Sextortion και πώς το αντιμετωπίζουμε

Sextortion και πώς το αντιμετωπίζουμε

Ο παγκόσμιος ιστός όλα τα χωράει και, δυστυχώς, τo sextortion είναι μία τάση της εποχής που πρέπει να ξέρεις να την αντιμετωπίσεις

Παρατηρείτε έξαρση του λεγόμενου sextortion στο διαδίκτυο αυτό το διάστημα και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους χρήστες στη χώρα μας.

Το sextortion αφορά σε μία σύγχρονη διαδικτυακή απειλή η οποία και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και στόχος της είναι ο εκβιασμός, με απώτερο σκοπό να ασκηθεί δύναμη και εκμετάλλευση. Πιθανότατα να ζητηθούν και χρηματικά ποσά από τα θύματα. 

1

Καλό είναι να γνωρίζουμε τη διαδικασία που ακολουθούν οι θύτες και τα στάδια που παρατηρούνται. 

1. Προσέγγιση 

Γίνεται συνήθως μέσω κάποιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Skype, Instagram). 

Ο εγκληματίας προσεγγίζει το υποψήφιο θύμα κάνοντας χρήση ενός ψεύτικου λογαριασμού (catfishing) όπου διατηρεί ένα ελκυστικό προφίλ (άντρας, γυναίκα, παρόμοιας ηλικίας, ίδια ενδιαφέροντα κτλ.)

2. Σχέση Εμπιστοσύνης

Προκειμένου το θύμα να νιώσει πιο άνετα και οικεία με τον ύποπτο, σύνηθες είναι το φαινόμενο να υπάρχει διαρκής επικοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης με προφάσεις φιλίας, αγάπης κτλ.

Έτσι, όταν ο δράστης κάνει οποιοδήποτε αίτημα, το θύμα να μην διστάσει να το ικανοποιήσει. 2

3. Απόκτηση Υλικού

Αφού ισχυροποιηθεί η σχέση των δύο μερών, ο μελλοντικός εκβιαστής προβαίνει στην απαίτηση υλικού (εικόνες, βίντεο, live συνομιλία) με σεξουαλικό περιεχόμενο.

Το υλικό αυτό το καταγράφει και το αποθηκεύει, όντας πλέον στην κατοχή του για μελλοντική χρήση.

4. Εκβιασμός

Ο δράστης, έχοντας πλέον το επιθυμητό πλεονέκτημα έναντι του θύματος, εντοπίζει αυτό που θέλει να αποκτήσει από την πράξη του sextortion (συνήθως χρηματικές απολαβές).

Οι απειλές στις οποίες μπορεί να προβεί συνήθως αφορούν δημοσιοποίηση στα ΜΜΕ (όταν πρόκειται για σκάνδαλα δημοσίων προσώπων) είτε δημοσιοποίηση σε φίλους και κοινωνικά δίκτυα (όταν πρόκειται για άτομα μικρής ηλικίας), αναγκάζοντας το θύμα να υποκύψει στον εκβιασμό.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι συνέπειες της εξαπάτησης αυτής μπορεί να είναι τραγικές για το άτομο που αποτελεί το θύμα, κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό είναι ανάγκη να γνωρίζουμε τόσο εμείς όσο και ο περίγυρός μας (ειδικά μικρότερα παιδιά και νέοι) τους τρόπους αποφυγής και προφύλαξης από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες.

Προτεινόμενοι τρόποι είναι οι ακόλουθοι:

- Αποδοχή αιτημάτων φιλίας στα κοινωνικά δίκτυα μόνο ατόμων του στενού οικογενειακού ή φιλικού κύκλου μας.

- Αποφυγή κοινοποίησης υλικού (φωτογραφίες, βιντεοσκοπήσεις κτλ.) σε άτομα που δεν γνωρίζουμε πολύ καλά

- Μη κοινοποίηση ευαίσθητου περιεχομένου μέσω των καναλιών δικτύωσης, ακόμα και σε πολύ στενό ή φιλικό κύκλο. 3

- Αποτροπή λήψης και ανοίγματος συνδέσμων ή αρχείων, των οποίων ο αποστολέας δεν είναι γνώριμος.

- Προστασία από μη επιθυμητή παρακολούθηση, καλύπτοντας και απενεργοποιώντας τις κάμερες των ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά, laptop), όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

- Αγορά ενός πακέτου Antivirus για να έχετε την απόλυτη online προστασία.

Συνεπώς, με την αναγνώριση του φαινομένου και την απαραίτητη διαδικτυακή προστασία, μπορούμε να αποφύγουμε πλήρως οποιαδήποτε μελλοντική κατάσταση ηλεκτρονικής απάτης.

Πηγή 

Loader