Σπούδασε Κύπρο και εκτός Κύπρου, ταυτόχρονα!

Σπούδασε Κύπρο και εκτός Κύπρου, ταυτόχρονα!

Απόκτησε επιπλέον 12μηνη εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό με το που ολοκληρώσεις τις σπουδές σου.

Τι εννοείς πώς γίνεται. Ζούμε στο 2021. Όλα γίνονται!

Όχι πολύ καιρό πριν, κυρίαρχη στην κοινωνία της Κύπρου ήταν η αιτιολογημένη, θα μπορούσε να πει κανείς, άποψη, πως είναι καλύτερο για πανεπιστημιακές σπουδές να φεύγεις στο εξωτερικό, ούτως ώστε «να ανοίγουν τα μυαλά σου» και να αποκτάς μια πιο σφαιρική και πιο κατατοπιστική εικόνα και εντύπωση του κόσμου στον οποίο ζούμε, μέσω της επαφής φυσικά με διαφορετικές χώρες και άλλους πολιτισμούς.

Θα μπορούσε, εντούτοις, να ειπωθεί πως το άλλοτε κυρίαρχο αυτό αφήγημα έχει πια αποδομηθεί πλήρως, καθότι ζούμε πια σε μια πλήρως παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και εποχή ενώ τα οφέλη του να μείνει κανείς Κύπρο για σπουδές είναι πολύ σημαντικά και διόλου ευκαταφρόνητα.

Πέραν της σαφώς μικρότερης οικονομικής επιβάρυνσης και των προφανών πλεονεκτημάτων που συνεπάγονται με το να μένει κανείς για σπουδές στη δική του χώρα (όπως συμβαίνει άλλωστε με την πλειοψηφία των προπτυχιακών φοιτητών σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης) στα οφέλη της φοιτητικής ζωής στην Κύπρο έρχονται να προστεθούν και μια σειρά από περαιτέρω ευνοϊκούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα το ότι το επίπεδο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που λειτουργούν στο νησί μας δεν έχει πια να ζηλέψει τίποτα απ’ τα αντίστοιχα του εξωτερικού αλλά και το γεγονός, ότι μέσω των ξακουστών προγραμμάτων Erasmus, δίνεται η ευκαιρία στους φοιτητές μας να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους στο εξωτερικό, καλύπτοντας μ’ αυτόν τον τρόπο και αυτό το, σε εισαγωγικά, «κενό».

Για παράδειγμα, ως το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο της Κύπρου, και με διαθέσιμα περισσότερα από 100 προγράμματα σπουδών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο ομολογουμένως τα τελευταία χρόνια απολαμβάνει αλματώδη ανάπτυξη, δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει μια ιδανική επιλογή για τους φοιτητές που σπουδάζουν Κύπρο. Κι αυτό, όχι βεβαίως μόνο για προπτυχιακούς αλλά και για μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.

Υπενθυμίζεται πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδος με κύρια γλώσσα τα ελληνικά!

Ας σταθούμε όμως λίγο στον παράγοντα «έρχομαι σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και άλλες χώρες», που σίγουρα προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό αρκετούς απ’ τους φοιτητές μας, ειδικά τους προπτυχιακούς.

Πέραν του γεγονότος ότι το ίδιο το campus του UNIC στην Έγκωμη της Λευκωσίας είναι πια μια ολοζώντανη και πολύ μεγάλη κοινότητα, με φοιτητές που προέρχονται πια από όλες τις χώρες του κόσμου και με αμέτρητες επιλογές σε εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες και νυχτερινή ζωή, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι το δημοφιλές πρόγραμμα Erasmus+ ανανεώθηκε πρόσφατα για την επόμενη 7ετία προσφέροντας στους φοιτητές τη φανταστική ευκαιρία να αποκτήσουν μια πολύ χορταστική εμπειρία από το εξωτερικό, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα τις σπουδές τους σε πανεπιστήμιο που ως βάση του έχει την Κύπρο μας.

Συγκεκριμένα, ως ένα από τα πιο επιτυχημένα εκπαιδευτικά προγράμματα παγκοσμίως, το λεγόμενο Erasmus+ προσφέρει στους φοιτητές του UNIC τη μοναδική ευκαιρία να ολοκληρώσουν μέρος των σπουδών τους ή ακόμη και να πραγματοποιήσουν ένα internship σε χώρα της επιλογής τους για χρονική περίοδο που κυμαίνεται από δύο μήνες μέχρι και έναν ολόκληρο χρόνο. 

Περιττό είναι φυσικά να μιλήσουμε για τα οφέλη από τη συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα Erasmus: Από την περαιτέρω ανάπτυξη των διαπροσωπικών και προσωπικών ικανοτήτων μέχρι τη βελτίωση του βιογραφικού και των γλωσσικών δεξιοτήτων, και το σημαντικότερο, τη συναρπαστική εμπειρία διαμονής σε μια άλλη χώρα, δεν υπάρχει αμφιβολία πως αξίζει με τα χίλια!

