Το 1809 γεννιέται ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος

Το 1809 γεννιέται ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος

Σκοτεινός, μακάβριος και διαχρονικός

Γνωστός για το μυστήριο και μακάβριο ύφος του, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε έχει συγγράψει αρκετά ποιήματα και πεζογραφήματα που έχουν την ικανότητα διαβάζοντάς τα να μας γεμίζουν συναισθήματα αγωνίας, απορίας, φόβου και τρόμου. Υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός πεζογράφος που αναγνωρίστηκε διεθνώς και ο τρόπος γραφής του επηρέασε πολλούς μετέπειτα συγγραφείς αλλά και σκηνοθέτες, όπως και οι θεματικές του. Μερικά πεζογραφήματά του υπήρξαν ο λόγος που γεννήθηκε η αστυνομική λογοτεχνία ως είδος. 

Η λογοτεχνική καριέρα του Ποε ξεκίνησε όταν ήταν ακόμα στο στρατό, με την έκδοση μιας συλλογής ποιημάτων με τον τίτλο «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα», το 1827, χωρίς το όνομά του, αποδίδοντας το έργο σε «έναν Βοστονέζο». Στη συνέχεια στράφηκε στην πεζογραφία και για αρκετά χρόνια εργάστηκε σε λογοτεχνικά περιοδικά, αποκτώντας όνομα για το προσωπικό ύφος της λογοτεχνικής κριτικής του. 

Υπήρξε συντάκτης σε περιοδικά και εφημερίδες για αρκετό διάστημα. Το 1838 εκδόθηκε το “The Narrative of Arthur Gordon Pym”, ενώ το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου, ο Πόε μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια, όπου ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός συντάκτη σε ένα περιοδικό, με το οποίο είχε συμβόλαιο να εκδίδει ένα κείμενο το μήνα. Τότε έγραψε την γνωστή ιστορία τρόμου «The Fall of the House of Usher», που περιλαμβάνει μια ιδιαίτερα μελετημένη περιγραφή ενός νευρωτικού, ο οποίος αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ο ίδιος ο Πόε, όπως είχε αρχικά υποτεθεί, αλλά ένας γνωστός του.

Δημοσίευσε αρκετά άρθρα, διηγήματα και κριτικές απολαμβάνοντας ολοένα και μεγαλύτερη φήμη. Το ίδιο διάστημα, εκδόθηκε η δίτομη συλλογή έργων του “Tales of the Grotesque and Arabesque”.

Το 1845 εκδόθηκε το ποίημά του “The Raven”, ένα από τα πιο γνωστά έργα του, το οποίο του προσέφερε μεγάλη αναγνώριση, γεγονός που τον βοήθησε επίσης να αυξήσει το λιγοστό του εισόδημα, δίνοντας διαλέξεις. Ανατυπώθηκε σε αρκετές εφημερίδες και περιοδικά, ωστόσο ο ίδιος ο Πόε δεν αποκόμισε οικονομικά οφέλη από το ίδιο το έργο εξαιτίας της έλλειψης νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Ο Πόε αντιμετώπιζε για χρόνια δυσκολίες εξαιτίας της εξάρτησής του από το αλκοόλ. Κάποιοι λένε ότι οφειλόταν στο γεγονός ότι έχασε τη γυναίκα του από φυματίωση όταν αυτή ήταν μόλις 25 χρονών. Την είχε παντρευτεί στα 13 της χρόνια. 

Η πραγματική αιτία θανάτου του Πόε παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα και δεν υπάρχει μία οριστική θέση, καθώς ουδέποτε υπήρξε ή βρέθηκε ένα επίσημο πιστοποιητικό θανάτου. Ο Σνόντγκρας, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον Πόε και βρέθηκε μαζί του στις τελευταίες του ημέρες, βεβαίωνε πως ο θάνατός του ήταν απόρροια αλκοολισμού.

 

Πηγές

Sansimera.gr

tvxs.gr 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας 

 

Loader