Η Μαντόνα κυκλοφορεί το βίντεο του “Like a Prayer”, προκαλώντας αντιδράσεις από θρησκευτικές ομάδες και Βατικανό

Η Μαντόνα κυκλοφορεί το βίντεο του “Like a Prayer”, προκαλώντας αντιδράσεις από θρησκευτικές ομάδες και Βατικανό

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών [δείτε το βίντεο]

Το βίντεο του κομματιού της Μαντόνα “Like a Prayer” πυροδοτησε τεράστιες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από θρησκευτικές ομάδες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Βατικανού και του Πάπα. Ενθάρρυναν τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν το άλμπουμ της και τα προϊόντα της Pepsi που το προωθούσαν. Η περίοδος χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο αμφιλεγόμενες στην ιστορία της μουσικής.

Το "Like a Prayer" είναι ένα τραγούδι της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Μαντόνα. Κυκλοφόρησε ως πρώτο σινγκλ τον Μάρτιο 1989, για το τέταρτο στούντιο άλμπουμ της, “Like a Prayer”. Γραμμένο και ηχογραφημένο από τη Μαντόνα και τον Πάτρικ Λέοναρντ τον Σεπτέμβριο του 1988 στην Καλιφόρνια, συμβολίζει μια πιο καλλιτεχνική και προσωπική προσέγγιση στη σύνθεση των τραγουδιών της, αφού η Μαντόνα αισθάνθηκε ότι έπρεπε να ανταποκριθει λίγο περισσότερο και στο ενήλικο κοινό της.

Το μουσικό βίντεο του τραγουδιού απεικονίζει τη Μαντόνα ως μάρτυρα ενός φόνου λευκού κοριτσιού, από λευκούς σουπρεματιστές. Ενώ ένας μαύρος άνδρας συνελήφθη άδικα για τη δολοφονία, η Μαντόνα κρύβεται σε μια εκκλησία αναζητώντας δύναμη για να πάει να καταθέσει. Το βίντεο είναι αρκετά αινιγματικό και οι χαρακτήρες έχουν διπλό ρόλο, όπως γίνεται και στο τραγούδι. Απεικονίζει διάφορα Καθολικά σύμβολα, όπως στίγματα, καύση μεγάλων σταυρών σε στυλ Κου Κλουξ Κλαν, ενώ ονειρεύεται ότι φιλάει έναν μαύρο άγιο. Μετά την κυκλοφορία του το Βατικανό καταδίκασε το βίντεο, ενώ οικογένειες και θρησκευτικές ομάδες διαμαρτυρήθηκαν για τη μετάδοση του. Άρχισαν να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της Pepsi, που χρησιμοποίησαν το τραγούδι για την προώθηση του. Το συμβόλαιο μεταξύ της Μαντόνα με την Pepsi τελικά ακυρώθηκε, παρόλο που επέτρεψαν να κρατήσει την αμοιβή της.

Μάλιστα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ ενεπλάκη στη διαμάχη και ενθάρρυνε τους οπαδούς του να μποϊκοτάρουν την τραγουδίστρια στην Ιταλία. Διαμαρτυρίες από μια μικρή καθολική οργάνωση στη χώρα ώθησαν το ιταλικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο «RAI» και τη δισκογραφική εταιρεία «WEA» της Μαντόνα να μη μεταδίδουν το βίντεο εκεί. Η Μαντόνα δήλωσε προς υπεράσπισή της ότι “Η τέχνη πρέπει να είναι αμφιλεγόμενη”.

Το βίντεο θεωρείται ένα από τα καλύτερα της δεκαετίας του 1980 αλλά και όλων των εποχών.

Δείτε το βίντεο εδώ

Πηγή φωτογραφίας

Loader