Walk the Global Walk: Eνθαρρύνοντας τους ηγέτες του μέλλοντος

Walk the Global Walk: Eνθαρρύνοντας τους ηγέτες του μέλλοντος

Η πανδημία, ως γνωστόν, δημιούργησε αναστάτωση, προκάλεσε προβλήματα και χρειάστηκε να γίνει προσαρμογή όλων, στα νέα δεδομένα και συνθήκες που προκλήθηκαν λόγω αυτής.

Σε αυτή, την καινούρια πραγματικότητα, κλήθηκε να προσαρμόσει τις προγραμματισμένες του δράσεις το πρόγραμμα «Walk the Global Walk» στην Κύπρο, κατά τον κατ’ οίκον περιορισμό λόγω της πανδημίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιείται από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό CARDET και τον Δήμο Στροβόλου, κατά την σχολική χρονιά 2019-2020 περιστρεφόταν γύρω από τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ αρ.13- Δράση για το Κλίμα. 

Η πανδημία μπορεί να ανέτρεψε τους σχεδιασμούς για τη διεξαγωγή της καθιερωμένης πορείας για την κλιματική αλλαγή, εντούτοις, οι μαθητές κατάφεραν να παραμείνουν ενεργοί ακόμη και από το σπίτι, δημιουργώντας υλικό ευαισθητοποίησης όπως αφίσες, βίντεο, κείμενα ενημέρωσης, όπως το ακόλουθο:

Παράλληλα, έφτιαξαν και μια διαδικτυακή αίτηση (online petition), με τίτλο: "Μπορούμε και Θέλουμε. Η Κύπρος με Μηδενικές Εκπομπές Ρύπων μέχρι το 2030". Στόχος της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του Λυκείου Παραλιμνίου, είναι η ευρύτερη στήριξή της από το κοινό και κατ΄ επέκταση, από τη Βουλή. 5665657

Τι ακριβώς όμως είναι το «Walk the Global Walk»;

Οι εταίροι του προγράμματος «Walk the Global Walk» είναι 8 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και αντίστοιχες Τοπικές Αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ουαλία, Σκωτία, Γαλλία,Πορτογαλία, Κροατία, Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Βοσνία και Ερζεγοβίνη και Αλβανία). Σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση μαθητών και καθηγητών έτσι ώστε να εμπλακούν στα κοινά με δράσεις που οι ίδιοι προτείνουν. 

Οι δράσεις στα σχολεία εντάσσονται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εκπαίδευσης (Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών) και χρησιμοποιούνται Μη-Τυπικές Μέθοδοι Μάθησης. Επίσης η άμεση επαφή των μαθητών/καθηγητών με Τοπικές Αρχές, αποσκοπεί στην αμοιβαία αναγνώριση για την χρησιμότητα της συμμετοχής Νέων στη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.

44689

Καλοκαιρινό σχολείο τον Αύγουστο 2020

Από την Παρασκευή 28/8/2020 μέχρι και τη Δευτέρα 31/8/2020, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί από σχολεία του προγράμματος, βρέθηκαν στο Τρόοδος, για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι το οποίο ως στόχο είχε να γίνει εμπειρία ζωής. 

Χρησιμοποιώντας μεθόδους Μη-Τυπικής Μάθησης, ενεργού συμμετοχής και δράσεων οι μαθητές ανέπτυξαν την κριτική σκέψη τους και συνέταξαν το Κυπριακό Μανιφέστο - Διακήρυξη για την Κλιματική Αλλαγή, με απώτερο στόχο τη σύνταξη ενός κοινού ευρωπαϊκού Μανιφέστο, για δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής από όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. 

656657665

Οι δράσεις του καλοκαιρινού σχολείου συμπεριελάμβαναν επισκέψεις στο Γεωπάρκο Τρόοδους, τους Βοτανικούς Κήπους Τροόδους Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, καθώς  και την επί τόπου παρατήρηση των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής σε ένα τόσο σημαντικό και μοναδικό οικοσύστημα όπως αυτό του Τροόδους. 

Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων μαθητές και καθηγητές εκτίμησαν την αξία της φύσης, δημιούργησαν συναισθηματικούς δεσμούς με το μοναδικό αυτό οικότοπο, με την ελπίδα να γίνουν παράγοντες αλλαγής για μια πιο βιώσιμη Κύπρο.

Το καλοκαιρινό σχολείο πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο και όχι με άλλους εταίρους του προγράμματος όπως γίνεται κάθε χρόνο, αφού λόγω της διεθνούς έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού αποφασίστηκε από τους εταίρους να διοργανωθεί ξεχωριστά σε κάθε χώρα. 

eserre

Το κείμενο του Μανιφέστο:

Η Κλιματική Αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαρξιακή πρόκληση της γενιάς μας. Απειλεί τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ευκαιρίες των Νέων Γενεών για μια «φυσιολογική ζωή», καθώς συνεπάγεται λιγότερες κοινωνικές και οικονομικές προοπτικές, μετανάστευση, καταστροφή της βιοποικιλότητας και ακραία καιρικά φαινόμενα (όπως ξηρασία, ερημοποίηση, πλημμύρες). 

