Στο ίντερνετ έγινε φέτος το ClimateLaunchpad

Στο ίντερνετ έγινε φέτος το ClimateLaunchpad

Δεκατρείς καινοτόμες και πολλά υποσχόμενες ιδέες απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Με τη συμμετοχή 13 ομάδων πραγματοποιήθηκε φέτος το πρώτο διαδικτυακό εκπαιδευτικό Bootcamp του ClimateLaunchpad, του μεγαλύτερου παγκόσμιου διαγωνισμού επιχειρηματικών ιδεών στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 και έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια των συμμετεχόντων και εκπαιδευτών στον διαγωνισμό, το ΕΙΤ Climate-KIC, η κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα καινοτομίας για την κλιματική αλλαγή, θα υλοποιήσει τον διαγωνισμό εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.

Με τη μετατροπή αυτή, το ClimateLaunchpad συμβάλλει ακόμη περισσότερο  στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αφού, όχι μόνο προσφέρει τα εφόδια και τις γνώσεις σε νέους εν δυνάμει επιχειρηματίες να αναπτύξουν τη πράσινή τους ιδέα, αλλά κάνει και το διαγωνισμό ακόμη φιλικότερο προς το περιβάλλον.  

Το Bootcamp, που αποτελεί το πρώτο στάδιο προετοιμασίας για τον διαγωνισμό,  πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά διαδικτυακά με 3 τετράωρες εκπαιδευτικές συνεδρίες στις 1,3 κα 5 Ιουνίου.  

Οι 13 ομάδες  που εκπροσωπούν 13 διαφορετικές και καινοτόμες  πράσινες ιδέες, εκπαιδεύτηκαν από τα μέλη της Chrysalis LEAP,  και εκπροσώπους από την PwC Κύπρου και την Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM), οι οποίοι είναι για ακόμη μια χρονιά οι κύριοι χορηγοί και υποστηρικτές του διαγωνισμού.

Μετά το πέρας του Bootcamp, oι ομάδες θα συνεχίσουν να  προετοιμάζονται πυρετωδώς για τον Εθνικό Τελικό που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στην Κύπρο. Μέχρι τότε, οι συμμετέχοντες, θα παρακολουθήσουν μια σειρά εκπαιδευτικών συνεδριών, οι οποίες θα έχουν ως στόχο έχουν την περαιτέρω προετοιμασία των συμμετεχόντων για τον Τελικό. Εκεί θα παρουσιάσουν την ιδέα τους ενώπιον κριτικής επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από επαγγελματίες του κλάδου καθώς και του ευρύτερου επιχειρηματικού χώρου. Οι τρείς επικρατέστερες ομάδες του Τελικού θα πάρουν το εισιτήριο για να εκπροσωπήσουν την Κύπρο, συμμετέχοντας στον Πανευρωπαϊκό Τελικό που θα διεξαχθεί διαδικτυακά τον Σεπτέμβριο. Οι ομάδες που θα διακριθούν στον Πανευρωπαϊκό Τελικό θα έχουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό ο οποίος θα διεξαχθεί και αυτός για πρώτη φορά φέτος ψηφιακά. 

Οι 10 καλύτερες ομάδες του Παγκόσμιου Τελικού, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο EIT Climate-KIC Αccelerator, το «επιχειρηματικό σχολείο» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των cleantech startups και παρέχει πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση. Η καλύτερη ιδέα του Παγκόσμιου Τελικού θα λάβει επίσης ένα χρηματικό έπαθλο ύψους €10.000, η δεύτερη χρηματικό έπαθλο ύψους  €5.000 και η ιδέα που θα καταλάβει την τρίτη θέση θα κερδίσει €2.500. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διαγωνιστούν και για βραβεία στις θεματικές κατηγορίες του Climate-KIC, όπως τις Αστικές Αειφόρες Μεταλλάξεις, την Αειφόρος Χρήση Γης, την Αειφόρο Παραγωγή και τις Περιβαλλοντικές Μετρήσεις και Χρηματοδότηση.

Το ClimateLaunchpad, που έχει ως στόχο να αναδείξει τις καλύτερες ιδέες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, διοργανώνεται από την Chrysalis LEAP, σε συνεργασία με το Climate-KIC, την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα καινοτομίας για την κλιματική αλλαγή. Στον διαγωνισμό φέτος λαμβάνουν μέρος περισσότερες από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στρατηγικός Εταίρος της Chrysalis LEAP για έκτη συνεχή χρονιά είναι η PwC Κύπρου. Σε δηλώσεις του ο κ. Ευγένιος Ευγενίου, Διευθύνων Σύμβουλος της PwC ανέφερε: «Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι λόγω της πανδημίας, παραμένουμε δίπλα στη Chrysalis LEAP και στηρίζουμε με σθένος τις νέες και καινοτόμες ιδέες που συμβάλλουν στη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Αυτό, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας για το μέλλον της χώρας μας. Ευχόμαστε σε όλες τις ομάδες καλή επιτυχία».

Μέγας χορηγός του προγράμματος για πέμπτη συνεχή χρονιά είναι η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). Η κα. Έλενα Πανταζίδου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου της BSM, τόνισε την σημαντικότητα τέτοιου είδους πρωτοβουλιών και δήλωσε πως «Η αξιοποίηση και η υποστήριξη δυνατών μυαλών είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να συνεισφέρουμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αβεβαιότητας και αλλαγής. Σαν BSM εμπνεόμαστε από τις φετινές ομάδες, οι οποίες εργάζονται σκληρά για την επίτευξη των στόχων τους, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε σε όλο τον κόσμο εξαιτίας του COVID-19. Συνεχίζουμε να αναζητούμε καινοτόμες λύσεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν συστημικές αλλαγές στη ναυτιλιακή βιομηχανία για την αποτροπή της θαλάσσιας ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος».

Loader