Puma, Ralph Lauren και άλλοι κολοσσοί θα αποφύγουν την Αρκτική

Puma, Ralph Lauren και άλλοι κολοσσοί θα αποφύγουν την Αρκτική

Η περιβαλλοντική απειλή για την Αρκτική από το λιώσιμο των πάγων και την αύξηση των πλόων κυρίως εμπορικών πλοίων από το βόρειο πέρασμα που συντομεύει το ταξίδι άρα αυξάνονται τα  κέρδη και μειώνονται τα κόστη, ευαισθητοποίησε μεγάλα brands της παγκόσμιας οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα κολοσσοί όπως οι Ralph Lauren και Puma δεσμεύθηκαν να μην μεταφέρουν προϊόντα τους μέσα του βόρειου περάσματος σύμφωνα με την Ocean Conservancy. Οι Allbirds, Artizia, Bureo, Hudson Shipping Lines, International Direct Packaging και  Kuehne + Nagel έχουν επίσης υπογράψει τη συμμετοχή τους στη συμφωνία «Arctic Corporate Shipping Pledge» που συνέταξαν η Ocean Conservancy και η Nike τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, το ταξίδι μέσω του βόρειου περάσματος μειώνει μέχρι και 40% τον χρόνο ταξιδιού από την Ασία στην Ευρώπη και να επιτρέπει στους ναυλωτές  να παρακάμψουν παραδοσιακές διαδρομές, όπως το Σουέζ και ο Παναμάς και το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.

Επίσης πολλές εταιρείες θαλασσίων μεταφορών, μεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των CMA CGM, Hapag-Lloyd και MSC, υποσχέθηκαν να  μην χρησιμοποιήσουν το βόρειο πέρασμα.

«Μελέτη αποκαλύπτει την επιτάχυνση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στο θαλάσσιο περιβάλλον της Αρκτικής. Το 2019, ο πάγος της Αρκτικής της θάλασσας υποχώρησε στο δεύτερο κατώτατο καλοκαιρινό εύρος, καταγράφοντας μόλις 4,15 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα », ανέφερε εκπρόσωπος του  Ocean Conservancy:

«Τον περασμένο μήνα, η ετήσια έκθεση της Αρκτικής- Εθνικής Ωκεανίας και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης διαπίστωσε επίσης ότι ο εναπομείνας θαλάσσιος πάγος είναι κατά μέσο όρο λιγότερος από το ήμισυ του πάχους του θαλάσσιου πάγου πριν από σαράντα χρόνια.

Αυτός ο λεπτότερος, νεότερος πάγος της θάλασσας είναι ακόμα πιο επιρρεπής στο να λιώσει στο μέλλον».

Το  Ocean Conservancy με βάση τις ΗΠΑ, είναι ένα fund που ιδρύθηκε το 1971 με σκοπό της προστασία των Ωκεανών από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και παράλληλα την εύρεση επιστημονικών λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Πηγή 

Loader