38 γυναικοκτονίες στην Κύπρο από το 2000 έως σήμερα

38 γυναικοκτονίες στην Κύπρο από το 2000 έως σήμερα

Η τελευταία δολοφονία στην Πάφο, της 31χρονης μητέρας 7 παιδιών φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια τις γυναικοκτονίες.

Η 31χρονη Ghada Al Nouri είναι το 38ο θύμα από το 2000 και εντεύθεν στο νησί μας, αριθμός ανησυχητικός για τα δεδομένα της Κύπρου.

Μάλιστα, για το θέμα των δολοφονιών έχει πραγματοποιηθεί και σχετική έρευνα απο το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η εν λόγω έρευνα παρουσιάστηκε στη Βουλή από τον καθηγητή Νομικής του Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αντρέα Καπαρδή, ενώ παράλληλα πρότεινε και συγκεκριμένα μέτρα για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον κ. Καπαρδή, οι περισσότερες δολοφονίες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί με την έγκαιρη παρέμβαση, αφού στις πλείστες περιπτώσεις υπήρχε ενδοοικογενειακή βία.

Παράλληλα πρότεινε την σύσταση Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για προστασία των θυμάτων της βίας εντός της οικογένειας.

Τα φονικά όπλα και τα κίνητρα

Οι περισσότεροι φόνοι γυναικών, έγιναν με κυνηγετικό ή στρατιωτικό όπλο ή κουζινομαχαιρο, όπως και στην τελευταία δολοφονία στην Πάφο. Επίσης τα περισσότερα ζευγάρια βρίσκονταν σε διάσταση ή διέμεναν μαζί και βρίσκονταν σε διαδικασία χωρισμού.

Όσο αφορά τα κίνητρα στις περισσότερες υποθέσεις η αντιζηλία είναι στη κορυφή της λίστας.

Παγκόσμια μάστιγα οι γυναικοκτονίες

Κατά μέσον όρο, 137 γυναίκες ανά τον κόσμο δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιον συγγενή τους.

Μάλιστα 87.000 γυναίκες που δολοφονήθηκαν το 2017 φέρεται ότι έπεσαν νεκρές από τα χέρια των πιο στενών τους ανθρώπων. Από αυτές, σχεδόν 30.000 σκοτώθηκαν από τον σύντροφό τους και άλλες 20.000 από έναν συγγενή τους.

Ημερίδα Αστυνομίας

Ημερίδα της ηγεσίας της Αστυνομίας με τους Αστυνομικούς Διευθυντές Επαρχιών, Μονάδων και Τμημάτων, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (21/2), όπου μεταξύ άλλων θέμα συζήτησης ήταν και η βία κατά των γυναικών.

Αναφορικά με το θέμα, έγινε μία παρουσίαση του θέματος από τον Αστυνόμο Β΄κ. Κώστα Βέη, ενώ ακολούθησε εκτενής συζήτηση επί του θέματος. Η συζήτηση για το θέμα αυτό, καταπιάστηκε με θέματα όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, οι διάφορες διαδικασίες και πρωτόκολλα, η συνθετική προσέγγιση για αυτεπάγγελτη εξέταση τέτοιου είδους υποθέσεων και ο τρόπος χειρισμού τέτοιων περιστατικών από την Αστυνομία.

Η υπόθεση στην Πάφο

Διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εξέδωσε χθές Παρασκευή (24/1) το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον του 42χρονου από τη Συρία σχετικά με την υπόθεση φόνου εκ προμελέτης της 31χρονης στην Πάφο.

Ο ύποπτος εντοπίστηκε την Πέμπτη (23/1) κατόπιν πληροφορίας σε κατοικία στη Λεμεσό και συνελήφθη δυνάμει του εντάλματος που εκκρεμούσε εναντίον του. Μεταφερόμενος στην Αστυνομία απήντησε πως «δεν είμαι εγώ που την σκότωσα».

Πηγή 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: «Ο βιαστής είσαι εσύ»: Τρεις γυναίκες μάς λένε γιατί διαδηλώνουν  66

 

Loader