Το 1942 ο Έντουαρντ Χόπερ ολοκληρώνει το διάσημο πίνακα του “Nighthawks”

Το 1942 ο Έντουαρντ Χόπερ ολοκληρώνει το διάσημο πίνακα του “Nighthawks”

Το "Nighthawks", τα “Νυχτοπούλια”, είναι ο γνωστός πίνακας του ζωγράφου Έντουαρντ Χόπερ, που βρίσκεται στο Ινστιτούτο Τεχνών του Σικάγο.

Το έργο τέχνης θεωρείται συχνά ως ένα από τα πιο εμβληματικά έργα αμερικανικής τέχνης του 20ου αιώνα. Έχει μελετηθεί, ερμηνευτεί και θαυμαστεί ευρέως για τη διαχρονική του απεικόνιση της αστικής μοναξιάς, της απομόνωσης, αλλά και της ενδοσκόπησης.

Ο πίνακας έχει διαστάσεις 152,4 εκ. και 84,1 εκ. και απεικονίζει το εσωτερικό ενός εστιατορίου (diner), αργά τη νύχτα, όπως φαίνεται μέσα από τη τζαμαρία του. Στο εστιατόριο βρίσκονται ο υπάλληλος του μαγαζιού και τρεις πελάτες βυθισμένοι στις σκέψεις τους, εντελώς απόμακροι ο ένας από τον άλλον. Η σύνθεση είναι οργανωμένη και λιτή στις λεπτομέρειες: δεν υπάρχει είσοδος στην εγκατάσταση, δεν υπάρχουν συντρίμμια στους δρόμους. Μέσα από αρμονικές γεωμετρικές φόρμες και τη λάμψη του ηλεκτρικού φωτισμού της τραπεζαρίας, ο Χόπερ δημιούργησε μια γαλήνια, όμορφη, αλλά και αινιγματική σκηνή. Το σκηνικό δεν είναι πραγματικό, ωστόσο ο ζωγράφος εμπνεύστηκε από ένα εστιατόριο στη Greenwich Avenue, στη Νέα Υόρκη, για τη δημιουργία του. 

Ο Έντουαρντ Χόπερ  ήταν αμερικανός ζωγράφος, που εντάσσεται στο ευρύτερο ρεύμα του αμερικάνικου ρεαλισμού στις εικαστικές τέχνες. Παρότι δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την καλλιτεχνική πρωτοπορία της εποχής του, σήμερα έχει αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός ζωγράφος, που με τους πίνακες του άσκησε μεγάλη επιρροή στους εικαστικούς της Ποπ Αρτ και του Νέου Ρεαλισμού.

 

Πηγές 

Sansimera.gr

Artic.edu

1st-art-gallery.com

Πηγή κεντρικής φωτογραφιας

 

Loader