Επιπρόσθετα, και αυτό είναι κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, πρέπει να προστεθεί πως μέσω του εν λόγω προγράμματος, νέοι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό απευθείας με το που ολοκληρώσουν τη σπουδή τους και για μια περίοδο 12 μηνών! Να σημειωθεί κιόλας, πως παρόλο που το χρήσιμο αυτό πρόγραμμα επινοήθηκε, δημιουργήθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ, υπάρχει η δυνατότητα για επιλογή χώρας, είτε για σπουδές, είτε για εργασία και εκτός της Ένωσης.

Εκατομμύρια είναι άλλωστε οι Ευρωπαίοι πολίτες που συμμετέχουν κάθε χρόνο σε προγράμματα Erasmus και σίγουρα άπειρα είναι τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προκύψουν μέσω αυτου.

Ας δούμε όμως τι έχουν να μας πουν ορισμένοι φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν ήδη ζήσει την εμπειρία του Erasmus.

Ευδοκία Αριστείδου

φαφαφ

ηδηδη

Η Ευδοκία Αριστείδου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Διατροφή και Διαιτολογία. Την άνοιξη του 2020 την πέρασε στην Αθήνα.

«Η εμπειρία του ERASMUS ήταν για μένα μια τεράστια ευκαιρία να ανοίξω τους ορίζοντές μου, να γίνω πιο κοινωνική και να γνωρίσω νέους ανθρώπους που έχουμε μείνει φίλοι μέχρι σήμερα. Συστήνω ανεπιφύλακτα σ' όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας να συμμετάσχουν σ' ένα τέτοιο Πρόγραμμα, καθώς πιστεύω ότι είναι εμπειρία ζωής, απ' αυτές που μόνο μια φορά σου παρουσιάζονται!»

 

David Kapanantze

kjjkklkljkjklkj

Ως φοιτητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαικών Σπουδών σε πανεπιστήμιο της Τσεχίας, ο David Kapanadze χαρακτηρίζει το Erasmus+ ως μία από τις καλύτερες περιόδους της ζωής του, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκόμισε εμπειρίες ανεκτίμητης αξίας, γνώρισε θαυμάσιους ανθρώπους από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και πέρασε γενικώς αξέχαστα.

 Ναν Ερλί: Από την Τσέινχανγκ της Κίνας στη Λευκωσία 

μ,κξλξξκλ

Από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Τσέινχάνγκ στην Κίνα, η Nan Erli βρέθηκε, για ένα χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα για ένα εξάμηνο, μέσω του προγράμματος Erasmus στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Έχω γνωρίσει φοιτητές και ακαδημαικούς που προέρχονται από έντεκα διαφορετικές χώρες και αυτό είναι αδιαμφισβήτητα κάτι που έχει εμπλουτίσει απίστευτα τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου. Θα είμαι παντοτινά ευγνώμων!», επισημαίνει με ενθουσιασμό η Nan Erli.

γσγσγσγ

 

Ας δούμε όμως τι να έχουν να μοιραστούν μαζί μας και δύο άτομα που έχουν αξιοποιήσει τη δυνατότητα της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μέσω του Erasmus+ στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

γσγσγσγ

Η απόφοιτη Κλινικής Διαιτολογίας, Σαββίνα, είχε την ευκαιρία μέσω του Προγράμματος να συμμετάσχει σε πρακτική άσκηση διάρκειας 10 μηνών στην Αθήνα, όπου έμαθε, όπως μας λέει η ίδια, πολύ χρήσιμα πράγματα για τη δουλειά της ως κλινική διαιτολόγος και επαγγελματίας υγείας. 

"Η περίοδος στην Αθήνα δεν με βοήθησε όμως μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικό. Έμαθα να είμαι πλήρως ανεξάρτητη και δεν υπάρχει αμφιβολία πως ανέπτυξα τις γνώσεις και τα προσόντα μου σε πολύ σημαντικό βαθμό".

 

γσγσγσγσγ

Tέλος, ο φοιτητής του μεταπτυχιακού προγράμματος για Business Studies (ΜΒA) Guillaume Crahay δηλώνει πως, μέσω της Εrasmus + πρακτικής άσκησης που έκανε στη Βαρσοβία της Πολωνίας μετά την ολοκλήρωση του course, αισθάνεται πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αφού είχε τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσει πολύ καλύτερα τις αδυναμίες και τα προτερήματά του. 

Μετά την πρακτική άσκηση που απέκτησε μέσω του Erasmus βρήκε κιόλας δουλειά στη Βαρσοβία, όπου και τελικά έμεινε!

Μάθε τα πάντα για τα προγράμματα Erasmus+ του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας εδώ

Loader