Kατασκευή μασκών και γραμμή υποστήριξης από τον Οργανισμό Νεολαίας

Kατασκευή μασκών και γραμμή υποστήριξης από τον Οργανισμό Νεολαίας

Αξιοσημείωτες δράσεις του Οργανισμού Νεολαίας τώρα που Μένουμε Σπίτι

Για ακόμη μία φορά και μάλιστα σε μία εποχή όπου η κοινωνία μας το έχει μεγάλη ανάγκη λόγω των απρόσμενων και πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε εν μέσω μίας πανδημίας και όντας κλεισμένοι στο σπίτι, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, δείχνει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για τους νέους μας απλώνοντας τους ποικιλοτρόπως το χέρι

Στo πλαίσιo του νεοαφιχθέντος και προσαρμοσμένου στις -πρόσκαιρες ευελπιστούμε- ανάγκες και προκλήσεις της εποχής, το πρόγραμμα «Μένουμε Σπίτι» οργάνωσε έναν ευρύ φάσμα δράσεων, το οποίο καλύπτει καίρια κομμάτια της καθημερινότητας, που αφορούν στη δημιουργική απασχόληση, ενημέρωση, ψυχαγωγία, ενώ παρέχει επίσης και ψυχολογική στήριξη. Μάθε κι εσύ λεπτομέρειες για το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων του Οργανισμού και επωφελήσου μέσα από αυτές, αναλόγως των αναγκών και προτιμήσεών σου. 

Προστατευτικές μάσκες made in #ΟΝΕΚ #Youth Makerspace!

Ο ΟΝΕΚ, άμεσα και εξ΄ ολοκλήρου προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα της εποχής που διανύουμε, αξιοποιεί τα προσφερόμενα διαδικτυακά εργαλεία και εφαρμογές, με σκοπό να επικοινωνήσει ουσιαστικά με τους νέους, το ευρύτερο κοινό αλλά και με το προσωπικό του, καθώς και να συνεισφέρει ακόμη και σε πιο πρακτικό επίπεδο, εκεί και όπου δύναται. 

Ακριβώς γι΄ αυτό, οι άνθρωποι που απαρτίζουν τον Οργανισμό, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη παροχής βοήθειας και στήριξης της νοσηλευτικής και ιατρικής κοινότητας της χώρας μας, κινητοποιήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν, για κατασκευή προστατευτικών μασκών. Τις προστατευτικές μάσκες ετοιμάζει ομάδα νέων εθελοντών, η οποία και παράγει 100 τεμάχια ανά ώρα – ποσότητα καθόλου αμελητέα-, με τη χρήση του laser cutter του Youth Makerspace. Στη συνέχεια προσφέρονται στο Νοσοκομείο Λάρνακας, στην Κλινική Άγιος Ραφαήλ, στην Αστυνομία και σε φαρμακεία.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, πως για να συνεχιστεί η όλη προσπάθεια και μάλιστα να είναι επαρκώς αποδοτική, οι εθελοντές χρειάζονται εφόδια – υλικά, όπως plexiglass 3mm-5mm. Εάν λοιπόν, υπάρχουν άτομα που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο έργο αυτό, μπορούν να επικοινωνήσουν καλώντας το 77772757, με email στο [email protected] ή μήνυμα στη σελίδα του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου στο Facebook.

Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης μέσω ΖΟΟΜ

Ο ΟΝΕΚ, έχοντας αδιάληπτη επικοινωνία και συναναστροφή με τους νέους, αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα -ειδικότερα εν καιρώ παγκόσμιας κρίσης- για ανθρώπινη επαφή, ανταλλαγή απόψεων, έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων. Αδιάλλακτοι παράγοντες για τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας και ευεξίας, κυρίως όταν στην ατμόσφαιρα πλανώνται έντονα συναισθήματα όπως αβεβαιότητα, φόβος, άγχος, και αγωνία. 

Αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ενδυνάμωσης «Μικρή Άρκτος» του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, διοργανώνει Ομάδες Τηλεδιάσκεψης μέσω του προγράμματος ZOOM, δίνοντας τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, σκέψεων και συναισθημάτων που προκύπτουν από την παρούσα κατάσταση καθώς και συζήτηση τρόπων και ιδεών διαχείρισής τους. Οι θεματικές, μέρες και ώρες για τις συναντήσεις που ακολουθούν τις επόμενες ημέρες είναι:

22/04/2020 17:00 «Γονείς και έφηβοι: Επικοινωνούμε στην καραντινα»

24/04/2020  18:00 «Μόνος στο σπίτι, διαχειρίζομαι τη μοναξιά μου»

27/04/2020 17:00 «Καραντίνα και εντάσεις.  Ζευγάρια σε σύγκρουση»

