Φάτε αβέρτα αχινούς αλλιώς την «πατήσαμε»

Φάτε αβέρτα αχινούς αλλιώς την «πατήσαμε»

Θα εξαφανίσουν τα φύκη και θα δημιουργήσουν μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία του πλανήτη, σύμφωνα με επιστήμονες

Η αλιεία αχινού γίνεται σήμερα υπό όρους. Ομως, ο παγκόσμιος πληθυσμός τους έχει αυξηθεί απότομα τόσο πολύ, που πλέον απειλούν τη θαλάσσια χλωρίδα, η οποία καθαρίζει το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Γι' αυτό και οι επιστήμονες «διατάσσουν» γευστική επίθεση!

Είναι γνωστό ότι τα φύκια στους ωκεανούς παγιδεύουν και κατακρατούν περίπου το 11% του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, δηλαδή σχεδόν το 25% από τους παγκόσμιους ρύπους του πετρελαίου θέρμανσης του πλανήτη. 

Η λειτουργία τους είναι ζωτικής σημασίας και η συμβολή τους στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου τεράστια. Ωστόσο, ένα νέο φαινόμενο έρχεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό στερέωμα. 

Ο πολλαπλασιασμός του πληθυσμού ενός μέχρι σήμερα προστατευόμενου κατοίκου των θαλασσών, του αχινού, απειλεί να καταστρέψει τα δάση από τα φαιοφύκη σε ολόκληρο των πλανήτη.

Γιατί; Πολύ απλά, τα φαιοφύκη είναι η τροφή των αχινών, των οποίων ο πρόσφατος υπερπληθυσμός έχει διαταράξει τα ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα και τώρα, εκτός από το μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα, απειλεί με θάνατο από ασιτία άλλα θαλάσσια είδη, όπως γράφει ο Guardian.

DFAS

Το πρόβλημα έγινε πρώτα γνωστό στις ΗΠΑ. Σήμερα όμως, από τη Βόρεια Θάλασσα μέχρι την Τασμανία, μεγάλα δάση αυτών των υποθαλάσσιων φυκιών που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα εξαφανίζονται. Διαφορετικός αχινός, ίδια καταστροφή Στη Νορβηγία οι αχινοί έχουν πράσινο χρώμα, στην Καλιφόρνια είναι μοβ, όμως το πρόβλημα που προκαλεί ο υπερπληθυσμός τους είναι το ίδιο. Πρόσφατη καταμέτρηση αποκάλυψε την ύπαρξη 350 εκατομμυρίων μοβ αχινών σε ένα μόνο ύφαλο ανοικτά του Ορεγκον, στις αμερικανικές ακτές του Ειρηνικού, καταγράφοντας αύξηση 10.000% σε σύγκριση με το 2014. 

Την ίδια στιγμή, στη βόρεια Καλιφόρνια και τις υπόλοιπες βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, έχουν αφανιστεί τα δάση των γιγαντιαίων φαιοφυκών, καθώς τα καταβρόχθισαν οι μοβ αχινοί και πιθανώς να μην αναγεννηθούν ποτέ. Hδη, στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές του Ορεγκον συναντώνται τεράστιες απογυμνωμένες περιοχές του βυθού, όπου δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από αυτές τις ακανθωτές μπάλες.

HJMN

 

Παλαιότερα, τα δάση κέλπιας ήταν τόσο πυκνά στην περιοχή, ώστε ούτε βάρκες δεν μπορούσαν να πλεύσουν. Η ολοκληρωτική καταστροφή που προκαλούν οι μοβ αχινοί οδηγεί σε αφανισμό είδη όπως τα κόκκινα «αφτιά της θάλασσας» (αλιώτιδες) και οι κόκκινοι αχινοί και διαταράσσει τόσο τα οικοσυστήματα, ώστε επιστήμονες στην Καλιφόρνια συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να συλλέγουν μοβ αχινούς και να τους τοποθετούν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ώστε στη συνέχεια να τους πουλήσουν σε ιχθυαγορές. 

BFGF

Επιχείρηση διάσωσης 

Αν οι αχινοί φάνε όλα τα φαιοφύκη και μείνουν δίχως τροφή, δεν θα πεθάνουν απλώς. Δισεκατομμύρια από αυτούς θα παραμείνουν μέσα στα κελύφη τους για πολλά χρόνια, σε κατάσταση «χαμηλής βιοτικής ανάγκης», κάτι σαν χειμερία νάρκη. Ωστόσο, τα φαιοφύκη θα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Η εταιρεία Urchnomics, σύμφωνα με τον Guardian, έρχεται να δώσει μία σοβαρή λύση. 

Η ιδέα είναι να συλλέξουν τους αχινούς σε όλο τον κόσμο και να τους μετατρέψουν σε μία επιχειρηματική εμπειρία, καλλιεργώντας τους με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και πουλώντας στους σε ακριβά εστιατόρια για σούσι. «Οσο περισσότερους αχινούς καταναλώνουμε, τόσο βοηθάμε στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Είναι πολύ σημαντικό για το περιβάλλον να αναπτυχθούν και να επεκταθούν τα φαιοφύκη. Και ας μην ξεχνάμε ότι οι αχινοί αυξήθηκαν απότομα, όταν από διάφορα φαινόμενα, όπως τα τσουνάμι, σκοτώθηκαν τα αρπακτικά ζώα της θάλασσας και αυτοί κατάφεραν να επιβιώσουν χωρίς εχθρούς», λέει Μπράιν Τσαγιόσι Τακέντα στον Guardian. 

Αρα, ο πληθυσμός των αχινών θα πρέπει να μειωθεί δραματικά και η μοναδική λύση για να μην τους σκοτώσουμε, είναι να τους φάμε, διαφορετικά θα εξαφανίσουν τα φύκη και θα δημιουργήσουν μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην ιστορία του πλανήτη Γη. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια δηλαδή. Σούσι, αχινοσαλάτα, ριζότο ή αχινομαρονάδα, δεν έχει καμία σημασία, αυτό που μετράει είναι ο άνθρωπος να επιτεθεί στον αχινό. Και σίγουρα η συγκεκριμένη εξέλιξη θα βρει πολλούς οπαδούς υπέρ του περιβάλλοντος! 

FGG

Στην Ελλάδα 

Ωστόσο, στην Ελλάδα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ο αχινός τείνει να χαρακτηριστεί είδος προς εξαφάνιση, αφού ο πληθυσμός τους είναι αρκετά χαμηλός. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 έχει δοθεί μόλις μια άδεια για επαγγελματική αλίευση αχινού από το Τμήμα Αλιείας της Π.Ε. Χανίων, την ίδια στιγμή όμως διαπιστώνεται ότι παρουσιάζει έξαρση η παράνομη αλίευση αχινών. 

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ότι η αλίευση αχινού επιτρέπεται τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο,Αύγουστο και Δεκέμβριο και το πρόστιμο για παράνομη αλίευση φτάνει στα 4.000 ευρώ. 

Πηγή

Loader