Αυτός ο άνθρωπος προσβάλλει τη χριστιανική πίστη

Αυτός ο άνθρωπος προσβάλλει τη χριστιανική πίστη

Είτε είσαι θρησκευόμενο άτομο είτε όχι, δεν αξίζει να τον ακους

Guest star, γράφει ο Μιχάλης Κίττος

«Ξέρεις πόσες ημέρες με είχανε απάνω στο σταυρό και με χτυπούσανε οι [δημοσιογράφοι]; 40 ολόκληρες μέρες». – Νεόφυτος

Εδώ βλέπουμε τον παραλληλισμό της σταύρωσης του Χριστού με την κριτική που έκαναν τα ΜΜΕ για τις επιστημονικά αβάσιμες δηλώσεις του Νεοφύτου. Ας πάμε να δούμε λίγο αυτόν τον άνθρωπο με το σύνδρομο του μεσσία.

Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες για να εξηγήσω από που αναδύεται το θέμα που θα αναλύσω. Αρκεί να αναφέρω τις λέξεις ‘Μητροπολίτης Μόρφου’, ‘ομοφυλόφιλη δυσοσμία’, ‘πρωκτικό σεξ=ομοφυλοφιλία’, και ‘οι αξίες της νότιας Κύπρου εκφυλίστηκαν λόγω των προσφύγων του ‘74’. Σχεδόν όλοι έχουμε ακούσει τις επίμαχες δηλώσεις του, και όσοι δεν τις ακούσατε, υπάρχουν ολόκληρες οι ομιλίες του στο youtube στο κανάλι ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΟΡΦΟΥ. 

Γιατί αξίζει να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό (πάλι);

Για δύο κυρίους λόγους. Πρώτον, τείνουμε να είμαστε ένας λαός που ξεχνά. Αρά μία υπενθύμιση δεν βλάπτει. Και δεύτερον, επειδή κάποιοι θα βιαστούν να με κατηγορήσουν ότι είμαι εχθρός της εκκλησίας ο λόγος που γράφω για αυτό είναι εξ αφορμής της πρόσφατης συνέντευξης του Νεόφυτου στην Cyprus Times (07/12/2019).

Καταρχάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Νεόφυτος δεν διστάζει να επαναλαμβάνει συνεχώς το ότι ό,τι λέει, δεν το λέει αυτός αλλά το λένε οι άγιοι Πορφύριος, Παΐσιος, κλπ. Με αυτό τον γελοίο τρόπο μπορεί να πει ό,τι θέλει χωρίς τον φόβο νομικής αγωγής ή δίωξης για ρητορική μίσους. Φαίνεται ότι κάτι έμαθε από τα 10 minutes of fame που είχε. Οι συναντήσεις με τον δικηγόρο  φάνηκαν κερδοφόρες.  

Και αυτή η νοοτροπία του ‘κρύβομαι πίσω από πράγματα που είπαν οι άλλοι’ αν και τα ασπάζεται, αφού τα προωθεί, φανερώνει ότι όλο αυτό το ‘έχω θάρρος και τα λέω, ο Μόρφου τολμά να μιλά’ τελικά είναι η δειλία μασκαρεμένη. Μπορεί να μην υπάρχει θέμα νομικής φαυλότητας. Υπάρχει όμως θέμα ηθικής.

Ο Μόρφου, η επιστήμη…

Αστείο και άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ο Νεόφυτος, στην πολλοστή προσπάθεια του να πει ότι η ομιλία του δόθηκε στο κοινό αποσπασματικά για λόγους διαστρέβλωσης και για να σώσει οτιδήποτε κι’ αν σώζεται, μιλάει για το ‘γονιδίωμα’ και το DNA. Και ερωτώ: Αφού κύριε Νεόφυτε έχεις την πρόσβαση στην επιστήμη και τις σύγχρονες έρευνες, γιατί την χρησιμοποιείς μόνο για να υποστηρίξεις τα λεγόμενα σου;

Ένα από τα θετικά της επιστήμης είναι ότι είναι αμερόληπτη. Η συμβουλή μου είναι αφού χρησιμοποιείς εν μέρει την επιστήμη, μην την χρησιμοποιείς αποσπασματικά . Ή θα πράττουμε με γνώμονα την επιστήμη ή θα την αφήνουμε στην ησυχία της και θα συνεχίζουμε να λέμε την αβάσιμη άποψη μας για ομοφυλοφίλους, πρωκτικά σεξ, εκφυλισμό αξιών κλπ.. Και τα δύο δεν γίνεται. 

