Πώς τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, φέρνουν την ιατρική εκπαίδευση σε πρώτο πλάνο

Πώς τα νέα δεδομένα στη ζωή μας, φέρνουν την ιατρική εκπαίδευση σε πρώτο πλάνο

Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε, ανέδειξε μια σειρά από ζητήματα κρίσιμης σημασίας και έκανε την παγκόσμια κοινότητα να στρέψει, όσο ποτέ άλλοτε, την προσοχή της στον κλάδο της υγείας. Ένα θέμα που ήρθε λοιπόν στην επιφάνεια, μέσα από τα νέα δεδομένα, είναι εκείνο της ανάγκης της ενίσχυσης των συστημάτων υγείας ανά τον κόσμο, ένα ζήτημα που όπως φαίνεται, θα μας απασχολήσει σημαντικά και τα επόμενα χρόνια.

Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού η ζήτηση για επαγγελματίες υγείας είναι μεγάλη την περίοδο που διανύουμε και όπως προβλέπεται, αναμένεται να καταγράψει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο στο άμεσο μέλλον.

Να αναφέρουμε απλά πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα υπάρξει σημαντική έλλειψη παγκόσμια σε επαγγελματίες υγείας, κυρίως σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ενώ την ίδια ώρα σύμφωνα με το World Economic Forum, το τελευταίο έτος καταγράφηκε μεγάλη ζήτηση για υπηρεσίες υγείας. Η έλλειψη επαγγελματιών και ειδικευμένων εργαζόμενων δε, δημιουργεί και μεγάλη ζήτηση για επαγγελματίες εκπαίδευσης στον χώρο της υγείας, μιας και πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που καλούνται τώρα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή να ενισχύσουν όσες έχουν, προκειμένου να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί στη σύγχρονη αγορά εργασίας του τομέα της υγείας.

2

Γιατί όλο και περισσότεροι επενδύουν τώρα στην ιατρική εκπαίδευση

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός πως όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας καλούνται τώρα να αποκτήσουν αναγνωρισμένα προσόντα διδασκαλίας, προκειμένου να ανταποκριθούν στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για επαγγελματίες υγείας. Και βασικό τους «όχημα» στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποτελούν οι σπουδές πάνω στην ιατρική εκπαίδευση.

Πώς μπορεί όμως ένας επαγγελματίας υγείας, ο οποίος επιθυμεί να ασχοληθεί με τον κλάδο της υγείας εν γένει, να ενισχύσει τις γνώσεις του πάνω στο κομμάτι της ιατρικής εκπαίδευσης, αποκτώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να μετατρέψει αυτές τις γνώσεις σε ευκαιρίες που μπορούν να διευρύνουν τους επαγγελματικούς του ορίζοντες; Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα έρχεται μέσα από την κατάλληλη επιλογή σπουδών και δη, του ιδανικού μεταπτυχιακού προγράμματος.

Ποιες είναι λοιπόν οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την ιατρική εκπαίδευση; Ένα από τα πλέον καινοτόμα προγράμματα στον εν λόγω τομέα που ξεχωρίζει στις μέρες μας, είναι εκείνο του μεταπτυχιακού Medical Education του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκπαιδεύοντας τους επαγγελματίες του αύριο στον τομέα της υγείας

Το νέο μεταπτυχιακό στην Ιατρική Εκπαίδευση που προσφέρει το ΕΠΚ, που χαρακτηρίζεται ως το πλέον καινοτόμο περιφερειακό κέντρο Ιατρικής εκπαίδευσης της Κύπρου, πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας, μιας και μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ευελιξία σε όσους το επιλέξουν.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, σε ό,τι αφορά το μεταπτυχιακό στην Ιατρική Εκπαίδευση του ΕΠΚ, είναι ότι διευρύνει τις επαγγελματικές επιλογές τόσο των απόφοιτών του αλλά και σε άλλους πτυχιούχους επιστημών υγείας και ζωής γενικότερα. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα προετοιμάζει τους φοιτητές ώστε να αποκτήσουν πολύτιμες ερευνητικές και διδακτικές δεξιότητες, με σκοπό να εκπαιδεύσουν τους επαγγελματίες του μέλλοντος στον χώρο της υγείας.

Πιο αναλυτικά, μέσα από το καινοτόμο αυτό Master of Science in Medical Education, οι φοιτητές εξοπλίζονται με σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της διδασκαλίας και φυσικά, σε πολλά και σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την υγειονομική και ιατρική εκπαίδευση γενικότερα.

Όσο για το πώς μπορούν οι απόφοιτοι να αξιοποιήσουν το μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως στην Ιατρική Εκπαίδευση, στην πραγματικότητα αυτό που αξίζει να σημειώσουμε είναι ότι πρόκειται για ένα πτυχίο το οποίο επιτρέπει στους επαγγελματίες στον κλάδο της υγείας - από γιατρούς μέχρι νοσηλευτές και από άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, μέχρι φοιτητές φαρμακευτικής ή φυσικοθεραπείας - την ευκαιρία να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους. Έτσι, οι απόφοιτοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να εξελίξουν τις καριέρες τους στην ιατρική εκπαίδευση σε πανεπιστήμια ή σε διάφορους ιατρικούς οργανισμούς.

Για εκείνους τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι αγαπούν, λοιπόν, τη διδασκαλία, και θέλουν να αναβαθμίσουν την καριέρα τους και να πάνε ένα βήμα παραπέρα, το μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως στην Ιατρική Εκπαίδευση (MSc in Medical Education) που προσφέρει τώρα το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνιστά μία επιλογή που μπορεί να τους βοηθήσει να αποκτήσουν σημαντικές ευκαιρίες καριέρας. Το σίγουρο είναι πως η ζήτηση για επαγγελματίες υγείας είναι μεγάλη στις μέρες μας και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Και αυτή ακριβώς η ανάγκη «μεταφράζεται» σε ζήτηση για περισσότερους ειδικούς στην ιατρική εκπαίδευση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήσετε μαζί τους στο [email protected] και στο 22713000.

Έναρξη Φθινοπωρινού τετραμήνου 4 Οκτωβρίου 2021.

Loader