Θα μπορούσε η κάνναβη να είναι μια λύση;

Θα μπορούσε η κάνναβη να είναι μια λύση;

Σε αναζήτηση προληπτικών στρατηγικών για θεραπεία του κορωνοϊού

Με την απρόσμενη πανδημία του COVID19 και τις τεράστιες επιπτώσεις της παγκοσμίως, έχει προκύψει η επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες και στρατηγικές πρόληψης που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού και τη μείωση της θνησιμότητας από αυτόν.

Παρόμοιος με άλλους παθογόνoυς οργανισμούς που πλήττουν το αναπνευστικό, ο SARS-CoV2 μεταδίδεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, αλλά και από τα σωματίδια και τις επαφές.

Η αναζήτηση μιας εύλογης στρατηγικής για τη μείωση της ασθένειας είναι απολύτως απαραίτητη. Αν και βρίσκεται σε στάδιο μελέτης και επεξεργασίας, διαφαίνεται ότι πιθανώς να υπάρχει μία ενδιαφέρουσα σχέση μεταξύ της λοίμωξης COVID-19 και της ιατρικής κάνναβης, και συγκεκριμένα της κάνναβης sativa, που είναι υψηλή σε αντιφλεγμονώδη κανναβιδιόλη (CBD), η οποία αποτελεί αποδεδειγμένα το πιο θεραπευτικό συστατικό του φυτού.

Αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστή και ευεργετική την κανναβιδιόλη, είναι πως έχει μια εντυπωσιακή ικανότητα να αλληλεπιδρά με υποδοχείς που υπάρχουν στα κύτταρα του σώματός μας, ενεργοποιώντας τη λειτουργία αυτών των υποδοχέων και λειτουργώντας ως αγγελιοφόρος για τα ενδοκανναβινοειδή, προστατεύοντας τα κύτταρα από απειλές και συμβάλλοντας στην βέλτιστη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Η επίδραση της κανναβιδιόλης στο ανθρώπινο σώμα είναι ζωτικής σημασίας και ο στενός δεσμός της με αυτό, την καθιστά ικανή να ρυθμίζει διαδικασίες όπως ο έλεγχος της θερμοκρασίας, το ph, ο κινητικός συντονισμός, η νευροπροστασία και ο έλεγχος του πόνου. 

Μέχρι τώρα, στο πλαίσιο της άδειας έρευνας του οργανισμού Health Canada, έχουν αναπτυχθεί πάνω από 800 νέες κατευθυντήριες γραμμές και αναπτύσσονται μελέτες που υποθέτουν ότι η κάνναβη CBD C. sativa θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση ενός υποδοχέα που ονομάζεται ACE2, ο οποίος ανευρίσκεται στα κυψελιδικά επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα, σε κύτταρα COVID-19.

Οι μελέτες που συνεχίζονται είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ανάλυση των επιπτώσεων της ιατρικής κάνναβης στο COVID-19. Δεδομένης της σημερινής δεινής και ταχέως εξελισσόμενης επιδημιολογικής κατάστασης, πρέπει να εξεταστούν όλες οι πιθανές θεραπευτικές ευκαιρίες και οδοί.

Πηγή

Loader