…και οι αντιφάσεις

Ο ίδιος ο Μόρφου, στην πρόσφατη συνέντευξη του, λέει ότι μας μεταφέρει τις απόψεις των αγίων. Ακριβώς μετά λέει ότι αν ρωτήσεις τους διαφόρους με εκκλησιαστικό αξίωμα, ο καθένας θα σου πει και κάτι άλλο. Δηλαδή υπαινίσσεται ότι δεν πρέπει να ακούμε τον καθένα με εκκλησιαστικό αξίωμα αλλά, όπως είπε ο ίδιος, “Στην εκκλησία ακούμε τι λένε οι Αγίοι”. Αυτό αξίζει να το αναλύσουμε χρησιμοποιώντας τυπική φιλοσοφική λογική:

  • Μην ακούτε την άποψη του Νεόφυτου ή του αρχιεπισκόπου ή οποιουδήποτε άλλου με αξίωμα στη εκκλησία, άρα μην ακούτε την εκκλησία (σαν οργανισμό) αλλά να ακούτε τους αγίους που τα λένε
  • Είναι η ίδια η εκκλησία (σαν οργανισμός) που ορίζει ποιος είναι άγιος.
  • Άρα, μην εμπιστεύεστε την εκκλησία (σαν οργανισμό) αλλά να εμπιστεύεστε την εκκλησία (σαν οργανισμό)

Αυτή είναι μία από τις πολλές αντιφάσεις που αναδύονται από τα λεγόμενα του Νεόφυτου. Και, ως γνωστό, οι αντιφάσεις παραπέμπουν σε έλλειψη νοήματος. Άρα πολλές δηλώσεις του Νεόφυτου στερούνται νοήματος, είναι α-νόητες.

Αυτός ο άνθρωπος, όπως και ο αρχιεπίσκοπος ‘ο-Θεός-δεν-σώζει-κανένα-δωρεάν’ Χρυσόστομος, προσβάλλει την χριστιανική πίστη και αποτελεί ντροπή για αυτή. Πώς μπορείτε να δέχεστε τον εξευτελισμό της θρησκείας που γίνεται μπροστά στα μάτια σας;

Και για να κλείσουμε

Οι ίδιοι οι ρασοφόροι διαφωνούν μεταξύ τους. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι, όχι μόνο δεν πρέπει να τους πιστεύεις όλους βασισμένος/η στο ότι έχουν κάποιο εκκλησιαστικό αξίωμα, αλλά ότι και να θέλεις να τους πιστέψεις όλους δεν μπορείς λόγω των αντιφατικών τους γνωμών.

Θα μπορούσα να πω κι άλλα για αυτά που είπε ο Νεόφυτος, όπως π.χ. για τη νέα τάξη πραγμάτων που προσπαθεί να φιμώσει απόψεις (ξεχνώντας ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η ελευθερία της έκφρασης απολαμβάνει τα πιο πολλά δικαιώματα που είχε ποτέ) ή για την διαστρεβλωμένη άποψη που έχει για αυτή ή για την γελοία μουσική υπόκρουση στην αρχή και στο τέλος της συνέντευξης, αλλά κάπου πρέπει βάλουμε και μια τελεία.

Κλείνοντας, ο Νεόφυτος είπε κάτι σοφό: “Ο αγιασμένος άνθρωπος έχει μια μεγάλη αρετή: την αρετή της διάκρισης και της σιωπής”. Άρα το γεγονός ότι ο Νεόφυτος δεν σιωπά πρέπει να μας λέει κάτι, έτσι;

Loader