Έρχονται τα Green Kiosks για χωριστή ανακύκλωση σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές

Έρχονται τα Green Kiosks για χωριστή ανακύκλωση σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές

Ζείτε στην επαρχία και δυσκολεύεστε να ανακυκλώνετε; Τα πράσινα περίπτερα φέρνουν τη λύση

Εντός του πλαισίου του Έργου «Έξυπνη Παρακολούθηση και Αποτελεσματική Μείωση Αποβλήτων στην Κύπρο», το Τμήμα Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την εγκατάσταση 50 προκατασκευασμένων πράσινων περιπτέρων (Green Kiosks) για χωριστή ανακύκλωση σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές όλων των επαρχιών της Κύπρου. 

Η δράση αυτή αποτελεί κομμάτι του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου 2021-2026. Τα Πράσινα Περίπτερα θα εγκατασταθούν σε 50 απομακρυσμένες και ορεινές τοπικές Αρχές σε όλες τις Επαρχίες της Κύπρου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 8 Κοινότητες στην Επαρχία Λευκωσίας, 16 Κοινότητες στην Επαρχία Πάφου, 14 Κοινότητες στην Επαρχία Λεμεσού, 10 Κοινότητες, έναν Δήμο στην Επαρχία Λάρνακας και μια Κοινότητα στην Επαρχία Αμμοχώστου. 

Τι είναι το πράσινο περίπτερο; 

Το Πράσινο Περίπτερο αποτελεί ένα μικρό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών κατάλληλα διαμορφωμένο σε ένα μικρό τροποποιημένο εμπορευματοκιβώτιο (container), το οποίο δέχεται διαχωρισμένα ανακυκλώσιμα υλικά από πολίτες. Στόχος του Πράσινου Περιπτέρου είναι να καταγράφει την ποιότητα και την ποσότητα των εισερχόμενων υλικών, καθώς και να επιτυγχάνει λεπτομερή διαχωρισμό και ανάκτηση υλικών υψηλής καθαρότητας και αξίας.  Διαθέτει επίσης ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, αφού θα έχει χειριστή.

Πώς λειτουργούν; 

Κατά τις εργάσιμες ώρες, τα προδιαλεγμένα υλικά παραδίδονται στον εκπαιδευμένο χειριστή, που θα βρίσκεται στον χώρο υποδοχής του Πράσινου Περιπτέρου. Ο χειριστής πραγματοποιεί οπτικό έλεγχο των υλικών, ζυγίζει και καταγράφει την ποσότητά τους, καταχωρώντας τις στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής. Ο χειριστής μεριμνά για τον περαιτέρω διαχωρισμό και δεματοποίηση των υλικών υψηλής προστιθέμενης αξίας και την αποθήκευση τους, εντός του ειδικά διαμορφωμένου χώρου, για την ασφαλή φύλαξη τους. Σε περίπτωση απουσίας του χειριστή, η τοποθέτηση των διαφόρων ροών ανακυκλώσιμων υλικών μπορεί να γίνεται στις ειδικά διαμορφωμένες οπές που βρίσκονται στην πρόσοψη του Πράσινου Περιπτέρου.

Τι ανακυκλώνουν; 

I. Πλαστικό

Μπουκάλια ποτών

Φαγητοδοχεία

Μπουκάλια γάλακτος

Απορρυπαντικών

II. Χαρτί

Εφημερίδες & περιοδικά

Χαρτί εκτύπωσης

Χάρτινοι περιέκτες τροφίμων

Χάρτινες συσκευασίες υγρών

Χαρτοκιβώτια & χαρτοσακούλες

III. Μέταλλο

Συσκευασίες ανθρακούχων ποτών & τροφίμων

Χαλύβδινα κουτιά υγρών & τροφίμων

Συσκευασίες αλουμινίου & αλουμινένιοι περιέκτες

IV. Γυαλί (ακέραιο - όχι θρυμματισμένο ή σπασμένο)

Φιάλες ποτών, αναψυκτικών, γάλακτος, άλλων προϊόντων

Συσκευασίες (βάζα, δοχεία)

V. Ειδικές ροές

Μπαταρίες

Λαμπτήρες

Μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές

Τηγανέλαια

V. Μεταχειρισμένα είδη για επαναχρησιμοποίηση

Βιβλία

Παιχνίδια

Ρουχισμός

Πηγές κειμένου: KΥΠΕ, cyzerowaste.com

Loader