Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Κύπρο του 2021;

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Κύπρο του 2021;

Ο ΜΚΟ Media What ανακοινώνει τη σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων για το ευρύ κοινό «Μιντιακά Πορτρέτα Γυναικών»

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο 2021, κάθε Τετάρτη μεταξύ 18:00-19:00.

Φωτογραφία Gerd Altmann από Pixabay

Ο ΜΚΟ Media What ανακοινώνει τη σειρά διαδικτυακών εργαστηρίων για το ευρύ κοινό «Μιντιακά Πορτρέτα Γυναικών», στο πλαίσιο του έργου POWER (Portraits Of Women's Empowered Representations), το οποίο χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Κύπρο του 2021; Αντλώντας παραδείγματα από τους τρόπους με τους οποίους οι ρόλοι των γυναικών παρουσιάζονται σε περιοδικά, εφημερίδες και διαδικτυακούς χώρους, ομιλήτριες από τον χώρο των πανεπιστημίων, της έρευνας, της τέχνης και των ΜΜΕ εξετάζουν κριτικά τις αναπαραστάσεις των γυναικών στην Κύπρο και αξιοποιούν την παιδεία στα μέσα ως εργαλείο αντιμετώπισης των προκλήσεων που κάθε γυναίκα αντιμετωπίζει.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο 2021, κάθε Τετάρτη μεταξύ 18:00-19:00.

Στις διαδικτυακές μας συναντήσεις, θα εξερευνήσουμε αντιλήψεις κυρίαρχων και περιθωριακών μιντιακών αφηγημάτων και θα αναδείξουμε φωνές που μπορούν να προσφέρουν νέους τρόπους κατανόησης της γυναικείας προσωπικότητας εντός της κυπριακής κοινωνίας. Εξετάζοντας τις πολιτικές, θρησκευτικές και κοινωνικές δομές της κυπριακής κοινωνίας μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας COVID-19, θα συνομιλήσουμε με γυναίκες σχετικά με τις εμπειρίες τους και τους τρόπους με τους οποίους οι ζωές τους έχουν αλλάξει κατά την περασμένη δεκαετία.

Η σειρά διαλέξεων στοχεύει να φέρει τις γυναίκες σε επαφή μεταξύ τους, δίνοντας τους τον χώρο να εκφράσουν τις απόψεις τους γύρω από διαφορετικές μιντιακές αναπαραστάσεις και να επαναπροσδιορίσουν τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Κύπρο του σήμερα.

Το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου της σειράς διαλέξεων αποτελείται από τρία εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν τις εξής ημερομηνίες:

12/5/2021 Μια κριτική ματιά στο Φύλο και ΜΜΕ
Πώς παρουσιάζονται τα φύλα στα ΜΜΕ ανά τον κόσμο; 
Πώς κατανοούμε και αποδομούμε τα έμφυλα στερεότυπα και τις διακρίσεις στα ΜΜΕ; 
Πώς η μεθοδολογία της κριτικής ματιάς μετουσιώνεται σε ένα ενεργό κοινό που απαιτεί δικαιότερα ΜΜΕ; 

Η Μαρία Αγγελή, συντονίστρια της έρευνας GMMP στην Κύπρο, θα παρουσιάσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας GMMP και θα μας μιλήσει για το πώς βλέπουμε τα ΜΜΕ με τον φακό του φύλου, αναλύοντας τις έμφυλες αναπαραστάσεις και απεικονίσεις στις ειδήσεις των ΜΜΕ.

Ομιλήτρια: Μαρία Αγγελή, κοινωνιολόγος, ερευνήτρια και συντονίστρια προγραμμάτων στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου.

19/5/2021 Το πρόσωπο του φύλου: από τα εξώφυλλα στις selfies.
Η Δρ Δήμητρα Μηλιώνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στις Σπουδές Μέσων στο ΤΕΠΑΚ, θα μιλήσει για τις αναπαραστάσεις γυναικών στα έντυπα μέσα και την πολιτιστική βιομηχανία, σε μια διαδρομή που ξεκινάει από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, περνάει από τις γυναικείες εφαρμογές (apps) και καταλήγει στις selfies.

Ομιλήτρια: Δρ Δήμητρα Μηλιώνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στις Σπουδές Μέσων στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

26/5/2021 «Όποια είναι όμορφη είναι και καλή». Εικόνες γυναικών, ταυτότητα, και αλγοριθμικές περιγραφές.
Οι προκαταλήψεις στις συμπεριφορές των αλγορίθμων μηχανικής όρασης στα μέσα ενημέρωσης μπορούν να επηρεάσουν την ταυτότητα των γυναικών και να διαιωνίσουν τα κοινωνικά στερεότυπα. Η Δρ Τζάνα Οττερμπάχερ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα εξετάσει την αυξανόμενη επιρροή της μηχανικής όρασης, και μαζί με τις συμμετέχουσες θα μελετήσουν τις συμπεριφορές των αλγορίθμων με ένα «κριτικό μάτι».
Ομιλήτρια: Δρ Τζάνα Οττερμπάχερ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

gsgsgsg

Η συμμετοχή του κοινού στη διαδικτυακή σειρά εργαστηρίων είναι δωρεάν. Μπορείτε να δηλώσετε ενδιαφέρον για συμμετοχή στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://bit.ly/3tnuE8o.

Το πρόγραμμα του δεύτερου κύκλου συζητήσεις θα ανακοινωθεί αργότερα. 

Με την έναρξη της σειράς διαλέξεων στις 12 Μαΐου 2021, θα ανακοινωθεί ανοιχτό κάλεσμα σε δημιουργούς (άτομα ή ομάδες) με θέμα Making Womanhood. Το ανοιχτό κάλεσμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Youth Makerspace Larnaka του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση και τη διαδικασία υποβολής πρότασης θα αναρτηθούν στον ιστότοπο www.mediawhat.org.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής: 12 Ιουνίου 2021.

Το παρόν έργο χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Loader