Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ συμβατικού τσιγάρου και IQOS

Υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ συμβατικού τσιγάρου και IQOS

Το παραπάνω ερώτημα απαντήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου Open Science webinar που διοργάνωσε η Philip Morris Internationa

Το παραπάνω ερώτημα απαντήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου Open Science webinar που διοργάνωσε η Philip Morris International (PMI) και συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξής της. 

Η ενδιαφέρουσα συζήτηση που προέκυψε γύρω από το ζήτημα επικεντρώθηκε σε 5 θεματικές ενότητες που κάνουν ξεκάθαρη την διαφορά στο αερόλυμα του IQOS (το θερμαινόμενο προϊόν καπνού στο οποίο διεξήχθησαν οι μελέτες) έναντι του καπνού του συμβατικού τσιγάρου.α

Αναλυτικότερα, ο Dr. Markus Nordlund, Lead Scientific & Medical Affairs της PMI, εξήγησε πως ο καπνός που παράγεται από την καύση του συμβατικού τσιγάρου περιέχει πλήθος από χημικά αέρια, υγρά σταγονίδια και στερεά σωματίδια - συνήθως υποπροϊόντα της καύσης του καπνού με βάση τoν άνθρακα, με τοξικές και βλαπτικές συνέπειες για την υγεία του καπνιστή σε σχέση με το αερόλυμα που παράγεται από το IQOS που - λόγω της απουσίας καύσης - αποτελείται από αέρια μάζα και υγρά σταγονίδια και μόνο. 

Στην δεύτερη θεματική ενότητα, ο Dr. Tom McGrath, Global Head of Professional Channels της εταιρείας, τόνισε πως, ενώ στο συμβατικό τσιγάρο όπου έχουμε καύση του καπνού, αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν έως και τους 900 βαθμούς Κελσίου, στο σύστημα θέρμανσης καπνού, οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα έως και 350 βαθμούς Κελσίου. Μέρος της χημικής σύστασης του αερολύματος σε αυτές τις θερμοκρασίες θα υγροποιηθεί, με τελικό αποτέλεσμα το παραγόμενο αερόλυμα να αποτελείται από αέρια μάζα και υγρά σταγονίδια.

Όσο για τη χημική σύσταση του αερολύματος του προϊόντος θέρμανσης του καπνού, όπως εξήγησε ο Mark Bentley, Manager Project Management & Knowledge Integration της εταιρείας, ο καπνός του συμβατικού τσιγάρου, από τη μία, περιέχει πάνω από 6.000 χημικές ουσίες, αρκετές από τις οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως βλαβερές ή δυνητικά βλαβερές από διεθνείς οργανισμούς υγείας, όπως η λίστα με τις 93 χημικές ουσίες την οποία έχει καταρτίσει ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA 93). Από την άλλη πλευρά, στο αερόλυμα του IQOS έχουν αναγνωριστεί και αξιολογηθεί 532 χημικές ουσίες, εκ των οποίων με βάση την ίδια λίστα FDA 93, οι συγκεντρώσεις των βλαβερών ή δυνητικά βλαβερών ουσιών μειώνονται από 90% έως και 95% σε σύγκριση με την ανιχνεύσιμη συγκέντρωσή τους στον καπνό του καιόμενου τσιγάρου αναφοράς, δηλαδή του τσιγάρου που χρησιμοποιείται στην επιστημονική έρευνα. Σχετικά με την ποιότητα του αέρα στο χώρο μας, όπως ανέφερε η Dr. Catherine Goujon, Manager Chemistry Research, το αερόλυμα που παράγει το προϊόν θέρμανσης του καπνού έχει σαφέστατα λιγότερο έντονη μυρωδιά και διαλύεται γρήγορα σε σχέση με τη μυρωδιά του συμβατικού τσιγάρου που μένει για ώρα στον χώρο. 

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί πως, κατά τη διάρκεια του Open Science webinar, οι επιστήμονες αναφέρθηκαν και στα αποτελέσματα ανεξάρτητων ερευνών, πέρα από το πλαίσιο του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Philip Morris International. 

Ειδικότερα, ο Dr. Maurice Smith, Senior Scientific Advisor, αναφέρθηκε σε δημοσιεύσεις ανεξάρτητων φορέων υγείας που επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα, όσον αφορά στη χημική σύσταση του IQOS καθώς και τη χαμηλή συγκέντρωση σε βλαβερές/δυνητικά βλαβερές χημικές ουσίες που ανιχνεύονται σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο. 

Μεταξύ των ανακοινώσεων υπάρχει, πλέον, και η πρόσφατη αδειοδότηση του IQOS ως «Προϊόν Καπνού Διαφοροποιημένου Κινδύνου» από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, όπου αναφέρεται πως «το IQOS είναι ένα προϊόν ξεκάθαρα διαφοροποιημένο από τα συμβατικά τσιγάρα, το οποίο θερμαίνει αλλά δεν καίει τον καπνό. Το γεγονός αυτό μειώνει σημαντικά την παραγωγή επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών και επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πλήρης μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο στο σύστημα IQOS μειώνει την έκθεση του οργανισμού σε επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες». Η ίδια ανακοίνωση καταλήγει ότι η απόφαση αυτή του Οργανισμού είναι κατάλληλη για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και αναμένεται να ωφελήσει την υγεία του πληθυσμού στο σύνολό του.α

 

Loader