Πέρα από το να κράζουμε τους φοιτητές, ας κάνουμε κάτι χρήσιμο

Πέρα από το να κράζουμε τους φοιτητές, ας κάνουμε κάτι χρήσιμο

Ας μπούμε και λίγο στη θέση τους

Πέρασε κιόλας ένας μήνας από τη μέρα που ξυπνήσαμε ένα πρωί σ’ έναν καινούριο κόσμο. Στις 10 του Μάρτη είχαμε στην Κύπρο το πρώτο κρούσμα και από τότε η καθημερινότητά μας έγινε κάτι από Contagion και Walking Dead μαζί, με ακραία σενάρια που ούτε στην πιο τολμηρή μας φαντασία δεν υποψιαζόμασταν πως θα ζούσαμε εκτός οθόνης!

Ανάμεσα στα χίλια δυο θέματα που έχουν προκύψει, κάτι που απασχόλησε αρκετά την κυπριακή κοινωνία είναι το ζήτημα των φοιτητών μας που βρίσκονται εκτός Κύπρου. Η κυβέρνησή πήρε αυστηρά μέτρα και επικρίθηκε εξίσου αυστηρά, για το ότι δεν τους άφησε να επιστρέψουν. Οι επιδημιολόγοι οι και άλλοι ειδικοί όμως προειδοποίησαν ότι πιθανή μαζική κάθοδος χιλιάδων φοιτητών από το εξωτερικό και κυρίως από τη Μεγάλη Βρετανία, θα μπορούσε να εκτοξεύσει τον αριθμό των κρουσμάτων και να φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου.

psgjsgjklsdgjkl

Πέρα από το να κράζουμε όμως την κυβέρνηση ως αυταρχική ή τους φοιτητές ως κακομαθημένους, καλό θα ήταν να δούμε πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε.Ένα καλό παράδειγμα είναι το μέτρο που γνωστοποίησε η Τράπεζα Κύπρου για μηδενική χρέωση στις συναλλαγές με τη νεανική κάρτα. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 31 Μαΐου θα υπάρχει μηδενική χρέωση στις συναλλαγές με την κάρτα 18-25, την οποία προφανώς οι φοιτητές κυρίως χρησιμοποιούν. Μάλιστα, σε περίπτωση που ο νέος ή η νέα μέχρι 25 ετών δεν έχει κάρτα και εκδώσει τώρα μία, καθώς έτσι θα μπορεί να κάνει τις αγορές του με μεγαλύτερη ασφάλεια, θα έχει δωρεάν συνδρομή για έναν ολόκληρο χρόνο.

Για τους φοιτητές μας έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά. Αρκετοί είναι αυτοί που τους επικρίνουν ως κακομαθημένους και spoiled, ιεραρχώντας τη δημόσια υγεία στη χώρα ως πολύ σημαντικότερη από τον επαναπατρισμό τους. Μια χρυσή τομή φαινεται ωστόσο πως έχει βρεθεί, με τα μέτρα σταδιακού επαναπατρισμού που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Όπως όλοι οι συμπολίτες μας που εγκλωβίστηκαν στο εξωτερικό, έτσι και οι φοιτητές μας σιγά σιγά και σταδιακά, θα επαναπατριστούν. Μέχρι τότε όμως και μιας και η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, ας μπούμε λίγο στη θέση τους, τόσο των ιδίων όσο και των κηδεμόνων τους και ας ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες και κινήσεις που αποσκοπούν στο ξαλάφρωμά τους, είτε μέσω οικονομικών ή άλλων διευκολύνσεων.

Ειδικά για τους πολυάριθμους φοιτητές μας στο Ηνωμένο Βασίλειο η συγκυρία είναι δύσκολη. Ας μην στρουθοκαμηλίζουμε. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου, ένας φοιτητής που εύκολα μπορεί να ξεφύγει αυτές τις μέρες με τις αγορές του, είτε με τα ψώνια στο grocery είτε με άλλες διαδικτυακές αγορές που προκύπτουν, θα γλιτώνει τουλάχιστον εκείνο το 3%. Κάθε μικρή διευκόλυνση είναι χρήσιμη.

Αν είσαι φοιτητής ή κηδεμόνας, πάτα εδώ για να πληροφορηθείς

 

Loader