5 πράγματα που μάθαμε από το ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Amazon Prime

5 πράγματα που μάθαμε από το ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Amazon Prime

Είδαμε το Giannis: The Marvelous Journey στο Amazon Prime και τον Γιάννη να δακρύζει για τη διαδρομή του.

Η παραλίγο απόσυρσή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι Χρυσαυγίτες που αλώνιζαν στις γειτονιές που μεγάλωσε και όσα τον έφεραν στην κορυφή του κόσμου.

Αν στο Rise, την ταινία της Disney για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, το συγκλονιστικό ταξίδι των Antetokounbros προς την κορυφή του παγκόσμιου μπάσκετ φαίνεται κάπως ωραιοποιημένο, δυόμισι σχεδόν χρόνια αργότερα, το Giannis: The Marvelous Journey έρχεται να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους.

Το απόλυτο success story της οικογένειας του Τσαρλς και της Βερόνικα Αντετοκούνμπο δεν ήταν ένα πυροτέχνημα και το παιδί από τα Σεπόλια που έγινε MVP του NBA δεν είχε πάντα καλές στιγμές. Ακόμη και όταν φαινομενικά, όλα πήγαιναν τέλεια.

Στο ντοκιμαντέρ του Amazon Prime δεν πρωταγωνιστούν ηθοποιοί, αλλά η ίδια η οικογένεια Αντετοκούνμπο. Η δημοφιλής πλατφόρμα απέκτησε πρόσβαση σε μερικά πραγματικά σπάνια βίντεο από την πορεία των Antetokounbros και έδωσε τον λόγο σε όλη την οικογένεια, όπως επίσης και σε ανθρώπους που τους ακολουθούν σε όλη τους την πορεία όπως ο δημοσιογράφος του Sport24, Χάρης Σταύρου.

Αν και πραγματικά τα τελευταία 12-13 χρόνια που η οικογένεια είναι στο επίκεντρο, έχουμε μάθει σχεδόν τα πάντα για εκείνη, το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε η ελληνοαμερικανίδα Kristen Lappas εστίασε σε θέματα της διαδρομής που το ευρύ κοινό δεν γνώριζε τόσο παραστατικά.

Πριν ακόμα η Χρυσή Αυγή χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση και τα ηγετικά της στελέχη οδηγηθούν στη φυλακή, το νεοναζιστικό κόμμα έκανε κουμάντο στις γειτονιές της Αθήνας προπηλακίζοντας όποιον ήταν διαφορετικός. Η οικογένεια Αντετοκούνμπο μεγάλωνε στα Σεπόλια, δυο μόλις στάσεις του Μετρό μακριά από τον Σταθμό Λαρίσης και τα κεντρικά γραφεία της φασιστικής οργάνωσης και ο Γιάννης θυμάται τις στιγμές φόβου από την ώρα που θα έβγαινε από το Μετρό μέχρι να γυρίσει σπίτι.

Έπαιζε δήθεν αγώνες ταχύτητας με τα μικρότερα αδέρφια του, ώστε να μην αισθανθούν τον τρόμο, χαμήλωνε το κεφάλι και προχωρούσε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για το σπίτι. Ο προπηλακισμός οποιουδήποτε ήταν διαφορετικός ήταν μια κατάσταση συνηθισμένη στις γειτονιές που έκανε τα πρώτα του βήματα και αυτό δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

Το 2021 ήταν δίχως αμφιβολία μια χρονιά ορόσημο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος στον έκτο τελικό του NBA σκόραρε 50 πόντους, έσπασε μια σειρά από ρεκόρ και χάρισε τον τίτλο στους Μιλγουόκι Μπακς μετά από 50 χρόνια. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι την ίδια σεζόν, λίγους μήνες, πριν είχε φτάσει στα όρια του.

Μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του, τον οποίο η σύντροφός του, Mariah Riddlesprigger, περιγράφει συγκλονιστικά, ο Γιάννης κλείστηκε στον εαυτό του και αφοσιώθηκε στο μπάσκετ. Δούλεψε τόσο σκληρά και ξεπέρασε τον εαυτό του. Βγήκε δύο φορές MVP, όμως η πίεση για το πρωτάθλημα, τον εξάντλησε πνευματικά. Έφτασε πολύ κοντά στο να αποσυρθεί από το αγαπημένο του άθλημα και μαζί του και όλη του η οικογένεια.

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο, μιλώντας στην κάμερα λέει ότι δεν θα τον άφηνε μόνο του σε αυτή τη στιγμή. Ο Γιάννης μέσα στην τρέλα του για το μπάσκετ δεν είχε προλάβει να θρηνήσει τον πατέρα του όπως θα ήθελε. Ξεκίνησε τις συνεδρίες με έναν αθλητικό ψυχολόγο και εντέλει βγήκε νικητής.

Το ντοκιμαντέρ μπαίνει στο σπίτι του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι και τον ακολουθεί στις στιγμές με τα παιδιά του. Η αγάπη που πήραν όλα τα αδέρφια από τον Τσαρλς και τη Βερόνικα Αντετοκούνμπο ήταν τεράστια και ο δύο φορές MVP του NBA, δεν θα μπορούσε να μην τη μεταβιβάσει στη δική του οικογένεια.

Θα αλλάξει πάνες (ναι, ακόμα και μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος) θα μάθει ελληνικά στα παιδιά του και θα τους παρέχει ό,τι έχουν ανάγκη και ακόμα περισσότερα. Η Mariah Riddlesprigger συχνά του κάνει παράπονα για τα δώρα που παίρνει, όμως λυγίζει μπροστά στην απάντηση «εγώ δεν είχα ούτε ένα».

Η αγάπη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας ήταν αμφίδρομη. Ναι μεν ο Τσαρλς προσπαθούσε να τους παρέχει όσα περισσότερα μπορεί, αλλά και τα παιδιά δεν πήγαιναν πίσω. Η σκηνοθέτιδα Kristen Lappas βάζει τους Αντετοκούνμπο θα θυμηθούν και να τραγουδήσουν τα ελληνικά κάλαντα και να σκεφτούν το καλύτερο δώρο που πήραν. Αυτοί έφεραν στη μνήμη τους όλη τη διαδικασία, με το καλύτερο δώρο που πήραν ποτέ να μην είναι για εκείνους αλλά για τον Τσαρλς Αντετοκούνμπο.

Το καλοκαίρι, όσοι δεν γνώριζαν πόσο πάλεψε να βρεθεί στην Εθνική Ελλάδος τον λοιδώρησαν που δεν ταξίδεψε στις Φιλιππίνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Εντούτοις, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο ντοκιμαντέρ του Amazon Prime υπογράμμισε για ακόμη μια φορά την αγάπη του για την Εθνική Ομάδα και το πώς ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης ήταν εκείνος που τον ώθησε για να δουλέψει ακόμη περισσότερο όταν ήταν παιδάκι.

Μεγάλος του στόχος παραμένει το μετάλλιο με το εθνόσημο και το φετινό καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού -εφόσον προκριθεί η Ελλάδα- υπάρχει μια καλή ευκαιρία για αυτό.

 

πηγή κεντρικής φώτο

Loader