Χάρη Γεωργιάδη πες μας ένα ψέμα

Χάρη Γεωργιάδη πες μας ένα ψέμα

Δεν θέλουμε άλλες αλήθειες

Στα χρόνια που παρακολουθώ τον δημόσιο Χάρη Γεωργιάδη έχω εντοπίσει δύο πράγματα που μπορώ να πω με σιγουριά για τον πολιτικό. Το πρώτο είναι ότι με εκνευρίζουν απύθμενα οι εναλλαγές από παύση σε ρητορικό ερώτημα στις δηλώσεις του (αλλά αυτό είναι δικό μου πρόβλημα) και το δεύτερο είναι ότι πίσω απ’ τις δηλώσεις του συνήθως κρύβονται αλήθειες (πράγμα που μπορεί να καταστεί πρόβλημα για περισσότερους ανθρώπους). 

Ο Χάρης ως ΥΠΟΙΚ ανέκαθεν είχε, απ’ τον καιρό που μας εμφανίστηκε, την τάση να πιπιλάει τις πολιτικές του προθέσεις και να προετοιμάζει το έδαφος για τις πλείστες αποφάσεις του Υπουργείου του. Θα πρέπει να του το πιστώσουμε, ότι αυτό που θα πει, θα το κάνει. Αν μας αρέσει ή όχι είναι βγαλμένο από άλλο παραμύθι. 

Τα σχετικά για τον κατώτατο μισθό, τα προλόγισε εδώ και χρόνια. Πιο πρόσφατα, Σεπτέμβριο του '17, είχε δηλώσει ότι ο κατώτατος στην Κύπρο είναι πολύ υψηλός. Ένα χρόνο αργότερα, Οκτώβριο του '18, αρκέστηκε να δηλώσει θετικός για τη θέσπιση του κατώτατου μισθού, φθάσαμε Αύγουστο του '19 κι απ' τις αμμουδιές της χώρας διαβάσαμε ότι "επιβάλλεται να καθιερωθεί ο κατώτατος μισθός". 

Ο κατώτατος στην Κύπρο (που αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο για κάποια επαγγέλματα) θα καθιερωθεί. Το καταλάβαμε. 

Γι' αυτό και πριν από λίγες ημέρες, ο Χάρης θεώρησε σωστό να μας βεβαιώσει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με τεχνοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια (γίνεται chic η οποιαδήποτε δήλωση/πρόθεσή σου όταν βάζεις αυτό το ντούο των λέξεων μαζί). 

Στην τελευταία του δήλωση δε, πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και ικανοποιητικός και να μην έχουμε ψευδαισθήσεις. 

Κάπου εδώ κολλήσαμε. 

Γιατί η ρητορική γύρω από τον κατώτατο δεν γίνεται τόσο για το εάν πρέπει να υπάρχει ως θεσμός, αλλά για το ύψος που αυτός πρέπει να έχει. Κι επειδή, εξ όσων γνωρίζουμε, ό,τι πει ο Χάρης το κάνει, την τελευταία του δήλωση την κρατάμε με την ελπίδα ότι δεν αποτελεί και υπόσχεση.   

Η “ικανοποίηση” αφορά, εξάλλου, σε ένα αίσθημα σχετικό. Άλλος μπορεί να θέλει να του περισσεύουν για το δάνειο της Maserati και άλλος για ακόμα ένα καρβέλι ψωμί. 

Τον Ιανουάριο του 2019 στην Ελλάδα ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ (μικτά) κάτι που δεν γνωρίζουμε ακόμα (τεχνοκρατικά και επιστημονικά) εάν άφησε “ικανοποιημένους” τους εργαζόμενους για οκτώ και πλέον ώρες ημερησίως. 

Το σημαντικό είναι τα τεχνοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια που θα καθιερώσουν αυτόν τον γέριμο τον κατώτατο μισθό να έχουν μία άλφα σχέση με την πραγματική ζωή. 

Την ζωή σε μία χώρα όπου το μονάρι, αν δεν είναι τρώγλη, νοικιάζεται στα €400, η βενζίνη και το σουπερμάρκετ είναι ακριβούτσικα γιατί η Κύπρος κείται μακράν λόγω της θάλασσας που την περιβάλλει, η δημόσια παιδεία χρειάζεται δεκανίκια και φροντιστήρια για να κάνει τη δουλειά της και η δημόσια υγεία βάζει ραντεβού για το επείγον σου δύο μήνες μετά. Ηλεκτρισμός στα ύψη, τηλεπικοινωνίες επίσης, under the table προώθηση του πολύ-μοντέρνου-για-να-πεθάνει freelancing και των αθάνατων "μαύρων" που δεν μετριούνται στους δείχτες. 

Όταν μετροφυλλώ το περιοδικό Science, και χωρίς να θέλω να το παίξω ξερόλας, γουστάρω όταν διαβάζω γι' αυτό το μέρος του εγκεφάλου που το αποκαλούν «κέντρο ανταμοιβής». Χωρίς να είμαι σε θέση να αντιληφθώ τι δουλειά κάνουν ακριβώς αυτοί οι πυρήνες του µεσεγκεφάλου και ο προµετωπιαίος φλοιός, μ’ αρέσει ως ονομασία: Κέντρο ανταμοιβής. 

Πίσω στον ΥΠΟΙΚ που, πως τα παίρνει, πως τα φέρνει, αυτό που θα τάξει το υλοποιεί, θα προτιμούσα στην τελευταία του δήλωση, αντί για την αλήθεια του να μας έλεγε, ξερωγώ, ένα ψέμα: “Ο κατώτατος μισθός, που θα αποφασιστεί με τεχνοκρατικά και επιστημονικά κριτήρια, θα είναι ικανοποιητικός”. Έτσι, για να δουλέψει στιγμιαία τούτο το Κέντρο Ανταμοιβής. 

Στην αναμονή για τα νούμερα που θα καθορίσουν πόσα θα πουλάει ο καθένας την εργασία του και, στην τελική, τι μπορεί να αποκτήσει μ' αυτό το ποσό αφού είναι για αγοραπωλησίες που μιλάμε.  

Στην αναμονή χωρίς ψευδαισθήσεις, όπως μας έχει προτείνει κι ο Υπουργός που λέει αλήθειες.

Εξάλλου, πάντοτε μπορείς να επιστρέψεις στο εφηβικό σου δωμάτιο, να σου μαγειρεύει και να σου πλένει η μάνα σου. Αυτή η ανάπτυξη, μπορεί να περιμένει. 

Loader