Γεννιέται ο πλέον παγκοσμίου φήμης ζωγράφος, Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Γεννιέται ο πλέον παγκοσμίου φήμης ζωγράφος, Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Εσείς ξέρετε γιατί ο καλλιτέχνης έκοψε το αυτί του;

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ ήταν ένας Ολλανδός ζωγράφος που δεν έτυχε καμίας αναγνώρισης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα είχε πουλήσει μόνο ένα πίνακα ενόσω ήταν εν ζωή και γι’ αυτό το λόγο ήταν συναισθηματικά αλλά και οικονομικά εξαρτημένος από την οικογένειά του, η οποία πολύ συχνά τον παρακινούσε να αφήσει τη ζωγραφική, αφού πίστευε ότι ήταν ατάλαντος.

Ο Βαν Γκογκ γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 30 Μαρτίου 1853 στο ολλανδικό χωριό Ζούντερτ.

Στον Βίνσεντ δόθηκε το όνομα του παππού του, το οποίο είχε δοθεί και στο πρωτότοκο παιδί της οικογένειας, το οποίο είχε πεθάνει σε βρεφική ηλικία. Ήδη από τα πολύ νεανικά του χρόνια παρουσίασε τάσεις μελαγχολίας και πρώιμα ψυχολογικά προβλήματα.

Σε ηλικία 16 ετών και αφού είχε ήδη καταπιαστεί χωρίς επιτυχία με αρκετά επαγγέλματα, ασχολήθηκε για ένα διάστημα με το εμπόριο έργων τέχνης.

Ασχολήθηκε για ένα μικρό διάστημα με την θεολογία και μετά ξεκίνησε να παρακολουθεί τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής. Επηρεάστηκε σημαντικά από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη χρήση του χρώματος. Ο ίδιος ο βαν Γκογκ κατατάσσεται περισσότερο στους μετα-ιμπρεσιονιστές ζωγράφους. Χρησιμοποίησε συχνά τεχνικές των ιμπρεσιονιστών, αλλά διαμόρφωσε παράλληλα και ένα προσωπικό ύφος, το οποίο διακρίνεται από τη χρήση συμπληρωματικών χρωμάτων που οι ιμπρεσιονιστές αποφεύγουν. 

Το περιστατικό του αυτοτραυματισμού

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την αιτία που ο διάσημος πλέον ζωγράφος έκοψε το κάτω μέρος του μισού του αυτιού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έπειτα από μεγάλο καυγά με τον πολύ καλό του φίλο και συγκάτοικο, Πολ Γκογκέν προέβη σε αυτοακρωτηριασμό. Πηγές αναφέρουν ότι ο Γκογκέν μετά από τη μεγάλη σύγκρουση με τον Βαν Γκογκ, έφυγε από το σπίτι τους και πέρασε το βράδυ σε ξενοδοχείο. Στη συνέχεια, πιστεύεται ότι ο Βαν Γκογκ τύλιξε το αυτί του σε πετσέτα και το έδωσε σε μία πόρνη ενός οίκου ανοχής. Ωστόσο, φημολογείται ότι η συγκεκριμένη εκδοχή δεν είναι αληθινή, αφού βρέθηκαν σε γράμματα αλληλογραφίας του ότι το έδωσε σε μια νεαρή σερβιτόρα που δούλευε σε οίκο ανοχής. Η κοπέλα έδινε το περισσότερο μέρος του μισθού της σε θεραπείες δέρματος,αφού δέχτηκε σοβαρή επίθεση από λυσσασμένο σκυλί. Ο ζωγράφος με αυτή του την κίνηση,της έδινε μέρος της σάρκας του.

Μία άλλη εκδοχή αφορά τον αδελφό του, ο οποίος του είχε δηλώσει σε γράμμα ότι παντρεύεται μια γυναίκα που στο παρελθόν είχε απορρίψει τον Βαν Γκογκ και ο τελευταίος ήθελε να του τραβήξει την προσοχή με αυτή του την κίνηση. Υποστηρίζεται ότι είχε το φόβο του οικονομικού αποκλεισμού από τον αδελφό του και γι’ αυτό προέβη στην συγκεκριμένη πράξη.

Ο ζωγράφος έπασχε για πολλά χρόνια από μανιοκατάθλιψη και αλκοολισμό, παθήσεις στις οποίες οι περισσότεροι αποδίδουν τον αυτοακρωτηριασμό του, παρά τις τόσες αφορμές. 

Πηγή φωτογραφίας

Loader