2.200 χρήστες τον είδαν να σκοτώνει live

2.200 χρήστες τον είδαν να σκοτώνει live

Τρομοκρατημένοι οι Εβραίοι στη Γερμανιά μετά την επίθεση του Νεοναζί

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, η εβραϊκή κοινότητα στη Γερμανία αξιώνει καλύτερη προστασία και μια κινητοποίηση κατά της άκρας δεξιάς την επομένη της αντισημιτικής επίθεσης στην πόλη Χάλε, η οποία αναβίωσε τους φόβους για μια νεοναζιστική τρομοκρατία στη Γερμανία.

"Προς το παρόν χρειαζόμαστε πράξεις κι όχι μόνον λόγια" για την προστασία των τόπων λατρείας, σημείωσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λόντερ σε ανακοίνωσή του, μετά την χθεσινή επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Κυρίως "οφείλουμε να φτιάξουμε ένα ενωμένο μέτωπο κατά των νεοναζί και των άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων. Το γεγονός ότι αυξάνουν την επιρροή τους στη Γερμανία 75 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα είναι πολύ ενδεικτικό", πρόσθεσε.

Χθες την ημέρα που η εβραϊκή κοινότητα γιόρταζε το Γιομ Κιπούρ, την μεγάλη θρησκευτική εορτή των εβραίων, ένας 27χρονος Γερμανός, ο οποίος κατονομάστηκε ως Στέφαν Μπάλιετ από τα μέσα ενημέρωσης, εμφανίστηκε βαριά οπλισμένος μπροστά στην πύλη της συναγωγής της Χάλε, της πόλης η οποία βρίσκεται σε απόσταση 170 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Βερολίνου.

Με ένα στρατιωτικό σακάκι και κράνος πάνω στο οποίο υπήρχε κάμερα με την οποία μαγνητοσκοπούσε την επίθεση, ο Μπάλιετ είχε την πρόθεση να διαπράξει μια σφαγή μέσα στην συναγωγή όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν περίπου 80 πιστοί. Αυτό που τον εμπόδισε και έσωσε τους παρευρισκόμενους ήταν οι διπλοκλειδωμένες για λόγους ασφαλείας πόρτες της συναγωγής, τις οποίες δεν κατάφερε να ανοίξει πυροβολώντας τες με την επαναληπτική του καραμπίνα.

Αφού δεν κατάφερε να εισβάλει στην συναγωγή, ο 27χρονος σκότωσε μια περαστική και μετά έναν πελάτη τουρκικού εστιατορίου που βρισκόταν εκεί κοντά προτού τον καταδιώξει η αστυνομία και συλληφθεί μετά τον τραυματισμό του.

Η επίθεση σημειώθηκε γύρω στις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Κύπρου), σύμφωνα με το BBC.

2.200 χρήστες τον είδαν live να σκοτώνει

«Μια εγγραφή της μετάδοσης, αρχείο που δημιουργήθηκε αυτόματα βάσει των ρυθμίσεων του λογαριασμού [του δράστη], θεάθηκε από περίπου 2.200 ανθρώπους τα 30 λεπτά [που μεσολάβησαν] ώσπου το βίντεο καταγγέλθηκε και διαγράφηκε από το Twitch», ανέφερε η δημοφιλής πλατφόρμα βιντεοπαιγνιδιών Twitch.

Η αρχική απευθείας μετάδοση της επίθεσης, στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, διήρκεσε 35 λεπτά και την παρακολούθησαν απευθείας περίπου 5 χρήστες της πλατφόρμας, συμπλήρωσε το Twitch.

Η πλατφόρμα έχει «πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι συμπεριφορών μίσους και αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά κάθε πράξη βίας. Εργαστήκαμε με συναίσθηση του επείγοντος για τη διαγραφή αυτού του περιεχομένου και θα διαγράψουμε οριστικά κάθε λογαριασμό συνδρομητή που θα διαπιστώσουμε ότι αναρτά ή αναπαράγει περιεχόμενο [που συνδέεται] με αυτή τη φρικιαστική πράξη», πρόσθεσε το Twitch.

Αντισημιτικό «μανιφέστο»

Ο δράστης της επίθεσης μεταφόρτωσε στο διαδίκτυο πριν τη διαπράξει αντισημιτικό «μανιφέστο», ανέφεραν το ειδικευμένο ινστιτούτο παρακολούθησης της τρομοκρατικής δραστηριότητας στο διαδίκτυο SITE Intelligence Group και η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Η διευθύντρια του SITE, η Ρίτα Κατς, ανέφερε μέσω Twitter ότι το έγγραφο «μοιάζει να δημιουργήθηκε πριν από μία εβδομάδα, την 1η Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με την ίδια, περιέχει «φωτογραφίες των όπλων και των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν» στην επίθεση, συμπεριλαμβανομένων «αυτοσχέδιων όπλων», ενώ κάνει λόγο για τον σκοπό του δράστη «να σκοτώσει όσο περισσότερους μη λευκούς ήταν δυνατόν, κατά προτίμηση εβραίους».

Η Ντι Βελτ ανέφερε στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι το κείμενο, έκτασης περίπου δέκα σελίδων, συνταγμένο στην αγγλική γλώσσα, αναφέρεται ρητώς στο σχέδιο του δράστη να επιτεθεί στη συναγωγή της Χάλε την ημέρα της εβραϊκής γιορτής του Γιομ Κιπούρ και να επιβιώσει.

Loader