Fact Checking: Μύθοι και αλήθειες για την Κίνα

Fact Checking: Μύθοι και αλήθειες για την Κίνα

Από τη Λάρνακα στο Ντουμπάι και από εκεί στο Πεκίνο, ο δρόμος είναι μακρύς

Γράφει η Πέγκυ Σπινέλη

Η απόσταση που χωρίζει την Κίνα από την Κύπρο είναι αρκετή ώστε η πραγματικότητα της Κίνας, να φτάνει στην Κύπρο εμπλουτισμένη με πολλά ή πάμπολλα στοιχεία φαντασίας.

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Κίνα, θα σε συμβουλεύσουν να πάρεις μαζί σου ρολό υγείας, γιατί τάχα μου στην Κίνα αφοδεύουν μεν, αλλά δεν σκουπίζονται δε. FAKE. Και χέζουν και σκουπίζονται. Ως εκ τούτου, αν αποφασίσετε να πάτε στην Κίνα μην γεμίσετε τη βαλίτσα σας με ρολά υγείας. Δεν θα τα χρειαστείτε.

Καθώς για τους Κυπρίους, το θέμα της αφόδευσης είναι πολύ σημαντικό, ενδεχομένως να σας ενημερώσουν επίσης, πως οι Κινέζοι σνομπάρουν τις χέστρες και επιλέγουν τις τρύπες στο έδαφος, κοινώς τις τούρκικες τουαλέτες. Η αλήθεια είναι πως από τη σύντομη επίσκεψή μου στην Κίνα σε δύο επαρχίες, δεν μπορώ να εκφέρω μία και μόνο θέση. TRUE & FALSE. Στα ξενοδοχεία ανεξαρτήτως πόλεως, οι τουαλέτες είχαν κάθισμα. Στις δημόσιες υπηρεσίες και κτήρια, υπήρχαν τόσο καθίσματα όσο και squat toilets όπως μου τις ανέφεραν γιατί ναι, ρώτησα και αυτό ονομάζεται διερευνητική δημοσιογραφία! Σε -όχι τουριστικό εστιατόριο- του Πεκίνο, υπήρχε η επιλογή. Σε απομακρυσμένη, αγροτική περιοχή, υπήρξε μόνο squat τουαλέτα, στην οποία όμως υπήρχε τόσο ρολό, όσο και ντουζιέρα. Ως εκ τούτου, μην ανησυχείτε πως δεν θα αφοδεύσετε, απλώς δεν θα χρειαστεί να πάρετε την εφημερίδα στον απώπατο. Αν είστε δε δυσκοίλιοι και χρειάζεστε τον χρόνο σας, τότε το squat θα έχει αποτέλεσμα!

gsdgsgh

Κάποιοι θα σας συμβουλεύσουν να πάρετε μαζί σας υγρά μαντηλάκια και αντισηπτικό. Εναπόκειται σε εσένα και τον βαθμό ocd σου αγαπημένε αναγνώστη. Αν στην καθημερινή σας ζωή στο χρυσοπράσινο φύλλο, ολημερίς σκουπίζετε τα χεράκια με salustar και πειτάτε sterillium κάθε 15 δευτερόλεπτα, τότε δεν υπάρχει λόγος να στερηθείτε εις την αλλοδαπή αυτή σας τη συνήθεια. Αν όμως σας παραλάλησαν πως στην Κίνα οι υγειονομικές συνθήκες είναι 50 χρόνια πίσω, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. FAKE και αυτή η πληροφορία. Στην πρωτεύουσα αλλά και στα μεγάλα ξενοδοχεία, όπου και αν βρίσκονται αυτά, οι υγεινομικές συνθήκες είναι Υ ΠΟ ΔΕΙ ΓΜΑ ΤΙ ΚΕΣ. Γάντια, καπέλα αλλά και προστατευτικά κάτω από το στόμα των chefs θα δεις σε όλα τα ξενοδοχεία. Ζεματιστές υφασμάτινες πετσέτες θα σας δώσουν στην τελευταία απομακρυσμένη ταϊοφυτεία. Μην έχετε έγνοια.

gasgaga

Ακόμη μία συμβουλή που μου έδωσαν πριν το ταξίδι μου στην Κίνα, αφορούσε και πάλι το θέμα της καθαριότητας, αυτή τη φορά της καθαρότητας του περιβάλλοντος. Η αλήθεια είναι πως λιγότερο στο Πεκίνο, αλλά σαφώς περισσότερο στην Chengdu, ο αέρας δεν ήταν ο πιο καθαρός και φρέσκος. Καθότι δεν είμαι πιο ευαίσθητος άνθρωπος του κόσμου, δεν είχα πολλές ενοχλήσεις, συνταξιδιώτες μου όμως ταλαιπωρήθηκαν. Οπότε TRUE ο ισχυρισμός για την καθαρότητα του αέρα ΟΜΩΣ θέλω να ανεφέρω πως δεν έχω δει πιο καθαρές πόλεις από το -19 εκατομμυρίων κατοίκων- Πεκίνο και -το 8 εκατομμυρίων κατοίκων- Chengdu. Στους δρόμους δεν υπάρχουν σκουπίδια, ούτε για αστείο. Καθαρίζουν τους δρόμους, τα πάρκα, πεζοδρόμια και δημόσιους χώρους συνεχώς. Είδα οδοκαθαριστή με το σφουγγαράκι να πλένει τη βάση του κάδου απορριμάτων στο δρόμο. Εννοώ ρισπέκτ. Σε αντίθεση με την Κύπρο, όπου το hashtag #TrashLand_Cyprus θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε φωτογραφία και mention τον δήμο ή την κοινότητα και τους δημοσίους άρχοντες, στην πολυπληθέστατη χώρα Κίνα, η καθαριότητα είναι μεγάλη αρχοντιά!

“Φτού σου να μη σε ματιάξω”, μου είπαν χαριτολογώντας κάποιοι, αλλά δεν έπιασα το υπονοούμενο εξαρχής. Οι κινέζοι φτύνουν. Όχι για να μην ματιάξουν όπως κάνει η μάνα μου και η θειά σου. Φτύνουν ροχάλες όπου βρεθούν. Κι όταν λέω όπου βρεθούν, εννοώ, όπου βρεθούν. Στην Chengdu, μέσα σε μία από τις πολλές αντιπροσωπίες της Tesla, κύριος αγνώστων λοιπών στοιχείων, εναπόθεσε τη ρέχα του, στο γυαλιστερό μάρμαρο δίπλα στο κόκκινο Tesla model S, αξίας περίπου 80.000 αμερικανικών δολαρίων. Οπότε TRUE.

Όταν τα 1,78 μου εκατοστά, ανακοίνωσαν πως θα επισκεφτούν την Κίνα, η πλειοψηφία των Κυπρίων -που δεν είναι και κοντοχωριανοί του Mark Eaton, έκαναν διάφορα σχόλια αναφορικά με το ύψος των κινέζων. Θα ήθελα οριστικά και αμετάκλητα να δηλώσω πως αυτή η εντύπωση είναι FAKE, λανθασμένη και αποτελεί ανυπόστατη εκτίμηση πως πρόκειται για κοντό λαό. Δεν είναι όλοι Yao Ming, αλλά εν έτη 2019 καλομελέτα 2020, ας ξεπεράσουμε τα εκατοστά που μετρά το πλάσμα και αντίστοιχες λομπροζικές θεωρήσεις! Αρκετά!

zvzvzvz

 

Loader