H Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει το δικαίωμα της άμβλωσης ως συνταγματικό

H Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχυρώνει το δικαίωμα της άμβλωσης ως συνταγματικό

Mία τεράστια νίκη για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα

Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατοχύρωσε τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο σύνταγμά της τη Δευτέρα, το αποκορύφωμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε ως άμεση απάντηση στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει το Roe εναντίον Wade. (Η δικαστική απόφαση - ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ στην οποία ενέκρινε το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών γενικά να προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να προβεί σε άμβλωση).

Οι νομοθέτες και από τα δύο σώματα του γαλλικού κοινοβουλίου ψήφισαν 780 κατά 72 υπέρ του μέτρου, εκκαθαρίζοντας εύκολα την πλειοψηφία των τριών πέμπτων που απαιτείται για την τροποποίηση του γαλλικού συντάγματος.

Η ψηφοφορία της Δευτέρας, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής συγκέντρωσης βουλευτών στο Παλάτι των Βερσαλλιών, ήταν το τελευταίο βήμα στη νομοθετική διαδικασία. Η Γερουσία και η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία την τροποποίηση νωρίτερα φέτος.

Η τροπολογία αναφέρει ότι υπάρχει «εγγυημένη ελευθερία» στις αμβλώσεις στη Γαλλία. Ορισμένες ομάδες και νομοθέτες είχαν ζητήσει ισχυρότερη γλώσσα για να αποκαλέσουν ρητά την άμβλωση «δικαίωμα».

Ο πρωθυπουργός, Γκάμπριελ Ατάλ, είπε στους συγκεντρωμένους:

 «Μας στοιχειώνει η ταλαιπωρία και η μνήμη τόσων πολλών γυναικών που δεν ήταν ελεύθερες. Οφείλουμε ένα ηθικό χρέος [σε όλες τις γυναίκες που] υπέφεραν. Ας μην ξεχνάμε ότι το “τρένο” της καταπίεσης μπορεί να ξαναέρθει. Ας δράσουμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί, ότι δεν θα έρθει ποτέ σήμερα».

Και πρόσθεσε: «Λέω σε όλες τις γυναίκες εντός των συνόρων μας και πέρα ​​από αυτό, ότι σήμερα ξεκινά η εποχή ενός κόσμου ελπίδας».

Οι νομοθέτες χαιρέτησαν την κίνηση ως έναν τρόπο δημιουργίας ιστορίας για τη Γαλλία να στείλει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης στα αναπαραγωγικά δικαιώματα, με τις αμβλώσεις να απειλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και σε μέρη της Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, όπου έχουν έρθει ακροδεξιά κόμματα στην εξουσία.

Μετά την ψηφοφορία, ο Πύργος του Άιφελ φωτίστηκε με τις λέξεις «το σώμα μου, επιλογή μου».

Η Γαλλία νομιμοποίησε για πρώτη φορά τις αμβλώσεις το 1975. Η ψήφιση του μέτρου είναι μια ξεκάθαρη νίκη για τη γαλλική αριστερά, η οποία πιέζει εδώ και χρόνια να εγγυηθεί τα δικαιώματα των αμβλώσεων στο σύνταγμα. Πριν από το 2022, η κυβέρνηση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε -όπως και οι σημερινοί αντίπαλοι της τροπολογίας- ότι η κίνηση ήταν περιττή.

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Πηγή κειμένου: cnn.com, theguardian.com

Loader