Φεστιβάλ AfroBanana: τα επόμενα βήματα προς Zero-Waste φεστιβάλ

Φεστιβάλ AfroBanana: τα επόμενα βήματα προς Zero-Waste φεστιβάλ

Στόχος να γίνει το πρώτο zero-waste φεστιβάλ του νησιού

Με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού προγράμματος ModulAct, το AfroBanana ηγείται της προσπάθειας για βιώσιμη ανάπτυξη πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κύπρο, στοχεύοντας να γίνει το πρώτο zero-waste φεστιβάλ του νησιού.

Έχοντας ήδη εφαρμόσει καινοτόμες λύσεις που έχουν μειώσει αισθητά το αποτύπωμα του άνθρακα, το φεστιβάλ αναζητά νέους συνεργάτες για να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο βιωσιμότητας.

Επόμενα Βήματα: Συνεχίζοντας το Ταξίδι Βιωσιμότητας

1. Διεύρυνση Συνεργασιών με εμπειρογνώμονες και περιβαλλοντικούς Οργανισμούς: Η ΜΚΟ ABR (Alternative Brains Rule), διοργανωτής του AfroBanana, αναζητά συνεργάτες σε τομείς όπως διαχείριση αποβλήτων, πράσινη ενέργεια και κυκλική οικονομία. Έχοντας ήδη αναπτύξει μια φορητή πηγή ανανεώσιμης ενέργειας που τροφοδότησε φέτος, για πρώτη φορά, μία από τις μουσικές σκηνές του φεστιβάλ. Το επόμενο βήμα είναι η εξέλιξη αυτής της συσκευής ώστε να μπορεί να υποστηρίξει μεγαλύτερες μουσικές σκηνές, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν αυτόνομα και μειώνοντας τόσο τον χρόνο κατασκευής τους όσο και το κόστος παραγωγής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, η ABR αναζητά ευκαιρίες για να αναδείξει καινοτόμες προσεγγίσεις σε διάφορους τομείς, επεκτείνοντας συνεργασίες όπως αυτή με τους πρωτοπόρους του εστιατορίου “Πατρικό” και τον εφευρέτη των ηλιακών φούρνων “Fornelia”, οι οποίοι συμμετείχαν την Κυριακή του φεστιβάλ παρουσιάζοντας μια νέα εκδοχή του παραδοσιακού οφτού κλέφτικου.

2. Ενίσχυση Εκπαιδευτικών Πρωτοβουλιών: Μέσω διαδραστικών εργαστηρίων και δράσεων, το φεστιβάλ επιδιώκει να προωθήσει βιώσιμες πρακτικές και να ενισχύσει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των επισκεπτών. Η καμπάνια του, βασισμένη στη φιλοσοφία Do, Think, Imagine Green, επιδιώκει να επεκτείνει την θετική επίδραση των περιβαλλοντικών στόχων του φεστιβάλ ξεπερνώντας τα γεωγραφικά του όρια.

3. Ολοκληρωμένο Σύστημα Ανακύκλωσης και Επαναχρησιμοποίησης: το AfroBanana στοχεύει σε συνεργασίες με τοπικούς φορείς και οργανισμούς για βέλτιστη διαχείριση των υλικών και αποβλήτων, δημιουργώντας ένα πρότυπο βιωσιμότητας για άλλες εκδηλώσεις στην περιοχή.

Για παράδειγμα, φέτος, σε συνεργασία με τους Φίλους της Γης και την Green Dot, συλλέχθηκαν συνολικά 100kg πλαστικού και χαρτιού και 300kg γυαλιού.

afro

Κάλεσμα για Συνεργασίες

Το AfroBanana προσκαλεί επαγγελματίες και οργανισμούς που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και την φύση μας να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία. Εάν πιστεύετε στη δύναμη των πολιτιστικών εκδηλώσεων να φέρουν θετική αλλαγή και θέλετε να συμβάλλετε σε ένα πιο πράσινο μέλλον, επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected].

Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ που δεν προσφέρει μόνο ψυχαγωγία, αλλά και θετικό αντίκτυπο στην κοινότητα και το περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες

- Η ABR (Alternative Brains Rules) διαθέτει περισσότερα από 12 χρόνια εμπειρίας στον σχεδιασμό, στη σύλληψη και στη διαχείριση ορισμένων από των πιο καινοτόμων καλλιτεχνικών γεγονότα στην Κύπρο. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως στόχο να εμπλουτίζει την πολιτιστική και κοινωνική σκηνή μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση, έχοντας καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου ως ενας από τους σημαντικότερους διοργανωτές πολιτιστικών εμπειριών στο νησί. Στο ενεργητικό της ABR περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός και η διοργάνωση βραβευμένων εκδηλώσεων και εμπειριών όπως το Φεστιβάλ AfroBanana, το ABR in LAB, το The Wall Gallery, το Pride, το True Music Cyprus κ.ά.

-Το φεστιβάλ AfroBanana είναι ένα πολιτιστικό δρώμενο το οποίο έχει δημιουργηθεί με πρότυπο τα Community Festivals της Ευρώπης. Ο σκοπός, ήταν και είναι, μέσω του Φεστιβάλ, να δημιουργηθούν πρότυπα μιας κοινότητας η οποία εκφράζεται δημιουργικά μέσω διαφόρων ειδών τέχνης, διαδραστικών εμπειριών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων. Το φεστιβάλ τιμήθηκε για τρεις φορές με το EFFE Label, (EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe), μια πρωτοβουλία του EFA – European Festivals Association, που αναγνωρίζει τα πιο κορυφαία και εκλεκτά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ για την καλλιτεχνική ποιότητα και την επίδραση τους σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

sustainability

afro

Loader