Μπυραρίες ναι, μπαρ όχι; Support bar workers

Μπυραρίες ναι, μπαρ όχι; Support bar workers

Όχι μόνο για τις δέκα ή είκοσι μέρες που θα μείνουν κλειστά τον Μαΐο

Μπορεί οι συνθήκες σ’ ολόκληρο τον πλανήτη τους τελευταίους μήνες να είναι απρόβλεπτες και να πρέπει, που πρέπει, να δείχνουμε κατανόηση, καλό είναι όμως με νηφαλιότητα να επισημαίνονται μερικά αυτονόητα πράγματα για να μην γίνει ο σουρεαλισμός κανόνας και η λογική απομονωμένη και μουσειακή εξαίρεση. 

Ένας, για παράδειγμα, σημερινός παραλογισμός στη ξέφρενη επικαιρότητα της χώρας που εμείς ζούμε έχει να κάνει με την αλλοπρόσαλλη επαναλειτουργία ορισμένων χώρων εστίασης και τον αποκλεισμό άλλων, με κριτήρια που δεν έχουν απαραίτητα να κάνουν με τη συνάθροιση μεγάλου αριθμού ανθρωποειδών. Κάπου εδώ να υπενθυμίσουμε στο μεταξύ πως ο ευρύτερος τομέας της εστίασης, όπως και της ψυχαγωγίας, υφίσταται σχεδόν θανάσιμο πλήγμα από την πανδημία.

Σύμφωνα λοιπόν με το πιο πρόσφατο διάταγμα, το οποίο επικαιροποιήθηκε σήμερα -δυό μέρες πριν την έναρξη της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των μέτρων- «από τις 21 Μαΐου και έπειτα επαναλειτουργούν στην Κύπρο εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες, πιτσαρίες και μπυραρίες. Μπορούν επίσης να επαναδραστηριοποιηθούν οι εξωτερικοί χώροι των καφενείων και των κυλικείων.... Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των μπαρ, νυχτερινών κέντρων, δισκοθηκών και μουσικοχορευτικών χώρων».

Με απλά λόγια: Μπυραρίες, εστιατόρια και καφέ ναι, μπαρ και clubs όχι.

Σίγουρα κατανοώ γιατί να θέλουμε ν’ αποφύγουμε την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων. Τα κλαμπ και οι discos πιχι είναι όντως αρκετά νωρίς να επαναλειτουργήσουν, σύμφωνα με τη λογική κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Με ποια λογική όμως επιτρέπεις στη μπυραρία να επαναλειτουργήσει και στο μπαρ όχι; Μήπως αυτό συσχετίζεται με το δυσλειτουργικό, γραφειοκρατικό και οπισθοδρομικό καθεστώς που διαχρονικά χαρακτηρίζει τις άδειες που δίνονται από το κράτος μας σε καφενεία και μπαρ; Υποψιάζομαι πως, όπως και με τους art workers που ως επαγγελματίες δεν είναι ικανοποιητικά κατοχυρωμένοι, έτσι και εδώ συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. 

Support bar workers λοιπόν και όχι μόνο για τις δέκα ή είκοσι περισσότερες μέρες που θα μείνουν κλειστά τον Μαΐο.

Loader