Ένας απολογισμός του Working from home

Ένας απολογισμός του Working from home

Με δύο γραφεία που εδρεύουν σε Αθήνα και Λευκωσία

«Kαταλήξαμε να τρώμε όλοι μαζί τις Παρασκευές και να τραγουδάμε όλοι μαζί Αρλέτα»

Ίσως ακουστεί οξύμωρο, αρκετά όμως πριν ξεσπάσει η πανδημία του COVID - 19, μια ομάδα εργαζομένων στην Κίνα συμμετείχε εθελοντικά σε ένα μεγάλο πείραμα για την παραγωγικότητα των υπαλλήλων από το σπίτι. Συγκεκριμένα, οι μισοί υπάλληλοι ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου δούλευαν από το σπίτι και οι άλλοι μισοί από το γραφείο για μια περίοδο 9 μηνών. Η παραγωγικότητα των εργαζομένων που δούλευαν από το σπίτι αυξήθηκε σημαντικά και η εταιρία εξοικονόμησε αρκετά χρήματα ανά εργαζόμενο. Στο τέλος του πειράματος, όμως, οι μισοί από αυτούς που εργάζονταν από το σπίτι, δήλωσαν ανικανοποίητοι από τον νέο τρόπο ζωής και θέλησαν να επιστρέψουν στο γραφείο. 

Όπως αναφέρεται στο σάιτ της Hellas Direct που δημοσίευσε το εν λόγω πείραμα, το οποίο είχε γίνει το 2016 «ωραίο που γλίτωναν χρόνο στα μέσα συγκοινωνίας, φανταστικό που είχαν την άνεση του μπάνιου και της κουζίνας τους - αλλά η μοναξιά δεν αντεχόταν».

Έπειτα, ήρθαν τα ύστερα του κόσμου με τον κορωνοϊό, ολόκληρος σχεδόν ο πλανήτης μπήκε σε lockdown, και εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται τώρα αναγκαστικά από το σπίτι. Στην ίδια ανάρτηση, η Hellas Direct, η digital ασφαλιστική εταιρεία που διατηρεί γραφεία τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία και προσφέρει ασφάλεια κατοικίας στην Κύπρο, περιγράφει πώς 182 υπάλληλοι μετέφεραν με συνοπτικές διαδικασίες την εργασία τους στο σπίτι.

«Είχαμε ήδη τις βάσεις για ένα Work From Home μοντέλο. Όλες οι ομάδες  - από την εξυπηρέτηση πελατών στην Αθήνα μέχρι τους software developers στη Λευκωσία - χρησιμοποιούν  πλατφόρμες που τους επιτρέπουν να στείλουν ένα email στον πελάτη, να πληρώσουν έναν σπασμένο καθρέφτη, να αλλάξουν ένα κόμμα στο site μας, μέσα σε δευτερόλεπτα. Με άλλα λόγια, ήμασταν όλοι ήδη online» αναφέρεται ενδεικτικά

Πώς όμως μπορεί να εργαστεί συντονισμένα μία εταιρία με τόσο μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, οι οποίοι στην παρούσα φάση βρίσκονται σκόρπιοι σε διάφορες γειτονιές της Λευκωσίας και της Αθήνας; Με τη θέσπιση δύο νέων κανόνων, επισημαίνεται, και συγκεκριμένα με μια υποχρεωτική δεκάλεπτη βιντεοκλήση κάθε ομάδας το πρωί και μιας τηλεδιάσκεψης ολόκληρης της εταιρείας κάθε Δευτέρα. Κι αυτό, αφού, κακά τα ψέματα, χωρίς συστηματική ανθρώπινη επικοινωνία, σωστή δουλειά ποτέ δεν γίνεται, ανεξαρτήτως του πόσο προηγμένα και αποτελεσματικά είναι τα τεχνολογικά συστήματα που χρησιμοποιούνται.

Kαι πώς εξελίχθηκε σταδιακά όλο αυτό για τη Hellas Direct; «Τελικά, καταλήξαμε να τρώμε όλοι μαζί τις Παρασκευές, να τραγουδάμε όλοι μαζί Αρλέτα και να σπαμάρουμε καθημερινά ο ένας τον άλλον με φωτογραφίες σκυλιών/γατιών/παιδιών/μπέργκερ/σούσι/μοχίτο, το τραγούδι της ημέρας, το δεύτερο και τρίτο τραγούδι της ημέρας, καλόγουστα memes, κακόγουστα memes - τα πάντα...Βγάλαμε κανόνες ακόμη και για το video-bombing (την ξαφνική εμφάνιση παιδιών ή κατοικιδίων σε μία τηλε-διάσκεψη): Επιτρέπεται και ενθαρρύνεται στις πρώτες κλήσεις. Μετά γίνεται κουραστικό. Κάθε φορά που κάποιος εμφανίζει ένα σκύλο να "πει γεια σε όλους", χρωστάει ένα κέρασμα στους υπόλοιπους . Ναι, βλέπουμε μπροστά, μετά την καραντίνα, επισημαίνεται με χιουμοριστική διάθεση».

Μέχρι το τέλος του Μαρτίου, καταλήγει η σχετική ανάρτηση, η Hellas Direct κατάφερε να τριπλασιάσει τις επισκέψεις στο site της ενώ αντίστοιχα αυξήθηκαν και οι πωλήσεις κατά 45%. 

gagaga

To παρακάτω βίντεο δημιουργήθηκε από τους υπαλλήλους της Hellas Direct τις μέρες της καραντίνας και έγινε viral αποσπώντας περισσότερο από 1K likes:

Μάθε περισσότερα για τη Hellas Direct εδώ 

Loader