Η Adele είναι μια χαρά. Το πρόβλημα είμαστε εμείς

Η Adele είναι μια χαρά. Το πρόβλημα είμαστε εμείς

Είναι μια τραγουδίστρια που συνήθως σπάει το ίντερνετ για τους σωστούς λόγους (χάρη στα τραγούδια και την τρομερή φωνή της). Όλα αυτά μέχρι που η Adele πόσταρε μια φωτογραφία της στο instagram και από προχθες, βρεθήκαμε να συζητάμε όχι μόνο την πανδημία αλλά κυρίως, το βάρος της

Στη φωτογραφία των γενεθλίων της, η τραγουδίστρια φοράει ένα μαύρο φόρεμα και η σημαντική διαφορά σε σχέση με την εικόνα της Adele που ξέραμε είναι η εμφανής απώλεια βάρους της. Και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που συμβαίνει ασφαλώς όταν αλλάζει η εξωτερική εμφάνιση μιας διάσημης γυναίκας; Έκρηξη στο σύμπαν, ένας κακός χαμός σε όλο το ίντερνετ. 

Τι κι αν το μήνυμα της φωτογραφίας ήταν οι ευχαριστίες της Adele προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται ακούραστα εν μέσω της πανδημίας;  Ξεκίνησαν να ρέουν στην αρχή τα emojis φωτιά και τα κομπλιμέντα - “Μπράβο Adele, τι καταπληκτική μεταμόρφωση”, “σίγουρα αισθάνεσαι καλύτερα από ποτέ!”, “δούλεψες τόσο σκληρά για να φτάσεις σ’αυτό το αποτέλεσμα, είμαι τόσο χαρούμενη που βρήκες τον σκοπό σου αν και φυσικά θέλω να σου πω ότι για εμένα ήσουν πάντοτε πανέμορφη και sexy”. 

Κι ύστερα ήρθαν οι κριτικές στα καλά σχόλια και μετά οι κριτικές πάνω στις κριτικές σαν να άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου. Κάναμε το σώμα της Adele μια αρένα μέσα στην οποία βγήκε ο καθένας να πει το μακρύ και το κοντό του. Πολλά τα ερωτήματα και ελάχιστη συναίσθηση για το γεγονός ότι επι της αρχής, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετείται για το τι είναι σωστό και τι όχι για τον σωματότυπο μιας οποιασδήποτε γυναίκας. 

Το προβληματικό στην όλη ιστορία δεν είναι αν η Adele είναι το ίδιο όμορφη με λίγα ή περισσότερα κιλά

Η Adele ήταν ανέκαθεν υπέροχη, οπότε με το να επικροτούμε την απώλεια βάρους της ως ένα κάποιου είδους μεγάλο επίτευγμα, συντηρούμε τελικά το καταπιεστικό αφήγημα που λέει ότι η κάθε γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να είναι αδύνατη, αλλιώς έχει αποτύχει, φωνάζουν οι μεν. Από την άλλη, τι πιο ωραίο από το να εισπράξεις ένα (ή χιλιάδες στην περίπτωση της Adele κομπλιμέντα) για τη νέα σου εμφάνιση χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε προσωπική σου αποτυχία να υποστηρίξεις το ‘all bodies are good bodies’;

Οι έννοιες των όρων fat phobia και fat shaming δεν υπάρχουν για να προβάλλουν πάνω στην Adele οι όποιοι επικριτές, την υποτιθέμενη ‘αποτυχία’ της να τους ενστερνιστεί επειδή η ίδια αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη αλλαγή στο δικό της σώμα. Και το προβληματικό στην όλη ιστορία, δεν είναι αν η Adele είναι το ίδιο όμορφη με λίγα ή περισσότερα κιλά, αλλά η εμμονή του πλανήτη να τοποθετηθεί επ’ αυτού επιλέγοντας κάποιο στρατόπεδο, θεωρώντας κιόλας ότι έχει το δικαίωμα να το κάνει. Ε δεν έχει.  

Loader