Τι χρειάζεται να γνωρίζετε πριν από το digital transformation

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε πριν από το digital transformation

Το digital transformation δεν είναι πλέον απλά επίκαιρο θέμα συζήτησης ή ένα ‘buzzword’. Είναι ένας τομέας που επηρεάζει άμεσα και περισσότερο απο κάθε άλλη φορά τον εταιρικό κοσμο.

Πρόσφατη έρευνα της Gartner σχετικά με την ‘στρατηγική ψηφιοποίησης για τον μετασχηματισμό επιχειρήσεων’ δείχνει ότι 91% των επιχειρήσεων συμμετέχουν ήδη σε κάποια μορφή ψηφιακής πρωτοβουλίας και 87% των ανώτερων στελεχών τους πιστεύουν ότι η ψηφιοποίηση αποτελεί πλέον προτεραιότητα. 

Το κύμα ψηφιοποίησης αλλάζει και την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν ανακοίνωσε το Digital Europe, ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των στρατηγικών ψηφιακών ικανοτήτων της ΕΕ και στην διευκόλυνση της ευρείας ανάπτυξης ψηφιακών τεχνολογιών, με προϋπολογισμό €7.5 δισεκατομμύρια.

Πως μια εταιρεία λοιπόν επιτυγχάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό; Ζητήσαμε την άποψη των  εμπειρογνωμόνων της Capacitor Partners - μια απο τις εξειδικευμένες εταιρείες στους τομείς τεχνολογικής στρατηγικής και ανάπτυξης ψηφιακών προϊόντων στην χώρα μας, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με αυτό το θέμα σε οργανισμούς ΜΜΕ, λιανικού εμπορίου, παροχής υπηρεσιών, και άλλων.

Όπως μας διευκρίνισαν, αρκετές εταιρείες προσεγγίζουν την διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού με τον λάθος τρόπο. “Προσπαθούν να τρέξουν, πριν ακόμη καν περπατήσουν”. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητούν την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης επειδή είναι ένας δημοφιλής τομέας, ή την δημιουργία εφαρμογής κινητου επειδή έχει ο ανταγωνισμός. 

Η σωστή προσέγγιση είναι να ξεκινήσουν με τις σωστές ερωτήσεις, πριν αποφασίσουν το επόμενο τους βημα. “Είμαστε έτοιμοι να εισάγουμε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην εταιρεία μας; Που θα μας χρησιμεύσει;  Έχουμε ήδη την σωστή συλλογή και δομή των δεδομένων;”. Επίσης “Θα μπορούσε μια εφαρμογή να δώσει αξία στους πελάτες και τον οργανισμό μας; Πως θα διαφοροποιηθούμε απο τον ανταγωνισμό;” 

Έτσι είναι σημαντικό να τονίσουμε, ότι η τεχνολογία είναι το τελευταίο κομμάτι στο παζλ σε ένα ψηφιακό μετασχηματισμό, και όχι η αρχή.

Η Capacitor Partners λοιπόν, προτείνει την εξής λίστα προτεραιοτήτων: 

Χαράξτε στρατηγική και βάλτε στόχους. Ποια τμήματα ή διαδικασίες της εταιρείας σας θέλετε να βελτιώσετε και πως; ποιοί είναι οι βασικοί δείκτες απόδοσης (KPI) για να μετρήσετε αυτή την βελτίωση;

Δημιουργήστε τις σωστές υποδομές. Υπάρχουν οι σωστές υποδομές στα συστήματα και τις διαδικασίες σας για να υποστηρίξουν την νέα στρατηγική;

Ενημερώστε το προσωπικό σας και χτίστε την σωστή κουλτούρα. Η ψηφιοποίηση ενός συστήματος και κατ’ επέκταση η αυτοματοποίηση κάποιων διαδικασιών είναι σημαντική αλλαγή στο χώρο εργασίας. Είναι το προσωπικό έτοιμο για αυτή την αλλαγή ή αισθάνεται εκτός;  

Ακούστε τον παλμό της αγοράς. Αν προτίθεστε να δημιουργήσετε ένα προϊόν για το καταναλωτικό κοινό, και όχι για εσωτερική χρήση, τότε φροντίστε να το χτίσετε με βάση τις πραγματικές προτιμήσεις του κοινού και όχι το τι θεωρείτε εσείς σημαντικό. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως έρευνα αγοράς ή AB testing.

Τεχνολογία. Αν οι πιο πάνω πυλώνες είναι ‘στην θέση τους’, τότε είστε έτοιμοι τότε το τελικό βήμα είναι η επιλογή των σωστών τεχνολογιών και η υλοποίηση του νέου συστήματος ή/και προϊόντος. 

“Είναι αντίστοιχο με το να χτίζεις ένα σπίτι. Έχεις το αρχιτεκτονικό σχέδιο, βάζεις τα σωστά θεμέλια, και μετά το χτίζεις”, μας περιέγραψαν. 

Αν σας ενδιαφέρει το κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού σας προτείνουμε να δείτε τις υπηρεσίες που προσφέρει η Capacitor Partners στο www.capacitorpartners.com ή [email protected]

Loader