Οι Νέες Γενιές, ως κύριοι μέτοχοι του μέλλοντος κάθε κράτους πρέπει να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που τους επηρεάζουν άμεσα. 

Εμείς, μια ομάδα, νέων γυναικών, πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας, που συνδεόμαστε με τον υπόλοιπο κόσμο ταξιδεύοντας και μέσω διαδίκτυου, μαθήτριες σε ορεινά και παραλιακά σχολεία της Κύπρου, είμαστε αποφασισμένες να μην αφήσουμε πλέον να καθορίζονται προτεραιότητες χωρίς εμάς. 

Η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει ήδη με ακραίες καιρικές συνθήκες, ερημοποίηση, καταστροφή της βιοποικιλότητας και τροφικών αλυσίδων, πυρκαγιές, πανδημίες και χειροτέρευση της ποιότητας ζωής. 

Απαιτούμε από όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν άμεση δράση για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σκοπός είναι η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ως επείγουσας κατάστασης, όπως ακριβώς αντιμετωπίζεται η πανδημία, και η μετατόπιση της βαρύτητας των  πολιτικών αποφάσεων από τους βραχυπρόθεσμους αναπτυξιακούς οικονομικούς υπολογισμούς σε μια μακρόπνοη περιβαλλοντική ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα. 

243435

Για το στόχο αυτό, προτείνεται:

1.  Προώθηση των βιωματικών εμπειριών των Κυπρίων μαθητών έτσι ώστε να έρθουν κοντά στο Κυπριακό Φυσικό Περιβάλλον και να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς με την φύση.

2.  Περισσότερη έμφαση στη διασυνδεδεμένη εκπαίδευση και περισσότερες δραστηριότητες για την κλιματική αλλαγή, που θα αντικατοπτρίζουν το ότι είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η γενιά μας.

3.  Χρήση των Κέντρων Νεολαίας της Κύπρου προς ευαισθητοποίηση των νέων και προώθηση δράσεων για το κλίμα. 

4.  Λήψη πολιτικών αποφάσεων για την ελαχιστοποίηση των αγορών ρυπογόνων οχημάτων και παροχή κινήτρων για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς όπως και άμεση αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

5.  Να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στις προσπάθειες αναδάσωσης με την προώθηση καλύτερης προστασίας από πυρκαγιές στα δάση και επιβολή υψηλότερων προστίμων στους εμπρηστές.

5464566
Έργο τέχνης που έφτιαξε ο μαθητής Μάξιμος Λεοντίου του Λυκείου Παραλιμνίου, για τους σκοπούς του προγράμματος.

Διαγωνισμός αφίσας «Αντιμετώπισε την κλιματική αλλαγή  με το πινέλο σου»

Ο Δήμος Στροβόλου και ο ΜΚΟ CARDET, με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, διεξήγαγαν μαθητικό διαγωνισμό αφίσας. Μαθητές από ολόκληρη την Κύπρο υπέβαλαν πρωτότυπα και υπέροχα έργα. Η νέα γενιά προειδοποιεί τον πλανήτη και τον ευαισθητοποιεί, δημιουργώντας.

54546567788
Αφίσα από την καμπάνια του Δήμου Στροβόλου και του CARDET σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας

Τα βραβευθέντα έργα θα εκτυπωθούν και θα ανέβουν σε οδικές πινακίδες σε ολόκληρη την Κύπρο, ως μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης που διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Walk the Global Walk», σε συνάρτηση με την Εβδομάδα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης.  

9754397459

Η νέα χρονιά του προγράμματος- Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί 

Η νέα χρονιά 2020-2021 θα έρθει με πολλές προκλήσεις, όμως τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί έμαθαν να είναι πιο ευέλικτοι και να προσαρμόζονται πιο εύκολα στις ευμετάβλητες και πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε όλοι. 

Η θεματική της νέας χρονιάς του προγράμματος είναι "Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 16- Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί θεσμοί". 

Οι μαθητές θα ανακαλύψουν την έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης και το πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με τις παγκόσμιες ανισότητες. Στόχος είναι η προώθηση της ενεργού πολιτότητας, η συνειδητοποίηση ότι πρέπει να είμαστε κοινωνοί στις αποφάσεις που λαμβάνονται από την εξουσία, καθώς μας επηρεάζουν άμεσα.

34546565

Loader