώ

Loader