Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Η θάλασσα χρειάζεται την προστασία μας

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Η θάλασσα χρειάζεται την προστασία μας

Καθώς υποδεχόμαστε το καλοκαίρι, η σημερινή ημέρα αποκτά τη δική της ιδιαίτερη σημασία. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει απλώς να απολαμβάνουμε τη θάλασσα, τους ωκεανούς και τις ομορφιές του τόπου μας αλλά να νοιαζόμαστε και να το αποδεικνύουμε στην πράξη

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Ιουνίου με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα οφέλη που απορρέουν από τις θάλασσές μας και να τονίσει το ατομικό και συλλογικό μας καθήκον ώστε να απολαμβάνουμε τους φυσικούς πόρους με υπευθυνότητα και να αποτελέσουμε παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.

Ενυδρεία, επιστημονικά κέντρα και ερευνητικά ιδρύματα, ΜΚΟ, κοινότητες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κινητοποιούν εκατομμύρια ανθρώπους γύρω από εκδηλώσεις, μεγάλες και μικρές. Σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια η Κύπρος δίνει το δικό της παρών μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα Zero Waste Beach που υλοποίησε η Coca-Cola στην Κύπρο με το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ και την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Coca-Cola ακολουθώντας το παγκόσμιο όραμα και δέσμευση της εταιρείας για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα»,  

Το πρόγραμμα στόχο έχει την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πλαστικής θαλάσσιας ρύπανσης μέσα από τη μείωση των αποβλήτων που εισέρχονται σε παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου, την υιοθέτηση καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών από παραθαλάσσιες επιχειρήσεις, τοπικές αρχές και το ευρύ κοινό, την καθιέρωση ετήσιων εκστρατειών καθαρισμού με τη συμμετοχή παράκτιων επιχειρήσεων, σχολείων και εθελοντών καθώς επίσης τον εντοπισμό και την καταγραφή ανακυκλώσιμων αποβλήτων που παράγουν οι παράκτιες επιχειρήσεις.

Σε αυτά τα δύο χρόνια υλοποίησης του προγράμματος, έχουν καταγραφεί εντυπωσιακά αποτελέσματα: Πραγματοποιήθηκαν καθαρισμοί ακτών, βυθού, στηρίχθηκαν και ενθαρρύνθηκαν τοπικές αρχές να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες μεθόδους διαχείρισης των αποβλήτων και παράλληλα να βελτιώσουν τις υποδομές ανάκτησης και ανακύκλωσης των σκουπιδιών. Κινητοποιήθηκαν εθελοντές, τοπικές αρχές και δημιουργήθηκε ένα μοναδικό δίκτυο, πρότυπο και για άλλες χώρες, «Υπεύθυνων Παράκτιων επιχειρήσεων». 

Συγκεκριμένα, την τελευταία διετία υλοποίησης του Zero Waste Beach στην Κύπρο (2018 – 2020) το Πρόγραμμα ενεργοποίησε 1229 εθελοντές, 18 τοπικές αρχές και 44 εμπλεκόμενους φορείς. Πραγματοποιήθηκαν 33 καθαρισμοί ακτών από τους οποίους συλλέχθηκαν 1,4 τόνοι απορριμμάτων και 10 καθαρισμοί βυθών που είχαν σαν αποτέλεσμα τη συλλογή 1,6 τόνων απορριμμάτων αντίστοιχα.

Το Δίκτυο «Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος μετρά 204 μέλη που, υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές, κατάφεραν να συλλέξουν 1563.16 τόνους απορριμμάτων .

Επιπλέον, στο πλαίσιο της δράσης «On–the–go recycling», που στόχο είχε να ενθαρρύνει τις τοπικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες να μειώσουν τα πλαστικά σκουπίδια και να βελτιώσουν τις υποδομές συλλογής και ανακύκλωσης, έγινε δωρεά 50 κάδων ανακύκλωσης PMD σε τουριστικές παράκτιες περιοχές της Πάφου από τους οποίους συλλέχθηκαν 26.6 τόνοι απορριμμάτων. Συνολικά, το Zero Waste Beach στην Κύπρο στα δύο χρόνια ζωής του συγκέντρωσε 1,593 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών που διαφορετικά θα κατέληγαν στα μικτά σκουπίδια ενώ όσα συλλέχθηκαν από τις ακτές και τους βυθούς μας θα έμεναν για πάντα στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Πλαστικά απόβλητα, τσιγάρα, χαρτιά, μέταλλα και άλλα συνθέτουν το παζλ των σκουπιδιών που άφησαν πίσω τους οι επισκέπτες των παραλιών και των βυθών της Κύπρου. Η Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών είναι μια μοναδική ευκαιρία να ενθαρρύνει καλές πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και να αναδείξει δράσεις και Προγράμματα που στόχο έχουν να αφήνουν ένα θετικό αποτύπωμα στον τόπο μας, όπως το Zero Waste Beach.

Loader