Η Ξένια, η Σάβια και ο ακούσιος σεξισμός των ΜΜΕ

Η Ξένια, η Σάβια και ο ακούσιος σεξισμός των ΜΜΕ

Να γιατί δεν θα ξεκολλήσουμε ποτέ από ανόητες προκαταλήψεις, παρωχημένα στερεότυπα και σεξιστικές αντιλήψεις

Να γιατί δεν θα ξεκολλήσουμε ποτέ από ανόητες προκαταλήψεις, παρωχημένα στερεότυπα και σεξιστικές αντιλήψεις. Το καταλαβαίνεις από τα πιο απλά πράγματα. Όπως, ας πούμε, το να μεταφέρεις την είδηση για την ορκωμοσία τριών νέων βουλευτών όπως ακριβώς είναι η αναθεματισμένη είδηση: η ορκωμοσία τριών νέων βουλευτών. Τρεις νέοι (ηλικιακά) άνθρωποι που εισέρχονται για πρώτη φορά στη Βουλή αν και δεν εξελέγησαν (ήταν επιλαχόντες και ήρθε η σειρά τους μετά και τις τελευταίες παραιτήσεις αλλά και τον ανασχηματισμό). Μεταφέρεις το πως νιώθουν, τι δήλωσαν, τι σκοπεύουν να κάνουν, ξέρετε τα βασικά της σύνταξης μιας είδησης που μαθαίνεις -υποτίθεται- την πρώτη γαμημένη ώρα των σπουδών δημοσιογραφίας. 

Βασικά έχεις μια στοιχειώδη δουλειά να κάνεις και στα σίγουρα δεν την κάνεις έτσι:

fafafa

Και δεν είναι μόνο πρακτικό το θέμα, σε όλες τις δουλειές υπάρχουν οι μέτριοι, οι κακοί, οι ερασιτέχνες, οι αδιάφοροι το να μην γραφτεί σωστά -συντακτικά- μια είδηση δεν είναι ούτε σπάνιο (βρίθει ο τόπος από κακογραμμένα κείμενα ειδικά online) και μεταξύ μας ούτε που το προσέχει κανείς εάν σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι δεν διαβάζουν ΚΑΝ πέρα από τον τίτλο, άντε και την εισαγωγή οι πιο μερακλήδες, πριν κάνουν share στο Facebook την τελευταία μαλακία του Alex Jones για το σατανικό σχέδιο των Σιωνιστών για μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού μέσω του 5G. 

Όχι, το πρόβλημα είναι ότι είτε σκόπιμα είτε άθελά τους οι συντάκτες μέσα από μία κακογραμμένη είδηση (ή μη-είδηση στην προκειμένη περίπτωση) διαιωνίζουν όλες αυτές τις παθογένειες της δημοσιογραφίας που προσπαθούμε να εξαλείψουμε γιατί, ξέρετε, ζούμε στον 21ο αιώνα και όχι σε κάποια σειρά “βράκας και σαγιάς” του ΡΙΚ. Γιατί ακόμα κι αν αποφασίζεις να προσεγγίσεις την είδηση με τον ευτελή τρόπο καταγραφής της... χαράς των νέων βουλευτών (λες και υπήρχε περίπτωση να ορκίζονταν με ύφος λες και μόλις είχε πεθάνει ο σκύλος τους) μπορείς να το κάνεις χωρίς να δώσεις χαρακτηριστικά φύλου:

“Νάζια στο φακό και μεγάλες χαρές στο ντεμπούτο τους, τα νέα κορίτσια της Βουλής! “

Σοβαρά τώρα; Νάζια; Για δύο νέες βουλευτές και νομοθέτες που από χθες θα επηρεάζουν με τις προτάσεις, τα σχέδια νόμου και τις ψήφους τους τις ζωές μας; Και ο ευκολότερος τρόπος να ξεγυμνώσεις αυτή την μπούρδα είναι να την κάνεις αναγωγή στο αντίθετο φύλο. Θα έγραφαν ποτέ κάτι αντίστοιχο για άνδρες βουλευτές; Κι εκείνοι φαντάζομαι χαίρονται το ίδιο αλλά θα τους έγραφαν ποτέ ότι “δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους” ή ότι “είναι μέσα στα νάζια”; Θα έβαζαν φωτογραφία του λες κι ετοιμάζονται να παίξουν περνά περνά η μέλισσα; Όχι βέβαια. Άλλωστε για το μοναδικό αρσενικό της τριάδας, τον Μιχάλη Σοφοκλέους, η προσέγγιση είναι πιο macho

“Στις φωτογραφίες μας θα δείτε ότι η χαρά των δυο νέων γυναικών της Βουλής δεν κρύβεται, σε σημείο που ο άντρας της παρέας τις κοιτά με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά!”

Το αρσενικό λοιπόν κάθεται και χαζεύει με χαμόγελο θηρευτή τα δύο θηλυκά που “δεν μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους” γιατί, φυσικά, είναι πιο σοβαρός ενώ η δική του χαρά είναι τόσο διακριτική και lame που δεν αξίζει καν αναφορά στον τίτλο. Μόνο η Ξένια και η Σάβια χάρηκαν που έγιναν βουλευτές και παλιμπαιδίζουν απ’ τη χαρά τους σαν κοριτσάκια που είναι. 

Θα μου πείτε, δίνω ιδιαίτερη σημασία σε ένα χαζό κείμενο από τα πολλά που γράφονται καθημερινά ως ροή και στερούνται πολλές φορές ουσία ή λόγο ύπαρξης. Κείμενα φαιδρά, ευτελή, προχειρογραμμένα για φαστ φουντ κατανάλωση από αναγνώστες που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την αληθινή είδηση από τη μέση δείτε-το-πριν-το-κατεβάσουν μούφα. Ναι αλλά είναι πολλά. Και συχνά. Και καλλιεργούν τον σεξισμό, τον ρατσισμό και άλλες πληγές τις οποίες κανονικοποιούν γιατί κάποιες φορές φιλοξενούνται σε μεγάλα, legit ΜΜΕ που ο κόσμος θεωρεί σοβαρά και αντικειμενικά. Και δεν πιστεύω ότι οι περισσότεροι συντάκτες τους είναι σεξιστές ή ρατσιστές, κάθε άλλο. Είναι στις πλείστες των περιπτώσεων βιαστικοί, ημιμαθείς ή απλά αδιάφοροι. Ακολουθούν τα απαρχαιωμένα δημοσιογραφικά κλισέ (Άρωμα Γυναίκας στο Υπουργικό, Τη Σκότωσε Γιατί την Αγαπούσε, Οι Δράστες Πιθανότατα Αλλοδαποί, Γυναίκα η Αιτία του Φονικού κ.ά.) γιατί έτσι έμαθαν από κάποιον δεινόσαυρο του χώρου που νομίζει ότι ακόμα γράφει στον “Αγώνα”. Και το χειρότερο, δεν έχουν καν επίγνωση ότι κάνουν κάτι λάθος. Θεωρούν ότι το να εμφανίσεις δύο γυναίκες βουλευτές ως χαζοχαρούμενες (αλλά όχι έναν άντρα) ότι είναι το νορμάλ, το σωστό, αυτό που κάνουν όλοι και θέλει να διαβάσει ο κόσμος. 

Ε ναι λοιπόν ασχολούμαι με ένα φαιδρό ασήμαντο κείμενο γιατί δεν θέλω αυτή η μαλακία -όπως και πολλές άλλες παρόμοιες- να ορίζουν την εγχώρια δημοσιογραφία. Γιατί δεν θέλω να είναι ο γαμημένος κανόνας. 

Loader