28/04/2020 17:00 «Διαχείριση συναισθημάτων εν καιρώ πανδημίας»

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν μέρος μία ή περισσότερες φορές ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν email στο [email protected].

fgrt

Γνωστοποίηση της Γραμμής 1410.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 1410, ανώνυμα, εχέμυθα και εμπιστευτικά.  Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει αύξηση κλήσεων προς την Γραμμή από άτομα που ζητούν βοήθεια στη διαχείριση των συναισθημάτων φόβου και άγχους που προκαλεί η νέα κατάσταση, όπως επίσης και από άτομα που ήδη αντιμετώπιζαν δυσκολίες οι οποίες έχουν τώρα επιδεινωθεί σημαντικά. 

Επιπρόσθετα, παρατηρείται αύξηση σε περιστατικά βίας στην οικογένεια αλλά και σε περιστατικά κατάχρησης ουσιών τόσο παράνομων όσο και νόμιμων. Αριθμός γονέων με μικρά παιδιά καλούν στη γραμμή αφού αντιμετωπίζουν εντάσεις στο σπίτι, κυρίως λόγω της απώλειας του υποστηρικτικού συστήματος των παππούδων και γιαγιάδων. 

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η Υπηρεσία, έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα να δέχεται κλήσεις από το εξωτερικό, ενώ δέχεται και αιτήματα φοιτητών, κυρίως από την Αγγλία. Γίνεται επίσης αποδέκτης κλήσεων από άτομα που βρίσκονται σε υποχρεωτικό εγκλεισμό λόγω της πρόσφατης άφιξης τους από το εξωτερικό. 

tryu465

 Εκστρατεία «15 tips for 15 days» από το Πρόγραμμα The STEAMers. 

Κάθε μέρα, η σελίδα των STEAMers θα ανακοινώνει ένα tip σχετικό με τα STEAM, το οποίο μπορούν οι νέοι να δοκιμάσουν στο σπίτι. Αυτό μπορεί να είναι μια κατασκευή, μια ιστοσελίδα ρομποτικής, μια εφαρμογή στο κινητό ή ακόμα και μια διαδικτυακή περιήγηση σε ένα μουσείο.

ytu65

#HomeChallenge από το Δίκτυο Πληροφόρησης Eurodesk Cyprus 

Οι προκλήσεις – προσκλήσεις του ΟΝΕΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. 

To Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πληροφόρησης Eurodesk Cyprus που διαχειρίζεται ο Οργανισμός Νεολαίας, δημιούργησε ένα ακόμη challenge στο Instagram, με hashtag #homechallenge. Οι followers του, παροτρύνονται να αποστείλουν φωτογραφίες ή να τις ανεβάσουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Instagram, με μοναδικές στιγμές που περνούν στο σπίτι.

Για να συμμετέχεις κι εσύ, θα πρέπει να ακολουθήσεις τα πιο κάτω βήματα: Ανέβασε μια φωτογραφία ή ένα story στον προσωπικό σου λογαριασμό, κάνε tag το @eurodesk_cyprus και @orgneolaias, βάλε το hashtag #homechallenge και προκάλεσε τουλάχιστον δύο φίλους σου.

rety

7+1 τρόποι αναγνώρισης των FAKE NEWS

Αυτό το διάστημα, είναι πιο χρήσιμο από ποτέ να μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα πραγματικά δεδομένα από τις ανακρίβειες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να μπορούμε να παραμένουμε ψύχραιμοι και να διαχειριστούμε σωστά τις νέες προκλήσεις στην καθημερινότητά μας. Αλήθεια όμως, εσύ, μπορείς να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψέμα στο newsfeed σου; Δες και μάθε περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα, στο βίντεο που ετοίμασε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου. #StayInformed #YouthInfo

 

gfhfgr

6+1 Βήματα για Εποικοδομητική Συμβίωση Γονιών-Εφήβων

Έτσι ξαφνικά, κληθήκαμε ή έστω, δικαιολογημένα αναγκαστήκαμε να «ταμπουρωθούμε» στο καταφύγιο μας, λόγω ενός άγνωστου μέχρι πρότινος, ιού, του Covid-19. Εγκαταλείψαμε προς το παρόν πολλές από τις συνήθειες μας, σταματήσαμε να βγαίνουμε, το πρόγραμμα και η ρουτίνα όλων, άλλαξε. Όλο αυτό, σίγουρα δεν είναι εύκολο, είναι όμως, ακόμη πιο challenging για γονείς και εφήβους που οφείλουν να βρουν τις καινούριες τους ισορροπίες σε μία full time συνύπαρξη εντός σπιτιού. 

Ο ΟΝΕΚ, συναισθανόμενος το βαθμό δυσκολίας μίας τέτοιας πρόκλησης που καμία σχέση δεν έχει με εκείνες της εικονικής πραγματικότητας, καθησυχάζει, τόσο τους εφήβους, όσο και τους γονείς, κάνοντας σαφές πως αυτή, είναι μία εξαιρετική περίοδος για ενίσχυση και βελτίωση της μεταξύ τους σχέσης. Η επικοινωνία, η αλληλεπίδραση και το μοίρασμα συναισθημάτων, σκέψεων και προβληματισμών μεταξύ γονιού-εφήβου θα ενδυναμώσει τη μεταξύ τους σχέση. 

trwh

Αναφέρει λοιπόν και εμείς με τη σειρά μας αναπαράγουμε, τις ακόλουθες συμβουλές - tips:

1)    Δεν εξυπηρετεί να εξαναγκάσετε τους έφηβους να περάσουν χρόνο και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες μαζί με την οικογένεια.  Είναι σημαντικό να τους δώσετε τον χρόνο, τον χώρο, την αποδοχή  και τη δυνατότητα να εκφραστούν και να είναι δημιουργικοί. Δραστηριότητες που πιθανόν να ενισχύσουν την αλληλεπίδραση μεταξύ σας, είναι, να παίξετε μαζί αγαπημένα επιτραπέζια ή ακόμη και παιχνίδια στην κονσόλα. Να μαγειρέψετε μαζί τους αγαπημένες ή νέες συνταγές, να δείτε ταινίες ή παλιές φωτογραφίες που σας έφεραν πιο κοντά ως οικογένεια.

2)    Δημιουργείστε ένα βολικό αλλά ευέλικτο πρόγραμμα μέσα στην ημέρα μαζί με τους έφηβους σας, πχ να υπάρχει μια σχετικά σταθερή ώρα πρωινού ξυπνήματος και ύπνου, τακτικά γεύματα, ώρες μελέτης. 

3)    Δεν βοηθάει να διατηρείτε ένα απειλητικό και επικριτικό ύφος για να οριοθετήσετε τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, δεν βοηθάει να συγκρουστείτε μαζί τους για να τους εμποδίσετε να βγουν έξω ώστε να συναντήσουν τους φίλους και τις παρέες τους. Αντιθέτως, βοηθάει να τους εξηγήσετε ότι κι εσείς νιώθετε παρόμοια συναισθηματική  πίεση, άγχος, στεναχώρια και θυμό που δεν μπορείτε να κυκλοφορήσετε άνετα όπως πριν. Μπορείτε να πείτε, "σε καταλαβαίνω, ξέρω πως νιώθεις, κι εγώ νιώθω το ίδιο όμως είναι καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί και επιλεκτικοί στις μετακινήσεις μας και στις συναντήσεις μας αυτό το διάστημα".

gfyr5t

4)    Αξιοποιήστε τη δυνατότητα που σας παρέχει η τεχνολογία, για να ενθαρρύνετε την επικοινωνία με τους φίλους τους από την ασφάλεια του σπιτιού σας. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα αλληλεπίδρασης και μετριάζεται εν μέρει η ανάγκη για συναντήσεις εκτός σπιτιού.

5)    Αδράξτε την ευκαιρία για να συζητήσετε με τους έφηβους σας για τις ηθικές αξίες και την προσωπική ευθύνη που έχει ο καθένας. Για παράδειγμα, εξηγήστε τους πως ακόμη κι αν δεν νοσήσετε σοβαρά ή και καθόλου εσείς οι ίδιοι, μπορεί να μεταδώσετε τον ιό στους συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.  

6)    Δώστε τους την ευκαιρία να εκφράσουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους για το όλο θέμα, καθώς και την ευκαιρία να εστιάσουν στο τι θετικό και εποικοδομητικό μπορεί να βγει από όλη αυτή τη δυσκολία. 

7)    Να θυμάστε, πως ως γονείς, λειτουργούμε  σαν πρότυπα για τους εφήβους, τόσο με τα λόγια όσο και με τις πράξεις μας. Η δική μας δυνατότητα και οπτική σχετικά με την καινούρια πραγματικότητα, δίνει στα παιδιά μας ένα πρακτικό παράδειγμα συναισθηματικής διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων στη ζωή. Ας γίνουμε εμείς το φωτεινό παράδειγμα για εκείνα.

«Ακόμη και η πιο σκοτεινή νύχτα θα τελειώσει και ο ήλιος θα ανατείλει ξανά» σύμφωνα με τον  Βίκτωρ Ουγκώ. Μέχρι τότε όμως, «Μένουμε Σπίτι», παρέα με τον Οργανισμό Νεολαίας. 

Loader