Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο: Οι Άγιοι Ομολογητές γέμισαν χαρά και ζωή

Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο: Οι Άγιοι Ομολογητές γέμισαν χαρά και ζωή

Η γειτονιά μετατράπηκε σε μια ζώνη παιχνιδιού

Το περασμένο Σάββατο, 21/09, η ιστορική γειτονιά των Αγίων Ομολογητών γέμισε ζωή.

Η γειτονιά μετατράπηκε σε μια ζώνη παιχνιδιού από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να την απολαύσουν χωρίς αυτοκίνητα! Ποδηλάτες, πεζοί και οικογένειες κατέκλυσαν τους δρόμους, συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες, αφήνοντας στην άκρη τα αυτοκίνητα και υιοθετώντας έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής.

laou laou

Μικροί και μεγάλοι ζωγράφισαν, σχεδίασαν, έπαιξαν μπάλα, σκάκι, βασιλέα…περπάτησαν μαθαίνοντας την ιστορία των Αγίων Ομολογητών, άκουσαν ποίηση, μουσική και διασκέδασαν στους δρόμους με πλήθος δράσεων. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, ο οποίος πήρε την ευκαιρία να παίξει κι’ αυτός στον δρόμο, ανταλλάζοντας μπαλιές αλλά και ιδέες για το μέλλον της γειτονιάς σε σχετικό εργαστήρι του τοπικού οργανισμού OPU (Organisation for Positive Urbanism). Επιπλέον περιηγήθηκε τον πολυχώρο ResArt, το ARTos, τη σχολή Αιγαία και το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών, που άνοιξαν τις πόρτες τους για την ημέρα.

Από το πρωί κυριάρχησαν τα ποδήλατα στη γειτονιά, με την άφιξη της ποδηλατικής διαδρομής μέσω γραμμικού. Το απόγευμα μια μεγάλη ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Ολλανδού πρέσβη, Wouter Plomp, ποδηλάτισε προς την εκδήλωση Πάμε Καϊμακλί, διασχίζοντας τη Λευκωσία άνετα και ανέμελα. Πολλοί δοκίμασαν εναλλακτικά μέσα, όπως σκούτερ και ποδήλατα, που διέθεσαν οι εταιρίες Bolt και Nextbike δωρεάν στην περιοχή. 

Παράλληλα περίπου 100 επιβάτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το καινούριο 100% ηλεκτρικό λεωφορείο που διέθεσε η Cyprus Public Transport για να μεταφέρει επισκέπτες στη γειτονιά, απολαμβάνοντας την ποίηση και διηγήσεις του συγγραφέα Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη διαδρομή. 

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν εξαιρετικά θετική. Τα σχόλια επικεντρώθηκαν στην ανθρώπινη επαφή που ενθαρρύνει μια γειτονιά χωρίς αυτοκίνητα, με χαρακτηριστική φράση: “Νιώθει όλος ο κόσμος πιο ανοιχτός ξαφνικά με την πολύ απλή κίνηση του να φύγεις τα αυτοκίνητα από τους δρόμους”. Ο πρώην αρχηγός της εθνικής καλαθόσφαιρας, Αντρέας Πηλαβάς, που διασκέδασε μικρούς και μεγάλους με διαγωνισμό καλαθιού, δήλωσε: “Γελάσαμε και παίξαμε χωρίς αυτοκίνητα. Ο χώρος ήταν δικός μας! Κι ελπίζω αυτό το Σάββατο και κάθε Σάββατο (ή κάθε Κυριακή) να έχουμε αυτή την ευκαιρία να κλείνουν οι δρόμοι και ώστε ο κόσμος να βγαίνει έξω και να χαίρεται τις γειτονιές”. 

Πολλοί εξέφρασαν την επιθυμία να επαναληφθούν τέτοιες δράσεις, αγκαλιάζοντας την ιδέα μιας πιο βιώσιμης και φιλικής γειτονιάς. Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται προς τους κατοίκους, τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις της περιοχής για τη στήριξη και τη συμμετοχή τους σε αυτή τη γιορτή. Ήταν μια υπέροχη μέρα, με ρυθμούς "Λάου :Λάου", που έφερε τη γειτονιά κοντά και τη γέμισε ζωή και παιχνίδι.

Για περισσότερες πληροφορίες, ακολουθείστε “sustainablemobility.cy" και “opu_collective” στο Instagram, “sustainablemobility.cy” και “opucollective” Facebook. 

Αυτή η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο διοργανώθηκε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου 2024).

Διοργανωτές: 

Συμβούλιο Προώθησης Χρήσης Ποδηλάτου

Δήμος Λευκωσίας

OPU (Organisation for Positive Urbanism)

Υποστηρικτές: 

Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Τμήμα Δημοσίων Έργων

Κλάδος Βιώσιμης Κινητικότητας

Embassy of the Netherlands in Cyprus

Cyprus Public Transport

Smart Nicosia

Nextbike 

Bolt

Loader