H Βενεζουέλα γίνεται η πρώτη χώρα που χάνει τους παγετώνες της

H Βενεζουέλα γίνεται η πρώτη χώρα που χάνει τους παγετώνες της

Είχαν δώσει στον τελευταίο παγετώνα δέκα χρόνια ζωής το 2019

Η Βενεζουέλα, η χώρα της Νότιας Αμερικής, αν και είναι γνωστή για τις τροπικές ζούγκλες της και τα τέπουι, τα επίπεδα βουνά που είναι σαν τραπέζι, και τους τεράστιους καταρράκτες της, στα βόρεια ωστόσο της χώρας, βρίσκεται η απόληξη της οροσειράς των Άνδεων.

Συγκεκριμένα, η ψηλότερη κορυφή της Βενεζουέλας αγγίζει σχεδόν τα 5000 μέτρα

Παρότι βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό, η χώρα είχε μερικούς παγετώνες στα ψηλά βουνά της. Με την αύξηση της θερμοκρασίας οι παγετώνες άρχισαν να λιώνουν. Από τα μισά του προηγούμενου αιώνα μέχρι το 2019 χάθηκε το 98% των παγετώνων της χώρας.

Έκτοτε είχε απομείνει μόνο ένας, στην κορυφή Humboldt (4925 μέτρα). Με βάση το ρυθμό που έλιωνε, οι επιστήμονες του έδιναν μια δεκαετία ζωής.  Πριν λίγες μέρες το μέγεθος τους έφτασε να είναι τόσο μικρό, που έπαψε να θεωρείται παγετώνας. Η Βενεζουέλα έτσι έγινε η πρώτη χώρα που έχασε όλους τους παγετώνες της. 

Αν και η Γη έχει περάσει από διάφορες περιόδους κατα τις οποίες έλιωναν οι παγετώνες, αφού άλλαζε το κλίμα, η διάρκεια ήταν πολύ μεγαλύτερη. Το γεγονός των λιώσιμο των παγετώνων στη Βενεζουέλα οφείλεται στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να λιώνουν παγετώνες, πάγοι, να αυξάνεται η στάθμη της θάλασσας γεγονός που επηρεάζει άμεσα την ανθρώπινη ζωή. 

pagetwnes

 

Πηγή κειμένου - φωτογραφίας κειμένου

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader