Γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μια μέρα που τονίζει την ανάγκη δράσης για ουσιαστική ισότητα

Η ημέρα είναι αφιερωμένη στους αγώνες του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα για τον εορτασμό των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών και πολιτικών επιτευγμάτων των γυναικών παγκοσμίως, ενώ παράλληλα η μέρα τονίζει την ανάγκη δράσης και αγώνα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων.

Η 8η Μαρτίου είναι μια μέρα που γυναίκες από κάθε γωνιά του πλανήτη βγαίνουν στους δρόμους για να τιμήσουν τους αγώνες που δόθηκαν, αλλά και τους αγώνες που δίνονται καθημερινά από γυναίκες για ισότητα και κατοχύρωση δικαιωμάτων. 

Δικαιώματα για σωματική ακεραιότητα και αυτονομία, να είναι ελεύθερες από σεξουαλική βία, να ψηφίζουν, να κατέχουν δημόσια αξιώματα, να συνάπτουν νομικές συμβάσεις, να έχουν ίσα δικαιώματα στο οικογενειακό δίκαιο, να δουλεύουν, να αμείβονται με δίκαιους μισθούς ή ίση αμοιβή, να έχουν αναπαραγωγικά δικαιώματα, να έχουν ιδιοκτησία, να μορφώνονται.

Το 1977, η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη - μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών. 

Ωστόσο, η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δε ξεκινά με την υιοθέτησή της από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, η αστυνομία επιτέθηκε και διέλυσε βίαια το πλήθος των λευκοντυμένων γυναικών, όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δύο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτηση τους. Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όμως, αρκετοί ερευνητές καταρρίπτουν αυτό το γεγονός ως αφορμή της καθιέρωσης της παγκόσμιας ημέρας χαρακτηρίζοντάς το, ως μύθο

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 1910, κατά τη διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη. Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Ακολούθησαν αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αλλά και της Ανατολής, ενώ το 1977 καθιερώθηκε επίσημα η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου από τον ΟΗΕ. 

international women day

Πηγή φωτογραφιών

 

Loader