Αυτές είναι οι 5 κορυφαίες πηγές μικροπλαστικών στο σπίτι σας: Δείτε πώς να τα αποφύγετε

Αυτές είναι οι 5 κορυφαίες πηγές μικροπλαστικών στο σπίτι σας: Δείτε πώς να τα αποφύγετε

Καθημερινά οικιακά είδη μπορούν να διοχετεύσουν μικροπλαστικά στη διατροφή σας

Τα μικροπλαστικά έχουν εξαπλωθεί τόσο ευρέως που είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια προέρχονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών και συνδέονται με καρδιακές προσβολές, προβλήματα γονιμότητας και καρκίνο. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Τον περασμένο μήνα, το ενδιαφέρον για τα μικροπλαστικά εκτινάχθηκε, με τις αναζητήσεις να έφτασαν το υψηλότερο σκορ 100 στο Google Trends, σύμφωνα με τη γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση CleanHub.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον, με πολλούς να αναζητούν πληροφορίες για το πώς τα μικροπλαστικά εισέρχονται στο σώμα και τρόπους μείωσης ή αφαίρεσής τους.

Ενώ αυτά τα σωματίδια είναι διάχυτα στο περιβάλλον, υπάρχουν πολλές πηγές που συμβάλλουν στην παρουσία τους και εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγή τους - ξεκινώντας από την κουζίνα σας

Αυτά είναι τα 5 κορυφαία προϊόντα που πρέπει να αποφύγετε για να μειώσετε την έκθεση στα μικροπλαστικά και πώς να τα αντικαταστήσετε:

 

5. Οι πλαστικές σανίδες κοπής θα μπορούσαν να μεταφέρουν μικροπλαστικά στα τρόφιμα

Μόνο οι σανίδες κοπής θα μπορούσαν να εκθέσουν τους ανθρώπους σε έως και 79,4 εκατομμύρια μικροπλαστικά πολυπροπυλενίου -ένας τύπος πλαστικού πολυμερούς- κάθε χρόνο, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS).

Αυτό σημαίνει ότι η χρήση πλαστικής σανίδας κοπής θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τη μεταφορά μικροπλαστικών στα τρόφιμα.

Οι σανίδες κοπής σκληρυμένου γυαλιού είναι μια προσιτή εναλλακτική λύση που καθαρίζεται εύκολα και συνήθως δεν περιέχει μικροπλαστικά.

Ορισμένες μάρκες προσφέρουν επίσης σανίδες κοπής χωρίς πλαστικό, κατασκευασμένες από ανθεκτικές ίνες χαρτιού.

4. Τα δοχεία τροφίμων για τους φούρνους μικροκυμάτων μπορούν να απελευθερώσουν μικροπλαστικά όταν θερμαίνονται

Τα πλαστικά προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «ασφαλή για μικροκύματα» μπορούν να απελευθερώσουν σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών στα τρόφιμα όταν θερμαίνονται.

Μια μελέτη του 2023 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν βρήκε έως και 4 εκατομμύρια μικροπλαστικά ανά τετραγωνικό εκατοστό σε ορισμένες «ασφαλείς για τα μικροκύματα» πλαστικές συσκευασμένες παιδικές τροφές. 

Στο μικροσκόπιο, αυτά τα σωματίδια βρέθηκαν να σκοτώνουν έως και το 75 τοις εκατό των καλλιεργημένων νεφρικών κυττάρων, εγείροντας ανησυχίες για πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Μια άλλη καλή πρακτική είναι να αποφεύγετε προϊόντα συσκευασμένα με φθαλικές ενώσεις, στυρόλιο και δισφαινόλες, οι οποίες είναι τύποι χημικών ουσιών που σχετίζονται με διάφορα πλαστικά, προτείνει ένα έγγραφο από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

 

3. Πώς να κρατήσετε τα μικροπλαστικά μακριά από παγάκια

Ακριβώς όπως τα μικροπλαστικά βρίσκονται στο εμφιαλωμένο νερό, οι πλαστικοί δίσκοι παγοκύβων θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν μόλυνση. 

Αν και υπάρχει λιγότερη έρευνα για αυτό, το πάγωμα του πλαστικού μπορεί να προκαλέσει την έκπλυση μικροπλαστικών στο νερό, παρόμοια με τη διαδικασία που παρατηρείται με τα θερμαινόμενα πλαστικά, σύμφωνα με έναν αναπληρωτή καθηγητή που ρωτήθηκε από το HealthCentral.

Τα τελευταία χρόνια, μια πιο βιώσιμη επιλογή έχει γίνει δημοφιλής: παγοθήκες από ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτά όχι μόνο ενισχύουν την αισθητική των ποτών αλλά κρυώνουν πιο γρήγορα, που σημαίνει ότι παγώνουν πιο γρήγορα.

Ομοίως, οι παγοθήκες σιλικόνης προωθούνται ως μια βιώσιμη εναλλακτική λύση που πολλοί θεωρούν πιο υγιεινή και ευκολότερη για τη δημιουργία πάγου.

 

2. Γιατί τα χάρτινα ποτήρια δεν είναι στην πραγματικότητα μια βιώσιμη επιλογή

Ενώ τα χάρτινα ποτήρια υποτίθεται ότι είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, συμβάλλουν εκπληκτικά στη ρύπανση από πλαστικό. Αυτά τα κύπελλα απαιτούν ένα στρώμα στεγανοποιητικού, που συνήθως αποτελείται από έως και 10 τοις εκατό πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE), για την αποφυγή διαρροής υγρού.

Η ανακύκλωση χάρτινων ποτηριών είναι προβληματική λόγω της ανάγκης διαχωρισμού του στρώματος HDPE από το χαρτί, γεγονός που περιπλέκει τη διαδικασία. 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η χρήση χάρτινων ποτηριών για ζεστά ροφήματα μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση διαφόρων χημικών ουσιών, όπως τονίστηκε από μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hazardous Materials, συμπεριλαμβανομένων των φθορίου, χλωρίου, θειικών και νιτρικών.

Η επιλογή μιας επαναχρησιμοποιούμενης φιάλης από ανοξείδωτο χάλυβα όχι μόνο ωφελεί το περιβάλλον αλλά μειώνει επίσης την έκθεση σε μικροπλαστικά.

 

1. Τα φακελάκια τσαγιού θα μπορούσαν να εισάγουν μικροπλαστικά

Παραδόξως, πολλά φακελάκια τσαγιού κατασκευάζονται με μη βιώσιμο πλαστικό πολυπροπυλενίου, και ακόμη και τα χάρτινα φακελάκια τσαγιού μπορεί να περιέχουν ίχνη πλαστικού στο σφραγιστικό. 

Αυτό συχνά σημαίνει ότι δεν είναι βιοδιασπώμενα και συμβάλλουν στη μόλυνση από μικροπλαστικά.

Το 2023, έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Πανεπιστήμιο Dow Health Sciences προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με το πώς το ζεστό νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τσαγιού μπορεί να απελευθερώσει εκατομμύρια μικροπλαστικά από αυτά τα σακουλάκια, αποκαλύπτοντας ότι ένα μόνο φλιτζάνι τσάι θα μπορούσε να περιέχει έως και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά λόγω του φακέλου τσαγιού.

Τα φακελάκια τσαγιού μπορεί να περιέχουν άλλες επιβλαβείς ουσίες, όπως ενώσεις φθορίου, αρσενικό, άλατα ραδίου, αλουμίνιο, χαλκό, μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο, βάριο και νιτρικά άλατα.

Ευτυχώς, τα χαλαρά φύλλα τσαγιού ξανακερδίζουν δημοτικότητα και υπάρχουν πολλές βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για την παρασκευή τσαγιού, όπως η χρήση μιας τσαγιέρας με μεταλλικό φίλτρο. 

Ο Συνασπισμός Πλαστικής Ρύπανσης ( Plastic Pollution Coalition) συνιστά ακόμη και τη χρήση βαμβακερών σακουλών τσαγιού ή το στραγγίσιμο του τσαγιού μέσα από βιολογικά λευκά είδη.

Με αυτές τις μικρές προσαρμογές, η κουζίνα σας μπορεί να κινδυνεύει λιγότερο από μικροπλαστική μόλυνση, όπως διερευνάται περαιτέρω στο άρθρο του CleanHub.

Πηγή κειμένου

Loader