Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ συμμετείχε σε καθαρισμό της παραλίας ΚΟΤ στην Λάρνακα

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ συμμετείχε σε καθαρισμό της παραλίας ΚΟΤ στην Λάρνακα

Από τον καθαρισμό της παραλίας συγκεντρώθηκαν 23 κιλά σκουπίδια και περισσότερα από 800 αποτσίγαρα.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ συμμετείχε το περασμένο Σάββατο σε καθαρισμό της παραλίας ΚΟΤ στην Λάρνακα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον καθαρισμό των ακτών. Τον καθαρισμό της παραλίας διοργάνωση η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΑΚΤΗ.

Η κ. Γκάρμπερ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως σήμερα είναι η Διεθνής Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών και γι` αυτό βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στον καθαρισμό των ακτών.

«Φυσικά, τα πλαστικά στους ωκεανούς είναι ένα τεράστιο ζήτημα και κάτι για το οποίο νοιάζομαι ιδιαίτερα προσωπικά και αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα της Κυβέρνησης Μπάιντεν», είπε η κ. Γκάρμπερ.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στον ωκεανό παρά ψάρια και ότι κάθε χρόνο περίπου 8 – 10 εκατ. πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν στον ωκεανό.

Η διαχείριση των αποβλήτων, σημείωσε η κ. Γκάρμπερ, «είναι πράγματι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη πηγή του», προσθέτοντας ότι «δεν έχει να κάνει μόνο με τον καθαρισμό της παραλίας, αλλά και με το τι κάνουμε όλοι μας κάθε μέρα για να διασφαλίσουμε ότι μειώνουμε τον αριθμό των πλαστικών μιας χρήσης, ότι έχουμε συναίσθηση των αποβλήτων που ρίχνουμε στο περιβάλλον, γιατί όλα καταλήγουν στον ωκεανό».

«Αυτό επηρεάζει το οικοσύστημά μας, επηρεάζει κατά πολύ τον κόσμο στον οποίο ζούμε, επηρεάζει επίσης την τροφική αλυσίδα μας», είπε, σημειώνοντας ότι πολλά ψάρια έχουν πλαστικά στο στομάχι τους γιατί το πλαστικό δεν διαλύεται ποτέ πλήρως αλλά διασπάται σε πολύ μικρά κομματάκια. «Δεν γνωρίζουμε πως μας επηρεάζει αυτό αλλά γνωρίζουμε ότι έχει αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον και την βιοποικιλότητα των θαλασσών», πρόσθεσε.

Η Πρεσβεία είναι περήφανη που μαζί με την ΑΚΤΗ σήμερα λαμβάνει μέρος σε αυτό τον καθαρισμό, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που καταβάλλεται προσπάθεια να γίνεται κάθε χρόνο.

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ εξήρε επίσης το γεγονός ότι εθελοντές «ήρθαν να καθαρίσουν την παραλία, να βοηθήσουν για να μην καταλήξουν πλαστικά απόβλητα στον ωκεανό και να σταματήσουν την ρύπανση προτού καταστεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα για όλους μας».

Η Ξένια Λοϊζίδου, Πρέσβειρα των Ακτών της Μεσογείου του ΟΗΕ για το 2021, εκ μέρους της ΑΚΤΗΣ δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον καθαρισμό των ακτών και είναι η δεύτερη χρονιά που την γιορτάζουμε με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο. Ευχαρίστησε την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ για την υποστήριξη.

 

ηδηδη

 

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ακτών έχουμε και την δράση της ΑΚΤΗΣ #potavristou η οποία φέτος υποστηρίζεται από το  Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και εφαρμόζεται διεθνώς αφού έχουμε λάβει ενημέρωση ότι υλοποιείται το  #potavristou σε πάνω από 20 χώρες μέχρι στιγμής.

«Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε δράσεις που να ευαισθητοποιούν όλους μας για το πόσο σημαντική είναι η διαχείριση των απορριμμάτων των σκουπιδιών», είπε η κ. Λοϊζίδου. Είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε, να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε κάνει τις θάλασσες και των πλανήτη μας χωματερές και ότι πρέπει να σταματήσουμε να ρίχνουμε σκουπίδια ελεύθερα στην φύση.

Από τον καθαρισμό της παραλίας συγκεντρώθηκαν 23 κιλά σκουπίδια και περισσότερα από 800 αποτσίγαρα


Διάβασε και αυτό, συσχετίζεται:

Potavristou για μάζεμα των σκουπιδιών από τις παραλίες μας!


 

Loader