Tο 1994 καθιερώθηκε η παγκόσμια ημέρα πολικής αρκούδας

Tο 1994 καθιερώθηκε η παγκόσμια ημέρα πολικής αρκούδας

Λίγα λόγια από την καμπάνια της ΜΚΟ, Polar Bear International

Η Διεθνής Ημέρα Πολικής Άρκτου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Φεβρουαρίου.

 Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα δεινά των πολικών αρκούδων και του βιότοπού τους. Η ημέρα χρησιμεύει επίσης ως υπενθύμιση της σημασίας των προσπαθειών διατήρησης για την προστασία αυτού του ευάλωτου είδους.

Οι πολικές αρκούδες θεωρούνται υδρόβια θηλαστικά και βασίζονται σε παχύ σωματικό λίπος και υδατοαπωθητικό τρίχωμα για να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες της περιοχής της Αρκτικής. Ωστόσο, οι πληθυσμοί τους μειώνονται ραγδαία λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία προκαλεί την τήξη των θαλάσσιων πάγων με ανησυχητικό ρυθμό. Αυτό έχει καταστροφικό αντίκτυπο στην ικανότητα της πολικής αρκούδας να κυνηγά και να αναπαράγεται, οδηγώντας σε απειλές για την επιβίωσή της.

Η Διεθνής Ημέρα Πολικής Άρκτου ιδρύθηκε για πρώτη φορά το 1994 από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό “Polar Bear International”. Η ημέρα καθιερώθηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δεινή θέση των πολικών αρκούδων και την επείγουσα ανάγκη προστασίας τους.

Η ημέρα χρησιμεύει επίσης ως πλατφόρμα για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών και μέτρων διατήρησης που μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στη διασφάλιση του μέλλοντος του οικοσυστήματος της Αρκτικής.

Σε επίσημη ανακοίνωσή του ο ΜΚΟ “Polar Bear International” δήλωσε τα εξής:

 “Φέτος επικεντρωνόμαστε στη συγκέντρωση κεφαλαίων για να βοηθήσουμε στην προστασία των μητέρων και των μωρών, δίνοντάς τους τις καλύτερες πιθανές πιθανότητες επιβίωσης, ενώ υποστηρίζουμε και τις άλλες προσπάθειές μας για τη διατήρηση σε όλη την Αρκτική. Κατά μέσο όρο, μόνο τα μισά περίπου από όλα τα μικρά ενηλικιώνονται, με ακόμη χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Αυτήν τη στιγμή, οι μαμάδες πολικές αρκούδες και τα νεογέννητα μικρά τους είναι στριμωγμένα σε κρησφύγετα χιονιού στην Αρκτική. Η περίοδος που περνούν στις φωλιές τους θεωρείται η πιο σημαντική στη ζωή μιας πολικής αρκούδας. Και σε μια Αρκτική που θερμαίνεται, όπου οι πολικές αρκούδες αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, η επιβίωση κάθε μωρού είναι εξαιρετικά σημαντική.

Τα μικρά της πολικής αρκούδας γεννιούνται σε χειμερινά κρησφύγετα κρυμμένα κάτω από το χιόνι. Κατά τη γέννηση, είναι τυφλά, ζυγίζουν λίγο περισσότερο από ένα κιλό και έχουν μόνο ένα ελαφρύ στρώμα γούνας για να τα προστατεύει από το κρύο. Οι οικογένειες παραμένουν στο κρησφύγετο μέχρι την άνοιξη, όταν τα μικρά είναι τελικά αρκετά μεγάλα για να επιβιώσουν από τις ακραίες συνθήκες εκτός της Αρκτικής.

Η διατήρηση της ασφάλειας των μητέρων και των μωρών, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε την κλιματική αλλαγή είναι ένα κρίσιμο μέρος της δουλειάς μας για λογαριασμό των πολικών αρκούδων και η υποστήριξή σας μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά”.

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια του οργανισμού μπορείτε να βρείτε εδώ

πολαρ

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Πηγή φωτογραφίας

Πηγές κειμένου

polarbearsinternational.org

thequint.com

Loader