“Γεννιέται” το τέρας του Φράνκενσταϊν

“Γεννιέται” το τέρας του Φράνκενσταϊν

Από τα σημαντικότερα βιβλία στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Σαν σήμερα, στις 11 Μαρτίου 1818 εκδίδεται για πρώτη φορά ο Φράνκενσταϊν της Μαίρη Σέλλεϊ.

Όπως ορίζεται στο οπισθόφυλλο της σκληρόδετης μορφής του βιβλίου του Politeianet, «Η Mary Shelley ξεκίνησε τη συγγραφή του Φρανκενστάιν σε ηλικία μόλις δεκαοκτώ ετών, όταν με τον Λόρδο Βύρωνα και τον Τζων Πολιντόρι αποφάσισαν να κάνουν μεταξύ τους έναν διαγωνισμό για το ποιος θα γράψει την καλύτερη ιστορία τρόμου. Μετά από μέρες, η δεκαοχτάχρονη Σέλλεϋ ονειρεύτηκε την ιστορία ενός επιστήμονα που, αφού δημιούργησε ζωή, ένιωσε τρόμο γι’ αυτό που είχε καταφέρει. Έτσι γεννήθηκε ο Φρανκενστάιν, ένα γοτθικό θρίλερ, μια ρομαντική ιστορία και ταυτόχρονα ένας μύθος που προειδοποιεί για τους κινδύνους της επιστήμης, όταν εκείνη επηρεάζεται από τα ανθρώπινα πάθη και την εμμονή».

Στην πλοκή πρωταγωνιστεί ο Βίκτορ Φρανκενστάιν, ο οποίος είναι κυριευμένος από την εμμονή του να δημιουργήσει ζωή από το μηδέν.  Ο ίδιος συλλέγει ανθρώπινα μέλη, ώστε να κατασκευάσει ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα, στο οποίο μεταδίδει ζωή μέσω του ηλεκτρισμού. Όμως, το κακότεχνο δημιούργημά του του προκαλεί αποτροπιασμό, κι έτσι εκείνο, συντετριμμένο από την απόρριψη του δημιουργού του, αποφασίζει να τον καταστρέψει.  Η θρυλική γοτθική ιστορία που έγινε το πιο διάσημο μυθιστόρημα τρόμου όλων των εποχών και παραμένει μια συγκλονιστική εξερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης δημιουργικότητας.

ΣΔύο αιώνες αργότερα, η ιστορία παραμένει το ίδιο, αν όχι περισσότερο συναρπαστική: δεν είναι μόνο η διαρκής επιρροή της στη σύγχρονη κουλτούρα (με τεράστιες μορφές του κινηματογράφου, από τον Μπόρις Καρλόφ μέχρι τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο να έχουν υποδυθεί το περιβόητο τέρας), αλλά και τα απορρέοντα από την πλοκή διλήμματα, ηθικά και φιλοσοφικά που έχει επιφέρει η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ο δρ Βίκτορ Φρανκενστάιν είναι ένας μεγαλομανής δημιουργός. Το Τέρας είναι το παρά φύσιν δημιούργημά του. Από τη στιγμή που παίρνει την πρώτη ανάσα μέχρι και την τελευταία… σελίδα, όλοι, δημιουργός, δημιούργημα, κοινωνία, προσπαθούν να αποδεχτούν κάτι που πιθανότατα δεν θα έπρεπε να είχε υπάρξει εξαρχής. Αξεπέραστο, τόσο από την ίδια τη Σέλεϊ, όσο και από οποιονδήποτε συγγραφέα τρόμου του 19ου αιώνα, το Φρανκενστάιν είναι η πιο σκοτεινή και γοτθική ιστορια στην παγκόσμια λογοτεχνία. 

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader