11η Σεπτεμβρίου: H πραγματική φωνή της Μπέτι Όνγκ μέσα από το αεροπλάνο

11η Σεπτεμβρίου: H πραγματική φωνή της Μπέτι Όνγκ μέσα από το αεροπλάνο

«Το πιλοτήριο δεν απαντά. Κάποιος μαχαιρώθηκε στην πρώτη θέση. Δεν ξέρω, νομίζω ότι γίνεται αεροπειρατεία»

Η πασίγνωστη πια στις ΗΠΑ, Μπέτι, είναι ένας από τους λόγους που γνωρίζουμε περισσότερα για όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό του αεροπλάνου πριν καταλήξει στους Δίδυμους Πύργους.

Το ημερολόγιο έγραφε 11 Σεπτεμβρίου 2001 και η ώρα ήταν 8:20 το πρωί (τοπική ώρα). Η Μπέτι Ονγκ μιλούσε χαμηλόφωνα από το πίσω μέρος του αεροσκάφους, διατηρώντας με αξιοθαύμαστο τρόπο την ηρεμία και τον επαγγελματισμό της. Λίγη ώρα αργότερα, στις 8:46 το αεροσκάφος, ένα Boeing 767, θα έπεφτε στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Ήταν η αρχή της ημέρας που άλλαξε τον κόσμο.

Το αεροπλάνο αναχώρησε από τη Βοστόνη με προορισμό το Λος Άντζελες, με 92 επιβαίνοντες. Ανάμεσά τους και πέντε αεροπειρατές. Η Μπέτι Ονγκ, 45 ετών, είχε ζητήσει να εργαστεί μια επιπλέον βάρδια στην πτήση 11. Στο Λος Άντζελες θα έβρισκε την αδερφή της Κάθι και θα πήγαιναν διακοπές στη Χαβάη. Ωστόσο, 14 λεπτά μετά τον απογείωση, το αεροσκάφος έκανε αναστροφή και άρχισε να κατευθύνεται προς τη Νέα Υόρκη.

«Το πιλοτήριο δεν απαντά. Κάποιος μαχαιρώθηκε στην πρώτη θέση. Δεν ξέρω, νομίζω ότι γίνεται αεροπειρατεία». Με αυτά τα λόγια η διάσημη πια στις ΗΠΑ αεροσυνοδός Μπέτι Ονγκ, προσπάθησε να ειδοποιήσει το κέντρο ελέγχου της American Airlines που βρίσκονταν στο έδαφος για την προσπάθεια κατάληψης του αεροσκάφους της πτήσης 11 της American Airlines.

Aκούστε την πραγματική φωνή της Μπέτι τις τραγικές εκείνες στιγμές και θαυμάστε τη ψυχραιμία της:

Τι συνέβη στο εσωτερικό της πτήσης 11

Η Μπέτι είναι ένας από τους λόγους που γνωρίζουμε περισσότερες πληροφορίες για όσα συνέβαιναν στο εσωτερικό του αεροπλάνου πριν καταλήξει στους Δίδυμους Πύργους. Οι τρομοκράτες τραυμάτισαν σοβαρά τους αεροσυνοδούς Κάρεν Μάρτιν και Μπόμπι Αρεστέγκουι, μαχαίρωσαν τον λαιμό του επιβάτη Ντάνιελ Λέγουιν, που καθόταν στην επιχειρηματική θέση και μπήκαν στο πιλοτήριο, όπου πιθανότατα σκότωσαν τους συγκυβερνήτες Τζον Ογκονόφσκι και Τόμας ΜακΓκίνες Τζούνιορ.

Γνωρίζουμε επίσης ότι οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν αναισθητικό σπρέι, που έκτοτε απαγορεύεται σε πτήσεις και ότι οι επιβάτες είχαν στριμωχτεί στις θέσεις τους για να ξεφύγουν από τις τοξικές αναθυμιάσεις, ενώ το αεροπλάνο πετούσε προς τον ορίζοντα τιης Νέας Υόρκης.

Οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν γρήγορα τους πέντε αεροπειρατές επειδή η Μπέτι και η συνοδός Μαντλίν Σουίνεϊ τους πληροφόρησαν για τον αριθμό των θέσεων που κάθονταν.

«Προσευχηθείτε για εμάς. Προσευχηθείτε για εμάς» ήταν τα τελευταία λόγια της Μπέτι Ονγκ.

Λίγο αργότερα, έχασε και η ίδια τη ζωή της. Την 11η Σεπτεμβρίου οι περισσότεροι από τους 25 αεροσυνοδούς που δολοφονήθηκαν έδειξαν εξαιρετικό κουράγιο. Ωστόσο, η αυταπάρνηση της Μπέτι, με Αμερικανίδας από την Κίνα, δείχνει να ξεχωρίζει 20 χρόνια αργότερα, κι ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζουν να διαπράττονται εγκλήματα μίσους με στόχο τους Ασιάτες Αμερικανούς.

 

kgkgk

jfjfj

Loader