Σήμερα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Πρόβειου Μαλλιού

Σήμερα είναι η πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Πρόβειου Μαλλιού

Θεσπίστηκε για πρώτη φορά φέτος

Ας δώσουμε πίσω αξία στο πρόβειο μαλλί!

Περισσότερα από 100 εκατομμύρια πρόβατα βόσκουν σήμερα στην Ευρώπη, εκτρέφονται μαζί με τα αρνιά τους για να παράγουν τυρί, γάλα και κρέας για τα σπίτια και εστιατόρια. Ωστόσο, το κάθε ένα από αυτά παράγει γύρω στο 1.5 κιλό μαλλί τον χρόνο μέσα στην άνοιξη το οποίο πρέπει να κουρεύεται για την καλή διαβίωση του ζώου από την καλοκαιρινή ζέστη.

Ας δώσουμε πίσω αξία στο πρόβειο μαλλί!

Στόχος του ιδρύματος European Wool Exchange (EWE) είναι ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ πολλών συνδέσμων και ομάδων στην Ευρώπη, που έχουν κοινό στόχο την κυκλική οικονομία του πρόβειου μαλλιού και ως αντάλλαγμα του στην κοινωνία ως πολύτιμος πόρος με πολλαπλές χρήσεις. Το ίδρυμα EWE προωθεί τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για το μαλλί και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Μαλλιού. 

Το ίδρυμα EWE με χαρά ανακοινώνει την πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Πρόβειου Μαλλιού στις 9 Απριλίου 2021. Στόχος της ημέρας είναι να γιορτάσουμε το πρόβειο μαλλί και να δημιουργήσουμε ευαισθητοποίηση στο κοινό αφού η ημέρα αυτή παρέχει μια μοναδική ευκαιρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία ανταλλαγής πληροφοριών και μάθησης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ηδδηδηδη

Το πρόβειο μαλλί έχει πολλαπλές χρήσεις!

Το πρόβειο μαλλί χρησιμοποιείται στη βιομηχανία υφασμάτων για την παραγωγή υφασμάτων και ρούχων, για την παραγωγή επίπλων, κουρτινών, χαλιών και κρεβατιών. Χρησιμοποιείται επίσης ως μονωτικό υλικό από τις κατασκευαστικές εταιρείες, ως φυσικό λίπασμα στη γεωργία, ακόμη και για τον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων! Το λίπος του πρόβειου μαλλιού χρησιμοποιείται στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων. 

γσγσγ

ηδηδη

Το πρόβειο μαλλί είναι καλό για την υγεία!

Το πρόβειο μαλλί είναι φυσική προστασία για το σώμα μας, είτε είναι για να το φοράμε ως ένδυμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, είτε όταν κοιμόμαστε σε στρώμα από πρόβειο μαλλί. Το πρόβειο μαλλί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θερμοστάτης, ρυθμίζοντας τη θερμότητα του σώματος μας, όχι πολύ κρύο, όχι πολύ ζεστό. 

Το πλέξιμο με μαλλί βοηθά στη χαλάρωση και κρατά το μυαλό μας σε εγρήγορση και τις κινήσεις των χεριών τους, τόσο ευκίνητα όσο και γρήγορα. Το θεραπευτικό πλέξιμο χρησιμοποιείται από ασθενείς. Οι χειροτεχνίες των εθελοντών που πλέκουν ζεσταίνουν τη ζωή εκείνων που έχουν ανάγκη, εκείνων που είναι φτωχοί και εκείνων που είναι μόνοι. Το πρόβειο μαλλί είναι ένα υπέροχο εργαλείο αλληλεγγύης! 

γσγσγ

Χρησιμοποιώντας πρόβειο μαλλί κάνει καλό στο περιβάλλον!

Όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχει δεύτερος πλανήτης και η κυκλική οικονομία πρόβειου μαλλιού είναι μια πρόκληση που θα αφήσει στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας μια πιο υγιή ζωή και ένα καθαρό πλανήτη. 

Πλεονεκτήματα χρησιμοποιώντας πρόβειο μαλλί: 

Το μαλλί είναι ανανεώσιμη φυσική πηγή. Τα προϊόντα από πρόβειο μαλλί είναι βιολογικά. 

Το πρόβειο μαλλί μπορεί να ανακυκλωθεί και στο σπίτι, δημιουργώντας γάντια από ένα πουλόβερ. 

Το μαλλί μπορεί να ανακυκλωθεί στη βιομηχανία, κατασκευάζοντας ύφασμα από χρησιμοποιημένα μάλλινα προϊόντα. Το πρόβειο μαλλί απορροφά την υγρασία χωρίς να βρέχεται και απελευθερώνει υγρασία με εξάτμιση. Το πρόβειο μαλλί δεν συγκρατεί την οσμή και το λεκέ εύκολα και απαιτεί λιγότερες πλύσεις. Ύφασμα από πρόβειο μαλλί είναι ελαστικό και έτσι κρατά το σχήμα του. Το πρόβειο μαλλί μπορεί να σας κρατά δροσερό όταν είναι ζέστη και ζεστό όταν είναι κρύο. Τα μάλλινα ρούχα διαρκούν περισσότερο, πρέπει να πλένονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και να μην παράγουν συνθετικές μικρές ίνες που εισέρχονται στο σύστημα νερού μας.

γσγσγ

Ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να μπει στο σπίτι μας;

Παρόλα τα πλεονεκτήματα του καταναλωτή που αγοράζει μαλλί και είναι σε θέση να συμβάλει στην ευημερία όλων μας, υπάρχουν πολλές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν.

Τα τελευταία 50 χρόνια ο ευρωπαϊκός τομέας μαλλιού έχει καταστραφεί. Ήρθε η ώρα να αναδημιουργηθεί  τοπική, ελαστική οικονομία αγοράζοντας πρόβειο μαλλί από την Ευρώπη και όχι φθηνά συνθετικά υφάσματα. 

Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη σε ορισμένα σημεία της Ευρώπης όπου για διάφορους λόγους είναι οικονομικά αδύνατο για το ακατέργαστο πρόβειο μαλλί να βρει αγοραστή, οπότε η μόνη επιλογή είναι να παραμείνει πετάμενο σε ένα χωράφι και τις πλείστες φορές να καταστραφεί. 

Γύρω στο 10% του πρόβειου μαλλιού στην Ευρώπη τελειώνει τη ζωή του σε αυτό το σημείο, αντί να μετατραπούν από Ευρωπαίους σχεδιαστές και εργοστάσια σε φυσικά, ανανεώσιμα και βιώσιμα προϊόντα.

Αρκετές φορές, σε ένα θεσμικό επίπεδο, στον έντυπο Τύπο και στα κοινωνικά δίκτυα, το ευρωπαϊκό μαλλί ορίζεται ως απόβλητο. Το πρόβειο μαλλί δεν είναι απόβλητο γιατί έχει πολλαπλές χρήσεις και είναι πιθανό να βρεθεί χρήση για κάθε πρόβειο μαλλί.

Ακόμα και το μαλλί που δεν είναι κατάλληλο για περαιτέρω επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στόμια για την επισκευή μονοπατιών και μονοπατιών πεζοπορίας ή μπορεί να υποστεί επεξεργασία ως λίπασμα.

ξξκλξκλξκλξκλ

Loader