Από το 2009, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Από το 2009, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Η αναγκαιότητα της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο χωρίς περιορισμούς

Καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία, ταγμένης στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. 

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας είναι να υπενθυμίσει ότι το ίντερνετ θα έπρεπε να είναι ένας παγκόσμιος ψηφιακός χώρος όπου όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην έκφραση, την πολύπλευρη ενημέρωση και την επικοινωνία, χωρίς περιορισμούς.

Η ημέρα αυτή επιδιώκει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τα προβλήματα που σχετίζονται με τη λογοκρισία στο διαδίκτυο, όπως η απαγόρευση πρόσβασης σε ιστοσελίδες, η διαγραφή περιεχομένου και η καταπάτηση της ελευθερίας του λόγου. 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο είναι μια υπενθύμιση για τον σημαντικό ρόλο της ελευθερίας της έκφρασης στην κοινωνία μας και για την ανάγκη προστασίας της ελευθερίας στον ψηφιακό χώρο.

 Στις μέρες μας, η ψηφιακή ελευθερία και η προστασία της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο έχουν γίνει ιδιαίτερα σημαντικά θέματα, καθώς η χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών είναι πλέον όχι μόνο μέρος της ζωής μας, αλλά η ίδια ψηφιακή τεχνολογία έχει αποτελέσει καταλυτικός παράγοντας στη δημιουργία και τη διαφοροποίηση των υπαρχουσών κοινωνικών δομών. Γ’ αυτόν ακριβώς το λόγο η λογοκρισία στο ψηφιακό χώρο μπορεί να περιορίσει όχι μόνο την ελευθερία της έκφρασης, αλλά να καταλύσει και τη δημοκρατία.

 Υπάρχουν αρκετά σενάρια που μπορούμε να σκεφτούμε αν οι κυβερνήσεις ή οι ιδιωτικές εταιρείες κοινωνικών δικτυώσεων μπορούν να επωφεληθούν από ένα τέτοιο δυστοπικό ενδεχόμενο γι αυτό και η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ενίσχυση της δημοκρατίας, όσο και για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων του ατόμου. Οι πολίτες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, να αναζητούν και να διαβάζουν πληροφορίες και να επικοινωνούν με άλλους χωρίς φόβο ανακρίβειας ή καταδίωξης.

Σε πολλά μέρη του πλανήτη, τα παραπάνω δεν αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η Κίνα. Η πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει απαγορευτεί, λέξεις κλειδιά έχουν μπλοκαριστεί, ενώ οι συλλήψεις και οι κυρώσεις για ανέβασμα περιεχομένου που αντιτίθεται στην Κινεζική Κυβέρνηση είναι συχνό φαινόμενο.

Παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Στα ίδια βήματα όμως βαδίζει και η Ρωσία, έχοντας περιορίσει την πρόσβαση στις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και επιβάλλοντας όλο και αυστηρότερες κυρώσεις σε όσους διαδίδουν «ψευδείς» ή «ανακριβείς» ειδήσεις για την κυβέρνηση και τον στρατό. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά.

 

Πηγές κειμένου:

etsimathainw.gr, quantum.gr

Loader